StoryEditorOCM
GlazbaKIKE IZ VAROŠA

Krste Juras, autor nekih od najvećih hitova Miše Kovača, predstavio nove pjesme: ‘Hvala mom Šibeniku, Ibrici, Šarcu...‘

Piše Ivo Mikuličin
3. listopada 2022. - 19:57

U jesen svog uspješnog i stvaralačkog života, šibenski pjesnik i brodograditelj dr. Krste Juras doživljava plodno poetsko proljeće.

Kike iz šibenskog Varoša, posebno poznat po sjajnim tekstovima na Mišinu albumu “Dalmacija u mom oku”, samo niže nove poetske i glazbene uspjehe, te dobro posjećene promocije njegove najnovije knjige poezije “Prirodni okoliš”, u kojoj Juras predstavlja nove pjesme i šan(k)sone.

U vrtu svetog Lovre

– S nemalim emocijama doživio sam šibensku promociju moje nove zbirke, koju su skladnom pjesmom začinile klape More i Žirje, a silno potpomogli moji stari šibenski glazbeni prijatelji. Zapravo, teško je zaboraviti tu divnu šibensku noć u vrtu svetog Lovre na Gorici. S tek nešto manje emocija doživio sam promociju iste zbirke u gradskoj knjižnici u Pagu, koji je moja ljetna baza, grad za koji sam itekako vezan. Zbog detalja, koji nije detalj, već velika stvar. U dva moja grada, Šibeniku i Pagu, zaslužio sam Nagradu grada. Lijepo je bilo i na nedavnoj promociji “Prirodnog okoliša” u zagrebačkom Kaptol centru, koju je organizirao sponzor knjige, tvrtka GDI, a koju je svojim pjesmama uljepšao stari glazbeni majstor Ibrica Jusić, uz kojega me veže nekoliko lijepih zajedničkih uradaka, poput pjesme “Ljubi san vašu kćer” – otvorio se prilično emotivno Kike iz šibenskog Varoša, poznat po “tradicionalnoj” suzdržanosti.

U Pagu, koji je baš kao i Šibenik, obilježen djelima staroga graditeljskog majstora Jurja Dalmatinca, Juras je imao i ugodno druženje sa Zlatkom Turkaljem Turkijem, legendarnim glazbenim urednikom Hrvatskog radija.

image

Siniša Škarica i Krste Juras

Nikša Stipaničev/Cropix

– U iznimno slušanoj emisiji “Music Pub” Turkalj je inzistirao i na detaljima moje pjesničke karijere vezane uz najveće hrvatske skladatelje, poput Zdenka Runjića, s kojim sam imao više nego plodnu suradnju. Poput svevremenskih pjesama “Ljubav je tvoja kao vino”, “Dišperadun”, “Samo moru virujen”, “Balada o ćaćinom satu” – otkriva Juras detalje uspješne radijske emisije.

Zahvala za promociju

Šibenski pjesnik nije izostao ove godine ni s jubilarne, 25. Dalmatinske šansone. Svejedno radilo se o tzv. staroj večeri ili večeri novih skladbi.

– U prvoj sam večeri guštao u skladbama koje su nastale u suradnji s mojim starim glazbenim prijateljem Dušanom Šarcem, kojemu i ovim putem čestitam dvostruki jubilej. Osamdeseti rođendan i 60 godina glazbenog stvaranja. Rado sam se odazvao i želji za suradnjom nadarenog Branimira Bubice i njegove klape Sebenico.

Vjerujem da je moj tekst “Ponistra” na Večeri novih skladbi zapeo za uho onima koji vole pjesme s okusom mora i neizbježnom klapskom tercom. “Ponistra” je jasan dokaz kako još ima ulja u mojoj stvaralačkoj svići, da u mojemu notesu još ima tekstova koji bi mogli ugledati svjetla pozornice. Kao pretpostavka za neku novu skladbu ili kao stihovi za neku novu pjesničku zbirku – ne manjka Jurasu vjere u osobnu vitalnost.

image

Pozdrav publici na splitskim Prokurativama

Nikola Vilić/Cropix

Krste Juras rođen je u šibenskom Varošu, kao susjed Arsena Dedića, Miše Kovača i Vice Vukova, pa nas nimalo ne čudi njegova inicijativa, bolje rečeno vapaj, da se češće sjetimo šibenskog slavuja Vice.

– Bio bi red da se Šibenik barem simbolično jednom godišnje sjeti njegova rođendana ili datuma smrti. A Vice je rođen 3. kolovoza 1936. godine, usred ljeta, kad se Šibenčani sa svih strana skupljaju u rodnom gradu, pa bi se i lakše moglo organizirati neki memorijalni koncert za Vicu Vukova. Bila bi to, po meni, svojevrsna, makar posmrtna satisfakcija za čovjeka božanstvenoga glasa, svojevrsnog patnika i pravednika kroz burnu hrvatsku povijest – drži Juras.

I kad smo već sklopili novinarski notes, naš sugovornik nas je pomalo iznenadio s još nekoliko posve osobnih rečenica.

– Znam da je nezahvalna uloga novinara koji je istodobno i glazbenik i menadžer. Htio bih vam, neovisno od toga, iskreno zahvaliti za šibensku promociju pjesničke zbirke “Prirodni okoliš”. Uložili ste toliko truda, ljubavi i prijateljstva. Zahvaljujem i sponzorima NP Krka i TZ Šibenik – završio je Krste Juras.

A što drugo kazati nakon toga nego: “Hvala, Kike!”

Ivica i Luko o Kiki

Ne klanjaju se samo Šibenčani Jurasovu talentu i trudu. Vrijedi podsjetiti na izjave dubrovačkog pjesnika Luke Paljetka i splitskoga književnika Ivice Ivaniševića o Šibenčaninu Kiki.

"Juras je jedan od rijetkih pjesnika mora u našoj suvremenoj poeziji. Prateći valovlje njegovih stihova lakše ćemo shvatiti svoje plovidbe i svoje gubitke." (L. Paljetak)

Ivanišević, među inim, zbori: "Krsti Jurasu, jednom od rijetkih primjera s dva zanimanja, nisu nikad trebale naslovne stranice ni milost televizijskih urednika."

18. travanj 2024 21:34