StoryEditorOCM
Ostalo‘opća mobilizacija‘

Utučeni Tucak najavio povratak hrvatskog diva i oštro poručio: Sve je ovo u režiji jednog čovjeka, pokazat ću video

Piše Iva Majić
17. siječnja 2024. - 12:48

- Citirat ću svog prijatelja, Zlatka Dalića koji mi je rekao, i ja se slažem s tom izjavom: ‘Zbog jutra nakon poraza mrzim biti trener‘ – započeo je zadnje javljanje za novinare na ovom Europskom prvenstvu u vaterpolu izbornik Ivica Tucak te je nastavio:

- Nema plakanja, mora se ići dalje, jer već za tri tjedna nas čekaju još teže obaveze. Popiješ 10 miligrama Normabela, pa sutra to smanjiš na 5... i tako. Srebro zlatnog sjaja, kako svi kažu, ali nismo izborili Pariz i zbog toga najviše žalim. Iako moramo biti ponosni, to sam i rekao svim igračima, jer ja sam siguran da nažalost dolaze vremena u hrvatskom sportu kad ćemo se silno veseliti svakoj medalji. No, mi ovdje nismo ispunili svoj cilj - vidno utučen rekao je izbornik Tucak.

No, ipak ste osvojili srebro...

- Istina, a u budućnosti će to biti sve teže. Dávid Jansik, dokapetan mađarske reprezentacije, pitao me "Pa odakle vi momci, kako uspijevate?". U Mađarskoj možeš dirati sve, tamo se sport i sportaši ne diraju, ali kod nas nažalost to nije tako. Znam koliko je Vlada digla ulaganja u sport, ali to je i dalje toliko malo. Znate što je najveća poruka ovog Eura? To nije ni srebro, niti divna atmosfera, već najljepša poruka je da će se 100, 200, 300 nove djece upisati na vaterpolo, na sport, neće više biti na ulici. Neka nova djeca će htjeti biti Bijač, Fatović, Bukić.

Koliko će vam trebati da potisnete osjećaj nakon ovog poraza?

- Neću sigurno nikada zaboraviti. Jedan čovjek je bio neobjektivan, dovodio do ludila... Ali dobro. Španjolci imaju čovjeka koji delegira suce, moramo toga biti i svjesni. Imaju snagu i izvan bazena, čestitam Španjolcima u bazenu i njihovu treneru, ali jedan čovjek od dvojice jučer nije bio objektivan. Kada ne date čovjeku faul, šest sekundi se bori za život na isteku treće četvrtine, ali on se digne i zabije gol. Svjedoci ste situacije, riječ je o Lorenu Fatoviću, tada mi je bilo sve jasno. U zadnjoj četvrtini su nas neke situacije koštale glave, stojim iza ovoga. Pogledat ćemo sve zajedno ako treba, donijet ću vam video. Bilo je to u režiji jednog čovjeka, nije mu prvi put.

Igrači i stručni stožer imat će svega nekoliko dana za odmor, a onda 22. siječnja kreću na nove pripreme. Lokacija još nije poznata, ali zna se da je vremena malo i da će još dugo trebati da zacijele rane nakon poraza u finalu od Španjolske 11:10. Jedna lopta, napad, dijelio je Barakude od obrane titule europskih prvaka i karte za Pariz.

Moraju li sad svi ići na Svjetsko prvenstvo u Dohu koje je na rasporedu već 4. veljače?

- Naravno da moraju. Ali prvo Popadić hitno ide na operaciju lakta, vidjet ćemo i situaciju s Lukom Bukićem koji također mora ići na operaciju. U Dohu će svi koji su zdravi, mi Pariz moramo osigurati, to je ključni cilj ove generacije. Olimpijske igre su nešto za što živimo i za što se spremamo.

Jeste li mislili poštedjeti neke da ste osigurali Pariz?

- Naravno i to mi je posebno žao, jer njih 6 ne bi išlo u Dohu: Vrlić, Lončar, Fatović, Bukić... To će biti užasno velika potrošnja i razgovarao sam s profesorom, doktorom Kuterovcem što sada? Danas ću imati razgovor s još jednim igračem koji će se morati staviti na raspolaganje za reprezentaciju. Ovo sada mora biti potpuna mobilizacija, jer vremena nema. Doha je prvenstveni cilj, ne medalja, jer mi tek moramo otvoriti vrata Olimpijskih igara.  Pariz je moja životna misija.

Identitet igrača koji će se priključit?

- To je Maro Joković - otkrio je izbornik.

26. travanj 2024 08:38