StoryEditorOCM
Ostalocrnica pred remontom

Vaterpoliste Solarisa napustila trojica važnih igrača: Pelicarić i Koprčina idu u Italiju, Bulat u Francusku

Piše Ivo Mikuličin
5. lipnja 2022. - 08:26
Eugen Koprčina (bijela kapica) napušta Solaris i karijeru nastavlja u ItalijiNikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media

"Najviše zarađuješ kad manje trošiš" i "Sportska društva su sredine u koje se donosi, a ne odnosi novac." Ta svoja dva "postulata" (op.p. tako su mudre izreke zvali njegovi prijatelji) nerijetko je ponavljao pokojni predsjednik HNK Šibenik Marko Slavica, čija se privrženost Šubićevcu mjerila desetljećima.

Na to nas je (ne)izravno podsjetio generator pozitivnih kretanja među vaterpolistima Solarisa Tomislav Cico Ninić, kad je na pomalo sarkastičan način komentirao nesretni poraz Šibenčana protiv zagrebačke Mladosti.

- Pa, sve skupa nije tako ni loše. Barem u financijskom smislu.

Da smo se plasirali u kvalifikacije Lige prvaka, u startu bismo potrošili barem dvostruko više nego što će nas koštati kotizacija za igre u LEN kupu - (polu)ozbiljno se oglasio Ninić.

Odnija vrag šalu

Do zafrkancije mu nije bilo ni u najmanjim tragovima, kad je saznao da su se dva biogradska mladića Eugen Koprčina i Roko Pelicarić, koji su u vaterpolskom smislu šibenska dica, odlučila za "pečalbu" u Italiju.

Osim njega, Crnicu će napustiti i centar Domagoj Bulat, koji će od iduće sezone igrati u Francuskoj.

Bolje rečeno, za činjenicu da sve više raste kolonija nadarenih vaterpolista, koji su se otisnuli sa šibenske rive: Bašić, Petković, Vlahović, Koprčina, Pelicarić, Bulat

- Mi se u klubu godinama trudimo osigurati dodatnu sportsku kunu, ali ne možemo parirati ponudama kojima hrvatske vaterpoliste obasipaju zapadnoeuropski klubovi - priznao je Cico.

Nemali trud Ninića i ostalih na (ne)izravan način priznao je i Paško Rakić, dobri duh šibenskog sporta rečenicom: "Ne pamtim previše trenutaka kad je Cico, za razliku od ostalih šibenskih prvoligaša, molio gradsku vladu za dodatna sredstva."

Ne treba biti posebno pametan da se utvrdi kako je osiguranje moćnih sponzora optimalno rješenje sporta u gradu, koji "puca" od prvoligaških ambicija, ali ne i prevelikih sredstava za sport u proračunu. Baš kao što je nekad tvrtka "Šibenka" bila sponzor košarkašima, ali i pomagala veslanju i nogometu. Istodobno, "Elemes" je brinuo o košarkašicama, "Solaris" i "Slobodna plovidba" o vaterpolistima… Neovisno o posebnoj stopi izdvajanja udruženog rada (op.p. tako se onomad zvalo šibenska poduzeća) za sport, koja je u praksi značila 4,5 milijuna maraka.

Čekanje talenata

Bez moćnog sponzora, Solaris, koji je načinio najveći korak među šibenskim (prvo)ligašima u zadnjih nekoliko godina, našao se pred nemalom dvojbom: posegnuti za dodatnim sredstvima za zvučna pojačanja ili strpljivo čekati na šibenske mladce, koji već pokazuju prve uspjehe, a za koje Crnica troši gotovo milijun kuna godišnje!?

Zanimljiva je i dvojba oko toga što se zapravo događa na Baldekinu oko potencijalnog sponzora, koji, uzdajući se u dodatni gradski novac, jamči godišnji proračun od zavidnih 4 milijuna kuna!? U trenucima dok nastaju ovi retci ne znamo je li konačan odgovor vodstva Šibeniku potencijalnom sponzoru Mili Zvonareku (op.p. ime i prezime su premetaljka) negativan ili pozitivan. No, vrijedi čuti Nikolu Grubića, jednog od čelnih ljudi GKK Šibenka.

- Klupsko je vodstvo kao nikad jedinstveno u stavu da su otvorena klupska vrata svim potencijalnim sponzorima - izjavio nam je Grubić, ne krijući ljutnju zbog informacija suprotnog predznaka.

Potražili smo i mišljenje Paška Rakića, kojega mnogi tituliraju "dobrim duhom šibenskog sporta" i dočekali znakovitu SMS-poruku "Šibenik iznad svega!".

26. travanj 2024 07:24