StoryEditorOCM
OstaloNezapamćen uspjeh

U tri dana osvojili četiri titule državnih prvaka! Šibenska dica pomela konkurenciju u košarci, šahu i biciklizmu

Piše Borislav Juras
8. srpnja 2022. - 18:56

Nezapamćen niz uspjeha u razmaku od tri dana, svega sedamdesetak sati, ostvarila su šibenska djeca. U tri različita sporta, postali su prvaci države. "Zlatni pir" je otvorila biciklistica Petra Čuklin, osvojivši, u konkurenciji kadetkinja, zlatnu medalju u vožnji na kronometar. Uslijedila su "paralelna" zlata dječaka Škole košarke "Dražen Petrović" i djevojčica Šibenika na otvorenom košarkaškom prvenstvu Hrvatske za uzrast do 12 godina. Niz je zaključio najmlađi. Šahist Ivano Močić je u trogirskome hotelu "Medena" stigao do prvoga mjesta na kadetskom prvenstvu, među dječacima dobi do 11 godina.

Bez sumnje, najvrjedniji je uspjeh maloga Močića, dječaka kojemu je tek devet i pol godina, i bio je najmlađi sudionik natjecanja u svojoj dobnoj kategoriji (među više od 50 dječaka). U "Medenoj" se vratio za šahovske stolove nakon duže pauze, nimalo jednostavnih medicinskih zahvata i višemjesečne rehabilitacije. Od veljače je imao samo tri (svibanjska) meča na seniorskome Kupu Hrvatske.

To nije ostavilo traga na njegovoj igri. Stručnjaci kažu da je bez puno napora, nevjerojatnom lakoćom dolazio do pobjeda, odigrao cijelo prvenstvo bez ozbiljnije pogreške. Osvojio je osam bodova iz devet kola, uz sedam pobjeda i dva remija. Jedan od remija je bio kontra najvećega konkurenta, prvokategornika Erika Golubovića (Močić je donedavno bio trećekategornik) u šestome kolu. Osam bodova mu ne bi bilo dovoljno da Golubović nije remizirao i u pretposljednjem kolu. Obojica su završila natjecanje s istim brojem bodova, a Ivano je bio bolji po dodatnom kriteriju te postao prvi šahovski prvak države iz Šibenika.

U pravim rukama

– Nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta, pobjednički pokal je došao u prave ruke. S velikom voljom za rad, izuzetnom taktičkom vještinom i velikom širinom otvaranja koje igra, Ivano je već sad hrvatska šahovska zvijezda. Ovim uspjehom je zavrijedio i skori put u Grčku, kao član hrvatske reprezentacije, na europsko ekipno prvenstvo do 12 godina – istaknuo je Branko Vlaić, voditelj šibenske šahovske škole.

On i njegovi kolege, Grgurević i Tesla, bili su u Trogiru, radili na pripremi partija s djecom iz kluba. Osim Ivana, bilo ih je još pet. Duje Triva je u kategoriji do sedam godina dugo bio u prilici za medalju, a nakon poraza u osmoj partiji, s pet i pol bodova, završio je na šestome mjestu. Stipe Macura je među dječacima do 11 godina osvojio tri poena iz devet partija. U kategoriji do 15 godina, Ivan Friedrich (pet i pol bodova) je završio na 18. mjestu, Niko Rudan (4,5) na 36. mjestu, a Leon Vlainić (3,5) na 54. mjestu. Među 69 šahista, ovdje je nastupio i Marin Kozić, član Primoštena. Sa četiri i pol boda, pripalo mu je 42. mjesto.

Dok je Močić sve zadivio u Trogiru, Zagreb je bio "obojen" u narančasto, a zahvaljujući neviđenoj šibenskoj košarkaškoj dominaciji na otvorenome prvenstvu države za uzrast do 12 godina. Dječaci i djevojčice su bez poraza stigli do titula prvaka. Za nijansu teže dječaci Škole košarke "Dražen Petrović". Oni su imali jednu zahtjevniju, rezultatski neizvjesniju utakmicu. To je bila ona polufinalna, s vršnjacima Novog Zagreba. Učenici trenera Branka Klisovića su gubili na poluvremenu, ali ih je do konačne 60:51 pobjede povukao Vito Šarin. Ta njegova izvedba je utjecala da ga stručnjaci proglase za najboljeg igrača (MVP) prvenstva. U najboljoj petorci natjecanja su njegovi suigrači, Lovre Bratić i Tin Jurić. Zanimljivo, Vito i Tin su djeca bivših Šibenkinih igrača, Mira Jurića i Josipa Šarina!

image

Vito Šarin, najbolji igrač prvenstva dječaka u košarci

Preduga pauza

– U 25 godina postojanja naše škole košarke, imali smo još titula državnih prvaka, ali dugo je prošlo od zadnje, koju je uzela generacija Šarića, Širka, Junakovića. Ova su djeca još u mini košarci, za uzrast do devet godina bili prvaci. Evo, na prvom ozbiljnom prvenstvu, gdje se uglavnom igra po seniorskim pravilima, potvrdili su da ima potencijala i talenta među njima. Ovdje smo došli kao jedni od favorita, najprivlačnijom igrom opravdali taj status – kazao je Josip Milaković, jedan od čelnika Škole košarke "Dražen Petrović".

Šibenski dječaci su u Zagrebu redom pobjeđivali vršnjake Koprivnice (58:9), selekciju KS Zagrebačke županije (53:15), Kastava (42:17), u osmini finala Dubrovnika (53:28), u četvrtfinalu Dubravu (48:22), u polufinalu Novi Zagreb i u finalu Cedevitu Junior (53:35). Igrali su: Tin Jurić (ukupno 64 poena na prvenstvu), Lovre Bratić (87), Karlo Slavica (10), Rafael Grubišić (31), Petar Maleš (8), Vito Šarin (92), Ivano Banić (12), Matija Lubina (11), Filip Suton (13), Maro Mrša (2), Filip Mrša (20), Vito Baranić (2) i Tomislav Dragović (5).

Posebna zanimljivost je da su dječaci i djevojčice finalne utakmice igrali u isto vrijeme, u istoj dvorani, pa su praktički i zajedno proslavili titule. Djevojčice Šibenika su samo potvrdile ono što se znalo prije natjecanja – da neće imati ozbiljnu konkurenciju. Sa sedam igračica u sastavu koje su prije par mjeseci stigle i do titule prvakinja u kategoriji do 13 godina, nitko im nije mogao parirati. Bile su toliko dominantne da je trener Petar Zlatoper morao "dozirati" minutažu najboljim igračicama, kako rezultati ne bi za suparnice bili još "ružniji". Unatoč toj "redukciji", Antea Sutlović je bila najbolja igračica i strijelac prvenstva, a u najboljoj petorci je još i Martina Duić.

Potpuna dominacija

– Nije prepotentno reći da je naša najbolja petorka mogla komotno biti u petorci turnira. Bili smo tehnički, antropometrijski i na sve druge načine dominantni. Dobrom obranom i tranzicijom smo dolazili do niza lakih poena, gotovo da i nismo trebali igrati pozicijske napade. Iako smo vidjeli već prvi dan da smo najjači, veseli me što su djevojčice imale pravi pristup, s respektom prema svima, odigrale s gotovo profesionalnom ozbiljnošću cijeli turnir, a tako se ponašaju i na treninzima – hvali igračice trener Zlatoper.

image

Treneri Zlatoper i Branko Klisović

U prvoj fazi je Šibenik nadigrao Koprivnicu (68:4) i Zagreb (37:5), u drugi fazi DOŠK (42:13) i selekciju Sisačko-moslavačke županije (39:19), u polufinalu Folku Borovje (32:8), u finalu dubrovačku Ragusu (48:31, poluvrijeme 38:14). U narančastom dresu su nastupile: Antea Sutlović (ukupno 76 poena), Ena Ivić (33), Zlata Rak (30), Eva Zamarin (35), Martina Duić (44), Laura Blaće (17), Anđela Klarić (17), Cvita Friganović (3), Tonina Banovac (6), Antea Gović (2) i Lorena Gašperov (3).

U obje konkurencije su igrala i djeca drniškog DOŠK-a. Dječaci su nakon svih pobjeda u skupini (Podsused 48:28, Sesvete 42:22, Dinamo 48:40, Cres 54:42), pa i one u osmini finala (Larus 42:28), u četvrtfinalu izgubili od Cedevite (40:29). Njihov Šime Vlaić je drugi strijelac prvenstva (171 poen). Djevojčice su bile bolje od Medveščaka (44:7) i izgubile od selekcije Sisačko-moslavačke županije (21:16). Potom su u četvrtfinalnoj fazi još poražene od Šibenika i Zagreba (23:15). Četvrtine su na prvenstvu trajale po osam minuta. Sudjelovalo je 37 sastava dječaka i 13 među djevojčicama.

Nešto manje brojna bila je konkurencija na biciklističkim prvenstvima države, cestovnom i onom u vožnji na kronometar, održanim u okolici Varaždina i Čakovca. Petra Čuklin, članica šibenske Fortice, bila je najbrža od četiriju kadetkinja na kronometru, što joj je drugo zlato s državnih prvenstava. Prethodno je u Sisku, u kriterijskoj vožnji (krugovi koji se boduju) bila prva. Na cestovnom prvenstvu joj je pripalo drugo mjesto. Za nju kažu da je rijetko vrijedna i uporna, osoba koja upija, slijedi sve ideje i zahtjeve trenera...

image

Petra Čuklin u vožnji na kronometar

Poput profesionalke

–​ Petrin odnos prema biciklizmu je ozbiljan poput prave profesionalke. Već je u programu reprezentacije i nacionalnog saveza. U četverogodišnjem je projektu, s ciljem da dođe do nastupa na najvećim međunarodnim natjecanjima, poput svjetskog prvenstva ili olimpijskih igara. Već vozi na međunarodnim trkama. Bila je i na etapnoj Kids tour of Slovenia, a vrhunac sezone će joj biti krajem srpnja, kad će u Slovačkoj, među nešto starijima od sebe, nastupiti na EYOF-u, europskim igrama mladih – otkriva Dragan Ilioski, trener u Fortici i direktor svih reprezentacija Hrvatske u cestovnom biciklizmu.

Medalje je nanizao još jedan član Fortice. Mihovil Relja je među dječacima do 13 godina bio drugi na kronometru, treći na cesti, prethodno i treći na kriterijskoj vožnji. Od članova vodičkoga Orlova kruga, Lovre Krošelj je prvak države u kronometru za uzrast do 15 godina te drugi na cesti, u vremenu pobjednika. Tomislav Grabić je treći na kadetskome kronometru, a Tonko Juras (oba Orlov krug) je drugi na kronometru u konkurenciji veterana/rekreativaca iznad 40 godina. Daniel Budimir, bivši član Fortice (danas slovenski Adria mobil), bio je treći junior na kronometru i u kriterijskoj vožnji.

02. svibanj 2024 14:45