StoryEditorOCM
OstaloIN MEMORIAM

Velika tuga u hrvatskom sportu! Prijatelji i rodbina opraštaju se od jednog od najvećih talenata: Sa samo 23 godine osvojio je čak 150 medalja

12. prosinca 2019. - 12:12

Kaštela tuguju. Veslačka obitelj plače. Ugasio se mladi život Tonija Čavke. Momku velikog srca presudilo je – srce. Srce koje je puklo svima koji su čuli najgoru moguću vijest. Srce koje se raspalo svima na posljednjem ispraćaju Tonija, na sahrani koju će Kaštel Stari dugo pamtiti.

Bio je Toni omiljen. U njegove 23 godine stalo je puno toga. Oko 150 veslačkih medalja, pet titula prvaka Hrvatske, tri bronce s europskih prvenstava za juniore (četverac bez, osmerac), svjetska bronca. Dobitnik je nagrade Dražen Petrović, njegova posada četverca (Pedić, Banović, Samardžić, Čavka) proglašena je prije pet godina najperspektivnijom u Hrvatskoj, prenosi Slobodna Dalmacija.

Veslanje je bilo njegov život. Doslovno. Nije mogao bez njega ni onda kad su mu rekli “nemoj više”, zdrastvenih problema radi.

Bebi je bio naša veslačka budućnost. Pogledajte što je sve osvojio. Bio je sigurna oklada da će napraviti velike stvari. Ali, prst sudbine odredio je drugačije. Prometni udes naprasno mu je prekinuo sportsku karijeru, usmjerio život u drugom smjeru. No, tada je to bio najmanji problem, najvažnije je bilo da je – preživio. Veslanju je morao reći zbogom.

No, Toni je iz sportske obitelji. Otac Ivica sinonim je za borilačke sportove u Kaštelima, žilama Čavkinih teče sportska krv. Život bez sporta nezamisliv im je.

I nisu samo medalje njegova životna priča. Diplomirao je Toni na fakultetu morskog ribarstva, bio je predsjednik svog kluba, veslačkog kluba Marina Kaštela. Vrlo vjerojatno najmlađi predsjednik nekog sportskog kluba u Hrvatskoj.

Sve ovo stalo je u Bebijeva samo 23 ljeta. I diploma i medalje i predsjednikovanje klubom.

- Svi smo ga voljeli. Bio je miran momak, ali lider. U svakoj posadi, u svemu čime se u životu bavio bio je rođeni vođa – teška glasa, s knedlom u grlu priča nam dopredsjednik kaštelanskog veslačkog kluba Petar Novak.

- Bio mi je kolega u veslanju, par godina mlađi od mene, ali i moj veliki prijatelj. Svih nas je ovo ubilo, bio je ogroman sprovod, tuga velika.

Sportski geni nisu mu dali mira. Nije mogao bez veslanja, vratio se veslima makar samo rekreativno. Na žalost, bio je to preveliki zaveslaj za već ranjeno srce. Kaštela tuguju. Kaštela boluju. Kaštela plaču. Za Bebijem.

TONI ČAVKA - BEBI

osvojio 150 medalja

pet puta prvak Hrvatske

bronca na SP juniora (četverac bez)

bronca na EP juniora (četverac bez)

bronca na EP juniora (osmerac)

bronca na EP studenata (četverac bez)

član četverca – najperspektivnije posade u Hrvatskoj

dobitnik nagrade Dražen Petrović

predsjednik HVK Marina Kaštela

inženjer morskog ribarstva

20. travanj 2024 04:12