StoryEditorOCM
Ostalonacionalna smotra

Veslačice i veslači Krke osvojili pet medalja na prvenstvu države: ‘Dojam je da se moglo i trebalo još bolje...‘

Piše K. G.
10. srpnja 2024. - 09:06
Veslači i veslačice šibenske ‘Krke‘ osvojili pet medalja na prvenstvu Hrvatske za kadete i junioreNives Crnogaća/VK Krka

Hrvatsko veslačko prvenstvo za mlađe uzraste, odnosno kadete i juniore održano je od 5. do 7. srpnja na zagrebačkom Jarunu. Na najznačajnijoj nacionalnoj veslačkoj smotri šibensko je veslanje predstavljalo 13 veslača, dvije veslačice i kormilarka. Krkašice i krkaši s vršnjakinjama i vršnjacima ogledali su se u devet disciplina, predvođeni trenerima Radečićem i Krasićem. Posebnu potporu posadama dao je i vrijedni magistar fizioterapije Hrvoje Petrović.

Šibenski veslači i veslačice osvojili su ukupno pet medalja i to dvije zlatne, dvije srebrne i jedna brončana, sve posade ‘Krke‘ plasirale su se u A-finale i službeno je ‘Krka‘ najuspješniji hrvatski klub u uzrastu mlađih juniora, a iza Zadra bili su drugi najbolji klub od svih klubova iz Dalmacije.

- Ipak, nekako smo dojma da se moglo i trebalo još bolje, u prvom redu da su srebrne medalje u normalnim okolnostima morale biti zlatnog sjaja- kazao je Dražen Crnogaća, predsjednik VK ‘Krka‘.

Jedna od neostvarenih želja je i nastup Krkinog juniorskog četverca u sastavu Jakov Slavica, Franko Dobra, Marko Martinović i Nikola Knežić kako u klupskom, tako i u kombiniranom sastavu (s Fabiom Peruškom iz VK „Istra“ umjesto Marka). Oni su tijekom čitave natjecateljske sezone pokazivali da su dominantni u tuzemnim natjecanjima i to kako u situacijama kad bi posadu razdvojili u dvojce, tako i kao četverac.

image

Četverac nije uspio stići do zlata

Nives Crnogaća/VK Krka

Priča s četvercem išla je onako kako je planirano sve do povratka posade s Europskog prvenstva, na kojem su za par stotinki „promašili“ plasman u A-finale.

- Na žalost, po povratku s navedenog Natjecanja u finišu školske godine bilo je previše obveza prema nastavi i pojedinim predmetima zbog čega su pojedinci iz posade bili primorani izostajati s treninga neusporedivo više negoli je to bilo očekivano. Logična posljedica bila je, naravno i to da je na treningu, kad bi se već okupili, psihološka usredotočenost na školske obveze bila primarna u odnosu na one sportske. Zbog svega navedenog desilo se da su Jakov, Franko, Marko i Nikola u Zagreb došli s cca 70% forme od prije mjesec dana i kao takvi nisu bili na razini realnih mogućnosti pa su najprije u subotu u četvercu „sa“ (kormilarka Marijeta Slugan) osvojili srebro u tijesnoj utrci s posadom Jadrana iz Zadra, a onda u nedjelju u četvercu „bez“ srebro u nadmetanju s momcima iz VK „Trešnjevka“. U obje utrke radilo se o sekundi! Šteta, ali i nije tolika ako oni koji to trebaju iz svega izvuku odgovarajuće pouke- rekao je Crnogaća.

On je govorio i o onima koji su oduševili:

- U prvom redu radi se o osmercu mlađih juniora u sastavu Šime Grubišić, Vice Alfier, Franko Šarić, Jerko Petrović, Jakov Mikulandra, Lovre Palinić, Karlo Svirčić, Nato Alfier i Marijeta kao kormilarka. Pored mladih krkaša ostali osmerci nisu imali niti metra šanse: od početka utrke bili su prvi, tijekom utrke razmak između  njih i ostalih posada povećavao se kako se prevaljivala staza, na kraju je razlika u odnosu na drugoplasiranu posadu VK „Zagreb“ bila veća od 6 sekundi, a da je trebalo bila bi i zasigurno veća. Osmerac su veslali u subotu, a u nedjelju su Šime, Vice, Franko, Jerko i Marijeta sjeli u četverac „sa“ gdje su tijekom čitave utrke vodili ogorčenu bitku s izuzetno snažnom posadom splitskog Gusara. Na kraju vještina i šibensko srce za nešto više od jedne sekunde pobijedili su snagu i bolje uvjete (čitaj: puno kvalitetniji čamac) mladih Splićana. Svakako obje posade zaslužuju čestitke za prikazano. 

Nakon sjajne pobjede u osmercu, Jakov i Lovre sjeli su u dvojac, a Karlo u skif, tek toliko da im subota popodne i nedjelja ujutro ne prođu u besposlici. U eliminacijama bez većih problema osigurali su  nastup u nedjeljnim A-finalima. U svojoj disciplini Jakov i Lovre baš u nedjelju nisu imali svoj dan, na kraju su bili šesti. Karlo je u skifu bio četvrti što smatramo jako dobrim plasmanom za momka koji je u konkurenciji imao 24 skifista, a kad se zna da je iz osmerca bez treninga sjeo u skif onda on zaslužuje posebne pohvale.  

image

Šibensko veslanje ima puno toga reći i u ženskoj konkurenciji

Za naše kadete u samcima, Ritu Ukić i Matu Jakelića, možda je malko pretjerano reći da su nas oduševili, ali njihovim nastupima svakako smo iznimno zadovoljni. Najprije Rita: u eliminacijama je među 17 mladih skifistica suvereno ostvarila izravan ulazak u A-finale u kojem je na kraju zauzela vrlo zapaženo treće mjesto. Bravo Rita! Mate je mislio da će na HVP nastupati u dvojcu na pariće, ali je kolega iz čamca produžio s nastavom, pa je Mati preostalo veslati u disciplini u kojoj nije baš „domaći“. U takvim uvjetima biti na kraju šesti od 23 za svaku je pohvalu. Bravo i za Matu!

Na kraju, ali ne i najmanje važna, ostaje nam Franka Zorčić u samcu za juniorke. Ova izvrsna, radišna, dosljedna i pouzdana djevojka na svom zadnjem juniorskom nastupu nije uspjela doći do medalje. Konkurencija je bila prejaka, na kraju šesta u A-finalu. Valja joj čestitati i na takvom plasmanu i zahvaliti jer se za Krku borila u psihološki iznimno zahtjevnoj disciplini kao što je skif- referirao je Crnogaća.

Sad nastupa srpanjski period smirenja od veslačkih uzbuđenja, a onda od početka kolovoza opet počinje rad jer najbolje veslače VK „Krka“ 14. i 15. rujna očekuje nastup u Turskoj (Edirne) na Balkanskom prvenstvu, te 22. rujna na Hrvatskom veslačkom kupu u Posedarju.    

 

10. srpanj 2024 09:06