StoryEditorOCM
GlazbaČovjek kao ja

Koncertom na Mihovilu završava dvodnevna manifestacija. Lu Dedić: ‘Ovo je nešto nevjerojatno‘

Piše Šibenski.hr
13. srpnja 2024. - 21:04

Šibenik i danas sluša i živi Arsena. Uz neizostavne koncerte, i jutros je održana radionica za djecu te panel-rasprava posvećena Arsenu Dediću. Šibenik je pozornica, a publika je prvim izdanjem glazbenog projekta "Arsen, Čovjek kao ja" - zadovoljna.

 Večeras će prijatelji i poštovatelji pjevati Arsena, velikog umjetnika koji je odrastao ovdje u Varošu, najumjetničkijem kvartu u Šibeniku. On, Vice Vukov, Mišo Kovač i cijeli niz proslavljenih su živjeli ovdje, rekla je prilikom javljanja iz Šibenika novinarka HRT-a Ivona Ramadža Čolić.

Lu Dedić, pjevačica i Arsenova unuka, kazala je kako joj pokojni djed mnogo znači.

- Kao djed i umjetnik znači mi veliki ponos koji ću zauvijek nositi sa sobom, pogotovo kada se događaju velike stvari kao ovaj projekt, rekla je.

- Ovo je nešto nevjerojatno. Mislim da je već sve krenulo jako lijepo i da ćemo tako nastaviti idućih godina, istaknula je.

Dodala je kako joj je dirljivo pjevati Arsenove pjesme, ali i da joj je velika čast pjevati uz njene prijatelje i ostale izvođače.

Živio je glazbu. I, kažu njegovi kolege, stvorio jedinstven autorski opus. Arsenov talent bio je bezvremenski. Njegova djela žive, iako njega nema.

- Ideja je bila da 48 sati slušamo Arsena, da mlade učimo o Arsenu, one koji nisu imali, možda, priliku upoznati ga. Da ga interpretiramo na drugačiji način kroz glazbenike koji ga štuju, pojasnila je suorganizatorica projekta "Arsen, Čovjek kao ja" Ana Radišić.

Izvoditi Arsena u njegovu rodnom gradu, uglas će reći izvođači - čast je. Ističu, malo koji umjetnik ostavio je trag na domaćoj i regionalnoj umjetničkoj sceni kakav je ostavio on.

- Mi imamo predivnu filmsku glazbu od Arsena, koju smo odlučili dodati novo ruho i napravit na jedan naš način, kazao je gitarist i aranžer Zvonimir Radišić. Dva dana razgovaralo se o Arsenovoj bogatoj ostavštini i utjecaju na glazbu. U Kući koja nosi njegovo ime. 

- On je bio velik, prisutan i neki neodvojiv dio svačijeg odrastanja, ustvrdio je glazbenik Saša Lošić Loša. Najbolje od majstora glazbe i riječi, u ovakvom formatu, slušala je publika prvi put. 

- Sviđa mi se, to nije nitko napravio prije toga. Ja im skidam kapu da su uspjeli finalizirati nešto što zbilja organizacijski i u svim drugim segmentima nije nimalo lako, rekao je pijanist i sin Arsena Dedića, Matija Dedić.

Dvodnevni projekt nazvan je slavljem Arsenove umjetnosti. 

- On je kolos i glazbe i stiha i uopće jedan umjetnik kojeg koji je toliki trag ostavio, zaključila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

O velikom sugrađaninu, pjesniku i kantautoru uči se od malih nogu.

- Znam da je bio pjevač, čak je i crtao on sam, rekla je polaznica radionice Kaja za HRT.

 

06. rujan 2024 13:33