StoryEditorOCM
GlazbaPRVI BADNJAK NA SVITU

Koncert 'Zdravo, o zvijezdo mora' u šibenskom kazalištu: Tedi i Dupini poklonit će se besmrtnom Oliveru

18. prosinca 2018. - 09:48

Na stari šibenski običaj slavljenja Badnjaka sedam dana ranije i ove će godine podsjetiti božićni koncert "Zdravo, o zvijezdo mora“. Riječ je o priredbi na kojoj su minulih 20 godina nastupile legende naše glazbe (Arsen Dedić), dalmatinske zvijezde (Zorica Kondža, Marko Škugor, Đani Stipaničev, Tomislav Bralić), virtuozi na svojim instrumentima (Trio Orlando), operne dive (Sandra Bagarić) i vrhunske klape (Maslina, Šufit, Cambi, Bunari).

Koncert "Zdravo, o zvijezdo mora" prvi se put održao u povodu proslave 700. obljetnice Šibenske biskupije. Naziv je dobio po pjesmi, posvećenoj Gospi od Tarca, starom Marijinu svetištu na Kornatskom otočju, koju je napisao šibenski biskup u miru monsinjor Ante Ivas.

- Mi u gradskoj upravi i te kako cijenimo to što ansambl Bonaca ne dopušta da se zaboravi naš stari običaj. Nije, uostalom, lako bilo organizatorima izdržati bitku sa sponzorima, potragu za kvalitetnim izvođačima svih ovih godina - kazao je šibenski dogradonačelnik Paško Rakić.

O značenju ovoga koncerta za šibensku kulturu na (ne)izravan način govori i podatak da je lanjsku 20. obljetnicu ansamblu Bonaca službeno čestitala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Honorarčić za piće

Organizatori su se potrudili da ni 21. izdanje kvalitetom ne zaostaje za minulima. U Šibenskom će se kazalištu u utorak 18. prosinca okupiti domaće glazbene snage, predvođene Bonacom, a izbor gostiju upućuje da će večer biti posvećena i jednom od najvećih hrvatskih glazbenika svih vremena, Oliveru Dragojeviću. Na tradicionalnom božićnom koncertu u spomen legendarnom splitskom Velolučaninu zapjevat će njegovi glazbeni (i životni) pratitelji, grupa Dupini, te Splićanin Tedi Spalato.

- Oliverov odlazak u vječnost još uvijek je nezacijeljena rana na našim šibenskim srcima. Ne samo zbog brojnih zajedničkih nastupa, nego i zbog brojnih prijateljskih susreta, međusobna razumijevanja, poštovanja. Kako zaboraviti zajednički koncert za djecu poginulih hrvatskih branitelja prije 25 godina u Londonu? Tada je Oliver na svoj ljudski način pitao "hoće li mi honorarčić biti dovoljan barem za piće na šanku!?"… Posebno je upečatljiv bio naš slavljenički koncert ispred šibenske katedrale. Iako je gotovo cijelo vrijeme sipila ljetna kiša, nitko se od tisuću gledatelja nije micao s mjesta. On nam je i tom prilikom došao praktički besplatno. Samo je kazao: "Molim moje prijatelje iz Bonace da mi ovaj put ne poklanjaju umjetničku sliku. Radije bih drniški pršut!" Oliver je snimio i dvije naše skladbe "Dalmatinske drage luke" i "Ljubav će promijeniti sve". Posebna spona s njim bili su i ostali Dupini. Grupa, u kojoj sviraju dva glazbenika iz šibenskog kraja - klavirist Aljoša Draganić Vrančić i gitarist Goran Franić Njoko. Uostalom, Bonaca je cijeli prošli mjesec provela s njima na turneji po Sloveniji. Nije li onda red da mu posvetimo lijepi bokun koncerta - objasnili su nam Ivo Mikuličin, producent koncerta, i Goran Gulin, frontmen Bonace.

Škripanje parketa

- Sve činim kako bih zaboravio na to da Oliver nije s nama. Na Prviću se ponašam kao stari bodul. Idem u masline, na ribe. Sastajem se s prijateljima po konobama. Svakodnevno se čujem s Oliverovom ženom Vesnom. I uvijek se na posredan način pitamo je li stvarno istina da Olivera više nema? Na koncertima koje smo, Oliveru u čast, ovih dana imali u Sloveniji bili smo pozitivno šokirani koliko ga u Deželi još uvijek poštuju i vole. No, svaki je koncert u dvoranama, gdje smo pjevali s njim, otvarao stare rane. Uvijek mi se pričinjalo da ga vidim kako puši u garderobi ili pijucka poslije koncerta. Zbog svega me silno raduje da će i ovaj šibenski koncert biti posvećen Oliveru - govori nam Goran Franić Njoko, gitarist i frontmen benda, koji se poslije Oliverove smrti iz Splita preselio na Prvić, otok svojih predaka.

I ostali su izvođači dobili zadaću da otpjevaju barem jednu od brojnih i nezaboravnih Oliverovih pjesama. Dalmatinske legende će se rado prisjetiti i Skradinke, koje, također, pamte druženja s njim. Kad su ga pozvale na slavljenički koncert, na probi je reagirao na svoj zajebantski i pomalo samokritičan način. Bilo je dogovoreno da Skradinke i Oliver zajednički otpjevaju kultnu "Molitvu za Magdalenu", no on je zavapio producentu: "Pa, kako ću pjevati u kombinaciji s njima, kad moj grezi glas poslije njihova sjajnog akorda podsjeća na škripanje parketa!?"

- Skradinke će posegnuti za obradom skladbe "Stine". Žirje, jedina klapa s naseljenih šibenskih otoka, sprema Runjićevu "Tihu noć", koja spaja Olivera s Mišom Kovačem - otkrio nam je producent koncerta.

Glazbeni šušur trebali bi dodatno podgrijati stari šibenski trubadur i boem Vlađa Nalis, nećak nezaboravnoga glumca Antuna Nalisa, te mandolinski orkestar "Krešimir", koji ove godine slavi 30. obljetnicu uspješna trajanja.

20. travanj 2024 03:39