StoryEditor
GlazbaUz Dan grada Šibenika na sv. Mihovilu

Koncertnu sezonu 29. rujna zatvaraju ŠPD „Kolo“ i Simfonijski orkestar oružanih snaga RH roc operom Gubec-beg

Piše šibenski.hr
17. kolovoza 2017. - 13:01
rgx time: 0.00017285346984863Ovogodišnju koncertnu sezonu “Korak do zvijezda” na Tvrđavi sv. Mihovila zatvorit će Šibensko pjevačko društvo “Kolo” i Simfonijski orkestr oružanih snaga RH.

Na Dan grada Šibenika i blagdan sv. Mihovila, 29. rujna, koncertnom izvedbom prve hrvatske rock opere Gubec-beg označit će kraj sezone.

Prošlo je gotovo pedeset godina otkad je trojac koji su činili Ivica Krajač, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska stvorio rock operu Gubec-beg, no svaka njena izvedba i dan danas plijeni pažnju.


Sama radnja opere veže se na Seljačku bunu Matije Gupca, jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti – prema riječima autora – i događaje oko nje.

Upravo zbog zanimljivosti djela ne čudi što su Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ i Simfonijski orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske odabrali upravo operu Gubec-beg za svoj slijedeći projekt.

ŠPD „Kolo“ djeluje preko sto godina i višestruko je nagrađivano na međunarodnim festivalima i zborskim susretima, te svakim svojim nastupom iznova oduševljavaju publiku.

Simfonijski puhački orkestar OSRH djeluje preko dvadeset i pet godina te svojim repertoarom obuhvaća originalne skladbe, hrvatske praizvedbe djela svjetske glazbene baštine kao i izvedbe djela suvremenih skladatelja i praizvedbe hrvatskih autora.
Tom popisu nadodat će i ovu jedinstvenu izvedbu.

- Sretni smo što nam je pripala čast da ove godine zatvorimo najljepšu pozornicu na Jadranu. Ovo je već četvrta godina suradnje ŠPD "Kolo", koje ove godine nastupa pod umjetničkim voditeljstvom maestra Ive Lise, i Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH pod ravnanjem maestra Miroslava Vukovojca - Dugana. Ponosni smo na dosad izvedene zajedničke koncerte i ostvarene projekte. Ove sezone, koncertnom izvedbom prve hrvatske rock - opere Gubec Beg donosimo djelo koje dosad nije izvedeno u Šibeniku. Posebno nas veseli što je riječ o djelu hrvatskih autora.

Koncert će sigurno biti zanimljiv publici koja je imala priliku slušati "Gubeca" u vrijeme kad je i nastao, a i ostala će publika uživati u songovima koji su popularni već desetljećima.  Suradnja "Kola" i Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH s Tvrđavom kulture Šibenik već je postala tradicija zbog čega ne krijemo zadovoljstvo. Svaki naš nastup s tako kvalitetnim orkestrom, i to na tvrđavi sv. Mihovila koja ugošćuje zvijezde svjetskog glasa, svakako je nešto što će ostaviti traga u povijesti Društva koje uz podršku Grada djeluje već 118 godina." – izjavila je Miljenka Bujas, predsjednica ŠPD „Kolo“.

- Tvrđava kulture Šibenik svake godine programom povodom dana grada želi obogatiti proslavu i na poseban način obilježiti blagdan zaštitnika Šibenika i Šibenčana, ali i Tvrđave sv. Mihovila. Organizacijom godišnjeg koncerta Šibenskog pjevačkog društva „Kolo“ i Simfonijskog orkestra oružanih snaga RH želimo osnažiti šibenske vrijednosti i običaje te pružiti našim sugrađanima priliku da na najljepšoj pozornici u Hrvatskoj uživaju u izvedbama svima dragih Kolaša.“ – poručuju organizatori koncerta iz Javne ustanove Tvrđava kulture.

Koncert će se održati s početkom u 21 sat, a ulaznice se mogu u City Pointu šibenskih Tvrđava na adresi Don Krste Stošića 1, Šibenik te na blagajnama šibenskih tvrđava sv. Mihovila i Barone, on line u sustavima Eventim i Croatia Tickets po cijeni od 100 kuna.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava ulaznice za koncert mogu kupiti po povlaštenoj cijeni od 80 kuna uz predočenje valjane članske iskaznice u City Pointu šibenskih Tvrđava.

 

# šIBENIK# SV. MIHOVIL#TVRđAVA# OPERA# GUBEC-BEG# ŠPD "KOLO"

Izdvojeno