StoryEditorOCM
OstaloVaterpolo

Uspio test: Pomlađena Hrvatska pobjedom nad Rumunjskom otvorila Svjetsku ligu; "Barakude" i u Srbiju idu po bodove

23. listopada 2018. - 21:29

Hrvatska vaterpolo reprezentacija očekivano je pobjedom startala u novu sezonu natjecanja u Svjetskoj ligi koje se ujedno boduje i za Europa Cup. Na šibenskom bazenu u Crnici uvjerljivo su svladali Rumunjsku. Premda je izbornik Ivica Tucak odmarao neke ključne igrače poput Jokovića, Xavija Garcije i Bušlje, "barakude" su imale i više nego dovoljne zalihe kvalitete za obračun s Rumunjima. Rezultatsku neizvjesnost u prvoj polovici prve četvrtine držao je rumunjski vratar Tic, koji je zabilježio pet uzastopnih vrlo dobrih obrana.

Kako bi razbio početnu nesigurnost u napadu svojih Tucak je pozvao i time out. Poslije minute odmora mrežu Rumunja s igračem više načeo je Andrija Bašić, nekadašnji vaterpolist Šibenika. Potom se Hrvatima otvorila špina. Zabijali su redom Šetka, Bašić i Miloš. S druge strane, bekovi Hrvatske odlično su neutralizirali najboljeg igrača Rumunjske- centra Radua. Pobjegao im je jedino pričuvni sidrun Chioveanu, koji je zabio jedini gol za Rumunje u prvih osam minuta igre.

Dva rana gola Fatovića i Vrlića u drugoj četvrtini naslutila su kako će do kraja to biti "laganica" Hrvatske. Do velikog odmora na koji se otišlo s 9:2 Hrvatske, posebno se nazabijao sidrun Vrlić (3 uzastopna gola). Dojmljiva je bila igra Hrvatske u obrani. Primjerice, Rumunje su ostavili 10 minuta bez gola, od konca druge pa sve do početka četvrte četvrtine:

- Pobijedili smo i lakše od očekivanja. Odigrali smo maksimalno ozbiljno i kako je naš izbornik Tucak rekao, test je uspio. Bili smo koncentrirani i rasplivani- kazao je Andrija Bašić

Inače, u ovom natjecanju Hrvatska je osim s Rumunjima u grupi i sa Srbijom.Po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine će se kvalificirati na završni turnir osam najboljih Europa kupa, a na tom će turniru četiri najbolja sastava steći pravo nastupa na Super Finalu ili turniru osam najboljih u Svjetskoj ligi. Ove sezone Svjetska liga ima posebnu težinu jer će se pobjednik izravno plasirati na Olimpijske igre.

Iduća utakmica Hrvatske u ovom natjecanju je 12. prosinca sa Srbijom u Nišu.

Utakmice sa Srbijom su uvijek vaterpolski derbiji. To je užitak igrati i gledati. Znamo da nas čeka teško gostovanje, no mi ćemo kao i uvijek ići na pobjedu- najavio je Bašić utakmicu sa Srbijom.

Hrvatska- Rumunjska 17:4 (4.1, 5:1, 2:0, 6:2)

ŠIBENIK- Bazen u Crnici. Gledatelja 300. Suci: Vogel (Mađarska) i Đurašković (Crna Gora).

Hrvatska: Bijač (7 obrana), Macan, Fatović (2), Lončar (1), Visković (1), Čagalj, Vukičević (2), Bašić (3), Miloš (2), Vrlić (4), Šetka (1), Benić (1), Marcelić (4 obrane).

Rumunjska: Tic (14 obrana), Radu, Negrean, Lutescu, Fulea, Georgescu (2), Prioteasa, Chioveanu (2), Gergelyfi, Oanta, Antipa, Abrudan.

Igrač više: Hrvatska 5/9; Rumunjska 1/2

Peterci: Hrvatska 2/2; Rumunjska -

 

18. travanj 2024 22:48