StoryEditorOCM
Ostaloveliki propust

Zagreb je podbacio! Hrvatska je svjetski prvak, a dočeka na trgu nema: ‘Mogao bih svašta reći, zaslužili smo...

Piše Šibenski.hr
18. veljače 2024. - 16:54

Hrvatska vaterpolska reprezentacija vratila se u domovinu sa svjetskim zlatom oko vrata. Momčad pod vodstvom Ivice Tucka ispisala je povijest sporta i najavila velike stvari na Olimpijskim igrama u Parizu.

- Ovo je povijesni uspjeh ne samo hrvatskog vaterpola, već i sporta. Rijetko kad neka momčadska ekipa postane prvak svijeta i mislim da zaista moramo biti ponosni na ovo što smo ostvarili - kazao je Marko Bijač pa dodao:

- Htio bih čestitati svim suigračima, nije bilo lako. Bilo je teških trenutaka, kako u Dubrovniku i Zagrebu, a pogotovo u Dohi. Svaki put kad je bilo zahtjevno pokazali smo karakter i s pravom možemo reći da smo najbolja vaterpolska momčad na svijetu - prenose Sportske novosti.

Barakude su opet pokazale veliko zajedništvo prebrodivši neke teške trenutke, poglavito poraz od Španjolaca koji su nas pobijedili i u finalu Europskog prvenstva.

- Mislim da je to jedna od naših najvećih prednosti u odnosu na ostale. Nemamo ekstra zvijezda nego 15 momaka koji znaju koja je njihova uloga. Svi smo podređeni momčadskom uspjehu i ponosni smo da nas je to dovelo do ovakvih rezultata.

image
Darko Tomas/Cropix

Olimpijske igre u Parizu?

- Ni na EP ni SP nismo išli s velikim najavama i ne bi bilo ispravno bahatiti se nakon ovih uspjeha. Moramo bit ponizni i ostati na zemlji kao i do sada - kazao je pa dodao:

- Olimpijske igre su nešto stvarno posebno, za puno naših momaka će to biti prvi takav turnir. Mislim da su im ova natjecanja pomogla da u Pariz dođu rasterećeni.

Izbornik Tucak bio je, naravno, sretan zbog svjetskog zlata, ali je izjavio da za njega Olimpijske igre imaju puno veću težinu.

- Ja se ne bih složio s time. Svjetsko prvenstvo nosi jednu veliku težinu jer je uloženo puno napora i odricanja, ne samo s naše strane - zaključio je Bijač.

Nenaspavan, umoran, ali i iznimno zadovoljan pred novinarima se pojavio i izbornik Tucak.

- Umoran sam, nisam se naspavao. Malo smo se proveselili, čekao nas je dug let. A kakav će biti osjećaj? Presretan sam, pun ponosa, sreće i radosti. Ponovno smo prvaci svijeta. Kad smo ostali bez one reprezentacije koja je oformljena još od Ratka, s onakvim asovima, kad su otišli nakon Tokija, naravno da je bilo pitanje u javnosti pa i samom meni imam li snage da to izvučem. Gledajte, kad se bavite ovim poslom morate biti 100 posto unutra. To je ono što je sigurno. Ako doživite na ovoj svetoj funkciji da vas loše odrađen trening ili poraz ne diraju onako kako treba dirati, morate se maknuti - priča Tucak pa nastavlja:

image
Darko Tomas/Cropix

- Mene je turnir u Podgorici 2022. doveo u to razmišljanje. Potpuno nova reprezentacija s dečkima koji su prvi put stavili tu kapicu na glavu. Znam da me čeka Euro u Splitu, gdje se od njih očekuju vrhunsku rezultat, a oni prvi put stavljaju kapicu na glavi, pritisak javnosti... Ali nikad se nisam bojao izazova.

Prokomentirao je i uzbudljiv okršaj s Talijanima.

- Ne sjećam se da sam vodio utakmicu u kojoj vodiš, pa gubiš, pa vodiš, pa gubiš, pa vodiš... Mislim stvarno nevjerojatno fizička utakmica u kojoj su nam skakali preko glave, odigrali tako rečeno na rubu vaterpola. Ali evo, izdržali smo, pokazali silnu želju, volju i karakter i na kraju nam se to vratilo.

Da smo osvojili europsko zlato i osigurali vizu za Pariz, u Dohu bi putovala pomlađena selekcija i vrlo vjerojatno ne bi došla do ovako velikog rezultata.

- To je bio moj plan koji sam iskomunicirao. Danas mi je drago da je to tako bilo, danas smo vaterpolska, sportska velesila i rijetko se koja reprezentacija može pohvaliti da je učinila ovo što smo mi.

Mislite li da naši vaterpolisti zaslužuju veći doček od ovoga?

- To nisu pitanja za mene, meni je drago da ste vi tu koji to volite. Mogao bi puno toga reći, ali neću. To je refleksija svega, što pričati o tome... Imate ljudi koji su bili oslobođeni tjelesnog odgoja, a obnašaju funkcije...

image
Darko Tomas/Cropix

Jesmo li favoriti na Olimpijskim igrama?

- Idemo sa željom da osvojimo odličje, to je moja životna želja. Daj Bože da napravim to s reprezentacijom svoje zemlje. Ne idemo kao favoriti, ali idemo kao reprezentacija koja ima šanse da to napravi.

Kako će te se sada opuštati nakon svega?

- Za početak, jedan crveni Marlboro, ne mogu dočekati, haha. Otići ću na planinu, stvarno sam potrošen i umoran, razdražljiv. Ići ću se odmoriti sa svojom obitelji, prijateljima.. Ništa posebno - prenose SN.

image
Darko Tomas/Cropix
27. travanj 2024 23:01