StoryEditorOCM
Ostaloamerički nogomet na šubićevcu

Uspješni sportski menadžer najavio veliki spektakl u Šibeniku: ‘Bit će to tri dana prave fešte!‘

Piše Krešimir Gulin
31. siječnja 2024. - 13:32
 Mark Weitz, generalni manager Hamburg Sea Devilsa, Željko Karajica i Tomislav Družak najavili sportski spektaklu u Šibeniku.  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Željko Karajica, većinski vlasnik HNK Šibenik i uspješni sportski mendažer, najavio je sportski spektakl koji će vog ljeta biti organiziran na šibenskom stadionu na Šubićevcu.

Radi se o profesionalnoj utakmici Europske lige američkog nogometa. Dakle, umjesto uobičajene ‘bubamare‘ na Šubićevcu će se zaktorljati jajasta lopta kakvu sve veći broj hrvatskih poklonika američkog nogometa uglavnom gleda na malim ekranima.

Naime, 24. kolovoza na Šubićevcu će prvenstvenu utakmicu odigrati Hamburg Sea Devilsi protiv Madrid Bravosa. Široj publici ta imena neće puno značiti, ali radi se europskoj kremi američkog nogometa:

- Hamburg je dvaput bio finalist Europske lige, dok se Madrid tek uključuje ove sezone. A znate i sami kako su Španjolci ozbiljni u sportu. Samo da vam ilustriram kako je američki nogomet popularan u Europi, iznijet ću podatak kako je lanjski finale odigran na stadionu u Duisburgu odigran pred 33.000 ljudi. Ove godine planiramo igrati završnicu na stadionu Schalkea u Gelsenkirchenu na kojoj očekujemo 55 tisuća gledatelja. Krenuli smo s ligom prije tri godine i lani smo imali pola milijuna prodanih ulaznica. Ove godine planiramo tu brojku podići na 750.000 karata- kazao je Željko Karajica, CEO Europske lige američkog nogometa.

image


Na fotografiji: Zeljko Karajica.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prema njegovim riječima, u ELF-u sudjeluje devete zemalja i na ovaj način se u to društvo ekskluzivno uključuje i Hrvatska, odnosno Šibenik:

- Mislim da bolju reklamu Šibenik nije mogao dobiti, jer izravan TV prijenos ove utakmice ići će u 20 zemalja, uključujući i SAD. Jednako kao u SAD- u ili Njemačkoj, bit će to tri dana prave fešte. Američki nogomet nije samo sportski događaj koji traje tri sata, nego je to puno više od toga. Sama utakmica će biti odigrana u subotu, 24. kolovoza, ali mi planiramo tri dana prave fešte.Zbog toga ćemo organizirati veliku fan zonu u kojoj će biti glazbe, koncerata, druženja... Budući da će se sve održavati u špici sezone vjerujem kako će ovaj događaj biti zanimljiv biti zanimljiv i turistima. Uostalom, već smo počeli organzirati paket aranžmane za turiste iz Hamburga i Madrida- istaknuo je Karajica.

On je naglasio kako je američki nogomet obiteljski sport:

- Na te utakmice dolazi jako puno djece, omjer ženske i muške publike je 50:50... Znate, na utakmicama američkog nogometa nema huliganizma. Navijači u fan zoni nose obilježja svojih klubova i druže se. U ovom slučaju ne trebamo strahovati od nereda i jamačno nećemo morati na naplatnim kućicama odvajati automobile s ‘krivim‘ tablicama kao što je to slučaj u ‘običnom‘ nogometu- rekao je Karajica.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Za tu utakmicu, stadion na Šubićevcu morat će doživjeti određene preinake:

- Naravno, jer očekujemo između osam i 10 tisuća gleatelja što znatno premašuje kapacitet Šubićevca. Stoga planiramo postaviti pomoćne tribine iza golova- kazao je većinski vlasnik nogometnog kluba sa Šubićevca, koji već godinu dana ‘šminka‘ šibenski stadion.

- Idemo korak po korak. Radovi na Šubićevcu idu dobrim tempom. Međutim, mi imamo idejni projekt gradnje novog stadiona u Šibeniku i to na mjestu postojećeg zdanja na Šubićevcu- otkrio je Karajica.

Utakmicu američkog nogometa u Šibeniku podržava i Vlada RH, odnosno Ministarstvo turizma i sporta:

- Manifestacije ovog tipa odličan su prozor u svijet, koje pokazuju da je Hrvatska sigurna zemlja i da su Hrvati dobri organizatori i domaćini. Dajemo punu podršku ovakvim projektima jer s relativno malim sredstvima omogućuju veliku vidljivost Hrvatske. Primjerice, imamo velike benefite od svjetskog prvenstva u reliju (WRC) ili biciklističke utrke Cro race- zaključio je Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta. 

image

Tomislav Družak

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 02:24