StoryEditorOCM
GlazbaVonj tradicije

Dalmacija se ujedinila u Bilicama: Klapska pisma jača od vatre!

19. srpnja 2017. - 13:14

Klapska je pisma jača i od ljetnog plamena! Makar su na obližnjem brdu Trtar vatrogasci još uvijek držali pod kontrolom prijeteći požar zazvonila je pisma s okusom mora na tradicionalnom, dvanaestom Susretu dalmatinskih klapa u Bilicama. Kao što su se Dalmatinci ujedinili na strašnim splitskim požarištima tako je i pisma na trgu „kod Panove“ tekla od Zadra (Kalelarga) do Solina (Vokalisti Salone). Bile su tu, dakako, neizbježne i odavno etablirane Skradinke, ali i klapa „Šijun“, čiji je zvuk zastao na pola puta od toverne do koncertne bine, pa dodatno vonja po tradiciji. Lako je bilo uočiti i poznata lica u gledalištu. Od Vodičanke Jadranke Fržop, pomoćnice u Ministarstvu pomorstva, do Nikole Vukošića, legendarnog zapovjednika obrane Šibenika u jednako legendarnoj bitci za Šibenski most u rujnu 1991.

„More moje ča me ne umoriš“ zapjevala je hrabro zadarska Kalelarga sa samo četiri pjevača, dok je „Šijun“ posegao za izvornom „Zapivala tica mala“. Logično je da su najviše pljeska izmamili Vokalisti Salone sa sjajnim tenorom Špirom Jurićem, te Skradinke, koje imaju jednako sjajni prvi glas, profesoricu likovnog odgoja Stelu Čuturić.

Klape su u dva navrata izlazile na binu, pa su u drugom dijelu klapski kriteriji bili još elastičniji. Zazvonile su i gitare, a čula se i harmonika. I publika se pridružila u popularnim klapskim pjesmama ("Ne diraj moju ljubav","Tvoja zemlja", "Ne peri od mene ruke"…).

- Ja sam silno ponosan na to što naše Bilice polako pretvaramo u mali turistički gradić, ali jednako i na to što čuvamo tradiciju naših predaka. Uvijek s ponosom govorim o sjajnoj tradiciji biličkog pjevanja. Od Bonace do Vokalista Bilica – istaknuo je Josip Čaleta Car, načelnik općine Bilice, koja je s Turističkom zajednicom Bilica organizirala klapsko druženje.

Nije se samo pjevalo u Bilicama. Uz neizbježnu janjetinu, pala je ćakula u stilu „Svagdje gdje je Krka dotaknula mjesta na svom ušću rodila se kvalitetna klapska pisma. I u Skradinu, i u Zatonu, i u Bilicama. Ne znamo jedino što u tom smislu čeka Raslina“.
Nazočni predsjednik Mjesnog odbora Raslina Ivo Rajić slatko se nasmijao na tu konstataciju, te obećao skoro osnivanje klape u Raslini.

19. travanj 2024 18:53