StoryEditorOCM
Glazba‘moj lipi anđele‘

Hari Rončević tužio je Novu TV, traži 100 tisuća kuna: Šokiralo me kad sam vidio kako koriste pjesmu koju sam posvetio supruzi

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
9. lipnja 2022. - 14:19

Hrvatska telenovela "Čista ljubav", koja se emitirala od rujna 2017. do lipnja 2018., u svojoj 90. epizodi u dvije scene ostavila je gorak okus splitskom glazbeniku Hariju Rončeviću, pa je to dovelo do, između ostaloga, i povrede njegova moralnog autorskog prava, odnosno prava paterniteta i integriteta djela.

Naime, u 14. minuti i 48. sekundi te epizode započinje scena u kojoj glumica djevojčici pjeva Rončevićevu skladbu "Moj lipi anđele", a u 17. minuti prikazana je scena u kojoj muška osoba odlazi u šumu s užetom. Iz tog ponašanja i izražaja lica te činjenice da u ruci drži uže i promatra drvo, proizlazi zaključak da čovjek planira suicid, a u tim trenucima u podlozi uz skladbu se čuje i inkorporirano zlokobno kreštanje ptica stvarajući tako tragičan i sumoran dojam, piše Jutarnji list.

U prijevodu, djelomično je deformirano i izmjenjeno autorsko djelo prožeto jezom koje se koristi kao glazbena podloga scene suicida i koje je prikazano u najgledanijem večernjem terminu televizijskog programa, a epizoda je i dalje dostupna na portalima TV kuće. Pritom, Rončević nigdje nije bio naveden kao autor poznate skladbe koja je, pak, korištena na način koji šteti njegovoj časti i ugledu. Zaključio je to, između ostaloga, Trgovački sud u Zagrebu koji je nepravomoćno presudio u koristi Rončevića naloživši tuženoj Novoj TV uklanjanje tona njegove pjesme iz 90. epizode koju u prvotnom obliku više nikad ne smije reprizirati. Također, sud je naložio i da se skladatelju plati 15.000 kuna za povredu moralnih autorskih prava s kamatama, da presudu o svom trošku objavi na portalu tužene TV kuće i u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista.

Preostali dio tužbe u kojem glazbenik traži i sankciju u dijelu povrede imovinskih autorskih prava, da se sporna epizoda ukloni sa svih portala i medijskih platformi te da mu se isplati 100.000 kuna za neovlašteno korištenje autorskog djela uz plaćanje penala za povredu tih prava, sud je odbio.

image
Nikola Vilic/Cropix

U sudnici se Rončević detaljno osvrnuo na hit na glazbenoj sceni "Moj lipi anđele", koju je "posvetio svojoj supruzi kao nježnu ljubavnu pjesmu koja je trebala predstavljati uporište i nadu u teškim životnim trenucima, a s obzirom na značaj koja ona ima za njega, njezino korištenje nikad ne bi dozvolio u kontekstu samoubojstva". Šokiralo ga je i što ga nitko nije pitao ništa o tumačenju pjesme. Tužbu je uložio nakon što su se ignorirali njegovi emailovi.

- Imao sam upite za pjesmu 'Moj lipi anđele' od komercijalnih firmi kao što je TV Nova i imao sam svoj cjenik za korištenje pjesme te zahtjeve kako bi se ta pjesma koristila i rekao sam 100.000 kuna za korištenje skladbe u komercijalne svrhe. Ali nikad nitko nije prihvatio tu cijenu tako da nikome nisam ni dozvolio da koristi skladbu ili neki njezin dio. Moja imovinska šteta je u tome i što se ta serija može prikazivati van zemlje, na portalima, može biti reprizirana, za vrijeme trajanja idu reklame...

Tvrtka IDM Music odnosno Tomo in der Muhlen me nisu kontaktirali oko korištenja te skladbe u 'Čistoj ljubavi', nego tek pred posljednje ročište u ovom predmetu nudeći mi nagodbu u ime Nove TV. Barem sam ja to tako shvatio rekavši da tražim 100.000 kuna i da se izbaci scena namjere suicida s mojom skladbom - rekao je Rončević u sudnici dodajući i, da je kojim slučajem traženo od njega dopuštenje predmetne pjesme, korištenje bi uskratio u kontekstu izvršenja suicida, dok u prvoj sceni ne bi imao protiv.

Iz Ugovora dostavljenog sudu se iščitava, međutim, da je autorska prava prenio na Croatia Records i u njemu nije ograničeno pravo korištenja sadržajno, vremenski ili prostorno tako da dio iskaza u kojem pjevač tvrdi da njegov nakladnik ima pravo dozvoliti korištenje njegovih skladbi uz konzultacije s njim, sud nije prihvatio, piše Jutarnji list.

U tužbi koju je Rončević putem odvjetnika dostavio sudu istaknuo je da su mu neovlaštenim korištenjem njegova autorskog djela grubo povrijeđena imovinska i moralna prava sadržana u Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, i to na više načina. Skladatelj smatra da je trebalo individualno odobrenje korištenja skladbe i za što mu je posljedično uskraćena naknada. Ukazuje i na izmjenjenu verziju skladbe kao podloge suicida i da se kontekst protivi njegovim osobnim uvjerenjima. Naznačio je i povredu prava na poštivanje autorskog djela i korištenje istoga na način da ugrožava njegove čast, ugled i osobne osjećaje.

Tužena Nova TV je osporila tužbu ističući da se u prvoj sceni izvodi muzički dio za djevojčicu koja slavi rođendan, dok je druga scena uz samo djelomično iskorišten instrumental kao "prijelaz" na drugu scenu.

Ne smatraju da je skladba preinačena ili nagrđena te da kao takva ne vrijeđa pjevačevu čast i ugled. Što se tiče tvrdnje da se pjesma koristila bez odobrenja, tužena televizija navodi da su imali ugovor s IDM Music koja im je na raspolaganje stavila kataloge muzičkih djela za korištenje u vlastitoj produkciji i da uz tu pjesmu nije bilo napomene potrebnog traženja dozvole od autora u slučaju njezina korištenja.

19. travanj 2024 14:29