StoryEditorOCM
GlazbaNova dalmatinska skladba

Ispjevana himna "Juri i gemištu": U spotu glavna zvijezda Bore Fabov koji čuveno šibensko vino pije već 33 godine

Piše Ante Talijaš
14. listopada 2018. - 13:09

Nakon glazbenih uspješnica posvećenih dalmatinskoj 'Konobi' te potom vodičkom starom težačkom jelu 'Šaši i pulenti', vodički kantautor u usponu Krešimir Španja napisao je i uglazbio novu pjesmu. Riječ je o svojevrsnoj himni gemištu od legendarnog stolnog bijelog vina 'Jure' kojeg već više od četiri desetljeća proizvodi šibenska Vinarija-Vinoplod.

-Ovo je još jedna moja pjesma posvećena Dalmaciji i njegovom čovjeku i običajima. Poznato je da je Dalmatincima omiljeno piće upravo gemišt, a brojnim starijim generacijama Vodičana bio je to gemišt od Jure, čuvenog vina šibenske Vinarije. Inače, koautor teksta i glazbe je Tonči Lasan, koji potpisuje i aranžman skladbe – kazao nam je Krešimir Španja.

 

 

Ovaj popularni vodički glazbenik otkrio nam je i refren pjesme: 'Gemištajemo sve do zore, nitko nama to platiti ne more, gemišt, Jure, Jure, gemišt, najslađi gemišt…

A za skladbu 'Gemišt od Jure' ovih dana u tijeku je snimanje spota koje je povjereno Juri Cindriću, a kadrovi su snimani u šibenskoj 'Vinariji' te po vodičkim konobama i kalama. Glavna zvijezda spota, inače, u naravi zaštitni znak Jurinog gemišta, je 61-godišnji Vodičanin Boris Šprljan iliti Bore Fabov, izuzetno omiljena osoba među svojim sugrađanima. A kuriozitet i raritet je da Bore gemišt od Jure neprekidno pije već punih 33 godina i samo njega. Svoju, pak, 'ljubav' prema ovom piću, Bore je davno ovjekovječio tetovažom šibenskog težaka 'Jure' sa legendarne etike vinske boce na svom lijevom ramenu. A samoga 'Juru' sa etikete, doduše, u nešto mlađim danima, u spotu je uprizorio vodički glazbenik Ivan Bareša.

'Juru' je počeo piti davne 1985. godine, prisjeća se Bore Fabov, kada je počeo raditi kao konobar i šanker u lokalu brata Bože, u prizemlju obiteljske kuće.

-Tih osamdesetih godina često se 'lumpovalo' i feštalo. Ondašnja vodička elita koja je svraćala kod nas u lokala u pravilu je pila whiskeye i druga renomirana žestoka pića. Meni žestice nisu pasale, a kako sam s gostima stalno morao nazdravljati, činio sam to s čašom Jure, bijelim vinom koje u to vrijeme bilo popularno među starijim i mlađim Vodičanima. Okus Jure mi se svidio, a kad sam ga počeo miješati s Radenskom, rekao sam to je to – veli nam Bore Fabov.

Jure je za njega vrhunsko bijelo vino, kaže, idealno da se pije s mineralnom vodom Radenskom ili Jamnmicom, nikako drugačije.

 

 

-Tijekom protekla tri desetljeća kvaliteta Jure je varirala, a zadnjih nekoliko godina opet je njegov gemišt kvalitetan i dobar, kao što je bio na početku kad sam ga počeo piti. Svi ugostitelji u Vodicam i široj okolici znaju da samo pijem gemišt od Jure i ne moram konobarima posebno naručivati, oni ga donesu odmah bez da me išta pitaju. Dolazim samo u one lokale koji imaju Juru u ponudi. A oni koji ga proteklih godina nisu držali, uveli su ga samo radi mene – ispričao na je Bore Fabov.

Uvriježeno je pravilo da se za ljude koji su 'na bijelom vinu', pogotovo 'na Jurinom gemištu, kaže da su dobre, vedre, opuštene, vesele i za društvo uvijek raspoložene osobe. To će za Boru Fabova reći svi fetivi Vodičani. A takvog ga poznaje i doživljava i potpisnik ovih redaka i to već 45 godina.


 


 

19. travanj 2024 20:39