StoryEditorOCM
Glazbaestrada i kriza

Besparica (ni)je obeshrabrila šibenske glazbenike; više će se nastupati blizu kuće

Piše Ivo Mikuličin
21. lipnja 2020. - 21:06

Hoće li šibenski glazbenici pokleknuti pred posljedicama pandemijske krize ili će srpanj i kolovoz donijeti ne samo „pristojan“ broj turista, već i oživjeti ljetne glazbene pozornice, hotelske terase?

Odgovor na to potražili smo najprije kod zagrebačkog Skradinjanina Branka Paića, koji desetljećima živi od glazbe. Ne samo kao vlasnik producentske kuće Scardona, već i glazbeni menadžer, koji ne brine samo o izuzetno popularnom Tomislavu Braliću i Intradama, već i šibenskim glazbenim perjanicama (Četiri tenora, klapa Maslina…)

- Trebala se dogoditi pandemijska kriza pa da vodeći turistički djelatnici shvate da turizam i glazbena industrija čine u Hrvatskoj, posebice na jadranskoj obali, nerazdvojnu cjelinu. Ovih se dana, pritisnuti krizom, radujemo i brojci od desetak tisuća gostiju u Dalmaciji. S podsjetnikom da je, primjerice, samo splitska Ultra u jednom danu dovodila više od 40.000 turista. Ne tolikim brojkama, ali sličnim putem minulih godina kretao se i Garden festival u Tisnome, kao svojevrsni generator turizma u tom lijepom mjestu na otoku Murteru, pa i cijeloj Šibensko-kninskoj županiji. U ovom trenutku sve glazbenike, pa i šibenske, više od korone pogađa besparica turističkih zajednica. No, osobno vjerujem da će i turistički djelatnici u Šibensko-kninskoj županiji, i ne samo oni, slijediti svijetli primjer iz Opatije. Točnije, činjenicu da je već 20. lipnja organiziran megakoncert Tomislava Bralića i klape Intrade na opatijskoj ljetnoj pozornici. Kao dokaz da je glazba neizostavni dio turističke ponude. Da glazbenici itekako dopunjuju našu lijepu priču o moru, suncu i dobroj spizi. Ostaje jedino problem kako u epidemiološkom smislu organizirati koncerte za više od tisuću ljudi. Prave hrvatske glazbene zvijezde najbolje funkcioniraju u takvom, masovnom ozračju, otvorio nam se Paić, koji ljeta po nepisanom pravilu provodi u rodnom Skradinu.

Stare destinacije

Od Paićevih skuta prije nekoliko mjeseci otrgnuo se šibenski slavuj Marko Škugor, koji zajedno sa sestrom Sarom, također pjevačicom, vodi tvrtku „Zvuci Mediterana“, i oni praktički samostalno brinu o vlastitim nastupima.

- Ne želimo tjerati strah u kosti ostalim kolegama, ali znamo da će ljeto biti teško, da ne kažemo čupavo. Počelo se kotrljati sramežljivo, ali ne i toliko loše kako su predviđali „vječni“ skeptici. Ima dovoljno naznaka da neće biti katastrofalno u pogledu broja (dogovorenih) gaža. Nastupat ćemo najviše u Dalmaciji. U tom smislu dobro će nam doći i stare glazbene destinacije, i novosnimljene pjesme, koje su, ukoliko je riječ o glazbenim pogocima, i najbolja reklama za sve nastupe, ne samo ljetne - kažu Marko i Sara Škugor, koje smo zatekli u društvu Željane Šikić, direktorice Turističke zajednice Šibensko-kninske županije. S jedva prikrivenom željom o ovoljetnoj suradnji.

U Vodicama, maloj tvrđavi županijskog turizma, ne kriju optimizam glede turističkog prometa u srpnju i kolovozu, a dobra je vijest da svoje goste ne kane zakinuti u kulturno-zabavnim programima.
- Htjela bih istaknuti da će u reduciranom financijskom okviru priliku prije svih dobiti domaći izvođači, iz naše Šibensko-kninske županije. Vodice imaju dvije dobre klape, a predviđeni su i koncerti Vodičke glazbe i zbora „Lira“. Krenut ćemo s „Ribarskom večeri“, nećemo se odreći ni manifestacije „Đardin“, ni jazz-festivala… Neće izostati ni CMS festival. On je samo odgođen za rujan. U smanjenom obimu bit će i tradicionalni Festival dalmatinskih klapa, a promovirat ćemo i novi CD “More nas dili i spaja“. S betinskim Oliverom Berekinom u naslovnoj ulozi – otkrila nam je Anita Franin-Pečarica, direktorica TZ-a Grada Vodica.

Nesigurni koraci

Kao da je u novu ljetnu sezonu najsmjelije krenuo „Bagatin band“ sa solisticom (i novinarkom) Ivanom Bulat. Bagatin je, inače, naziv za stari šibenski sitni novac.

- Sezonu smo otvorili u Šimunima, nautičkoj luci na Pagu, potom krenuli prema sjeveru, u Varaždin. To je dobar pokazatelj za prvu polovinu lipnja. Da znam kako će se razvijati stvari s već dogovorenim svadbama, vjerojatno bih mogao s pristojnom dozom optimizma govoriti o gažama i koncertima ovog ljeta - kazao nam je Toni Lučev, gitarist i utemeljitelj benda. Uz poseban dodatak „da je više nego zadovoljan pjesmom „Prvić Luka, ja i ti“, koju su „bagatini“ snimili za već spomenuti nosač zvuka „More nas dili i spaja“.

U normalnim okolnostima najtraženiji šibenski bend je, nema sumnje, Feniks. S pjevačicom Iris Huljev. Na koncertima i svadbama, od kojih ne bježe ni velike hrvatske zvijezde poput Jole, Jasmina Stavrosa i Maje Šuput, pa zašto bi onda bježao Feniks!?
- Krenuli smo u sezonu prvim, pomalo nesigurnim koracima. Prava je istina da se ljudi još uvijek boje. Ne aktualne situacije, koja je, hvala bogu, i više nego dobra. Mnogi strahuju od novog vala koronavirusa, pa postoji realna opasnost da ćemo se za neke već dogovorene koncerte ili svadbe zadovoljiti samo odavno uplaćenim akontacijama - rekao nam je na svoj ležeran način frontman Feniksa Goran Subašić.

Kao da se pandemijskoj (i financijskoj) krizi u glazbenom smislu najžešće opiru mali gradovi i otoci.
- Skradinsko ljeto neće biti bogato kao minulih sezona, ali, za razliku od nekih drugih općina i gradova, neće izostati tradicionalni Skradinski susret klapa i memorijalni koncert, posvećen preminulom kulturnom zanesenjaku Ivici Sušiću - najavljuje Višnja Pulić, predsjednica klape Skradinke.

U financijskom smislu nema bitne razlike, kad je riječ o tradicionalnom „Žirajskom ljetu“ ili kulturno-zabavnoj manifestaciji na najudaljenijem naseljenom otoku šibenskog arhipelaga.

- Mi smo i ranijih godina kuburili sa sredstvima, pa smo svejedno angažirali kazališnu družinu „Histrion“ i sjajnog dalmatinskog šansonjera Tedija Spalata. Ove godine planiramo program pod naslovom „Oliver pjeva Olivera“ ili koncert, na kojemu će Oliver Berekin podsjetiti na Olivera Dragojevića. Nama je sve lakše, jer imamo svoju klapu Žirje i bezbroj domaćih pjesnika. Možda više nego svi ostali šibenski otoci zajedno, kazivali su nam prof. Jere Bilan i Senka Skorić, koji se organizacijski brinu o „Žirajskom litu“.

Za kraj smo ostavili priču o šibenskim ljetnim priredbama, koje počivaju na Međunarodnom festivalu djeteta i Dalmatinskoj šansoni, te atraktivnim programima na Tvrđavi sv. Mihovila. S indikativnom izjavom Dina Karađole, direktora Šibenske turističke zajednice.

- Novca će sigurno nedostajati, ali ne i entuzijazma. Radije ne bih spominjao svotu koju ćemo izdvojiti za Šibensko kulturno ljeto, a koja je, logično, osjetno manja nego minulih godina. Htio bih, međutim, i ovim putem pohvaliti većinu šibenskih klapa. Pristale su da, za razliku od ranijih ljeta, na tradicionalnim Klapskim večerima u dvorištu samostana sv. Frane nastupe praktički besplatno. Neće, dakle, izostati klapske večeri četvrtkom, koje privlače ne samo turiste, već su odavno postale i slatka navada građana Šibenika, zaključio je Karađole.

17. travanj 2024 23:25