StoryEditorOCM
Ostaloolimpijski sport

U Splitu slavili mali Kninjani: Prvi dječji turnir u hokeju na travi oduševio svih

Piše Ivan Renić/SD
20. studenog 2022. - 12:43

Ni kiša nije uspjela poremetiti prvi dječji Kup Spartanca u hokeju na travi. Prvotno se trebao održati na igralištu osnovne škole Brda, no iznenadni pljusak premjestio ih je u dvoranu. Usprkos lošem vremenu, u Splitu se skupio veliki broj zaljubljenika u ovaj sport, najviše djece.

Osim domaćina Spartanca, sudjelovali su još i mali hokejaši iz Zeline, kninske Mladosti, ali i nekoliko školskih ekipa, kao i nova momčad iz sportske akademije Spartanca, što je čitavom turniru dalo dodatnu dimenziju.

Treneri iz Spartanca su konačno dobili zeleno svijetlo da demonstriraju djeci u školama hokej na travi. Za one koji ne znaju, riječ je o sportu koji se igra s dvije ekipe od 11 igrača (10 u polju i vratar). Igra se dva puta po 15, a odmor između dva dijela traje također 15 minuta. Za igru su potrebne palica, mala bijela lopta, kostobrani, te zaštita za zube. Igra se na igralištu duljine 91.4 metra, širine točno 55 metara. Cilj je, dakako, postići pogodak.

Sport i zabava

Hokej na travi je olimpijski sport, i to još od 1908. godine. Najuspješnija zemlja je Indija, a slijede je Pakistan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Nizozemska...

E, sad kad smo se na brzinu upoznali s ovim zanimljivim sportom, vratimo se događajima na turniru. Prvo mjesto na koncu je pripalo Mladosti iz Knina. Druga je bila Zelina, a treći domaćin, splitski Spartanac. Što se školskog prvenstva tiče, najbolja je bila Osnovna škola Brda. Njihov nastavnik tjelesnog odgoja Umberto Coce doveo je svoju momčad koja se odmah probila do prvog mjesta.

- Koliko je samo djece došlo, roditelja, prijatelja... Oduševljen sam! Navijalo se također. Bio je ovo prvi turnir za djecu u hokeju na travi u Splitu. Nadam se da će u budućnosti to postati tradicija – kazao je Nikola Barbarić.

Nakon završetka svih utakmica, djeca, roditelji i treneri su se okupili u prostorijama Spartanca gdje je na rasporedu bila zabava za sve sudionike uz pizzu, palačinke i kolače. Na sjajan način okrunili su tako premijerno izdanje ovog Kupa za kojeg organizatori vjeruju kako će iz godine u godinu samo rasti.

Može i u dvorani

- Odigralo se dvadesetak utakmica. Morali smo nešto skratiti jer je bila kiša. Preselili smo u dvoranu, puno je tu bilo ljudi u malom prostoru. Ali nitko se nije svađao. Vladalo se pravo sportsko zajedništvo. Takav je naš sport. Pola godine se igra na travi, pola u dvorani.

Hokej na travi u Splitu se počeo igrati prije osam godina baš pod vodstvom trenera Barbarića. Glavni je to entuzijast, spiritus movens ovog projekta koji i dan danas okuplja djecu, organizira turnire i trudi se da ovaj sport u pravom smislu zaživi i u Splitu. U svijetu je on odavno već popularan. U brojnim zemljama njeguje se tradicija hokeja na travi. Kod nas je, pak, druga priča. Živi od napora istinskih zaljubljenika koji se nesebično daju kako bi manje zastupljene sportove poput ovoga približili djeci.

- Cilj nam je okupiti još djece od sedam do 15 godina. Želimo pojačati naše ekipe, ali i stvoriti nove. Kad se jedna ekipa umori, odmah ulazi druga. Veliki turnir uskoro se sprema u Kninu. Tamo će biti svi iz Hrvatske koji igraju hokej na travi.

Novi projekt je i prezentacija hokeja na travi u osnovnim školama. Cilj je jasan – zainteresirati djecu za ovaj, na prvu neobičan, ali jako zabavan sport. Demonstracije su tako već bile organizirane u osnovnim školama u Dugopolju, na Brdima, Pojišanu, Ravnim Njivama, Trsteniku i Bolu.

20. travanj 2024 16:06