StoryEditorOCM
OstaloLijep jubilej

U Šibeniku se već 55 godina bave karateom; Evo tko su pioniri tog sporta u našem gradu

Piše Šibenski.hr
22. studenog 2022. - 11:51

Povijest karatea u Šibeniku datira od davne 1967. godine. U Šibenik iz Zagreba vratio se Željko Iljadica koji osniva sekciju karatea u sklopu Sportskog društva za karate i judo „Kata“ iz Zagreba. Sekcija je vrlo aktivno djelovala te je krajem 1968. godine organizirala javnu prezentaciju karatea u Šibeniku. Tijekom 1969. godine karate se vježba i u Vodicama.

U isto vrijeme i u Splitu u sklopu teško atletskog kluba vježba se karate tako da su počeci karatea u Dalmaciji praktički započeli i u Splitu i Šibeniku.

U listopadu 1970. godine pod vodstvom Ante Anića-Tonija okuplja se veliki broj članova koji treniraju karate te se 23.02.1971. registrira Karate klub „Osvit“ koji je zaveden rješenjem SUP-a Šibenik pod rednim brojem 288.

Od tog datuma do danas kroz redove „Osvita“ prošlo je 5.000 vježbača raznih kategorija koji su postizali odlične rezultate a većina od njih se istovremeno i školovala te postali uspješni i u svojim van karatea karijerama (doktori, arhitekti, suci, kineziolozi, policijski zapovjednici, novinari itd).

Do 1975. nije bilo nekog velikog stručnog i sistematskog vježbanja pa se sportaši karataši do tog vremena smatraju pionirima karate sporta u Šibeniku a to su: ŽELJKO ILJADICA,PETAR MILUN, MLADEN HULJEV, MARKO KARAĐOLE, ANTE ANIĆ-TONI,

BORE HULJEV, PETAR JELIĆ, VLADO GAŠPEROV, MOMIR UGRČIĆ, GORAN PAVKOVIĆ, DRAGO ŠKARO, VLASTIMIR KUKURA, ZVONKO MIJIĆ, DRAGAN ŽUPANOVIĆ, DRAGAN VLAH, NEBOJŠA MAKARIN, NIKOLA PAPAK, ZVONKO CIGIĆ, VINKO MIKULANDRA, GORAN MIKULANDRA, IGOR LJUBANSKI, DRAGO BERAK, ČEDO PETRINA I ANTE TANFARA.

Početkom 1980. godine u klub dolazi Tvrtko Pašalić i preuzima trenersku palicu uz asistenciju Zvonka Cigića i Ante Tanfare te klub poprima jednu novu stručniju dimenziju.

U tom periodu klub ima najzapaženije rezultate gdje su reprezentativni status imali Pašalić, Cigić i Tanfara.

Početkom Domovinskog rata kompletan klub se stavlja na raspolaganju Policiji i ZNG u obrani Domovine.

Smirivanjem ratne situacije klub se ponovo aktivira i u tom periodu u prvi plan izbija Marijo Zorica koji osvaja pregršt medalja te je izborio nastup za Hrvatsku reprezentaciji na Europskom juniorskom prvenstvu u Cardiffu.

U međuvremenu „Osvit“ se gasi te se ponovo pokreče iz Društva borilačkih vještina „Mihovil“ najprije pod imenom KK „Osvit 1971“ pa od travnja 2021. godine ponovo nosi slavno ime KK „OSVIT“.

Najzaslužniji za ponovo buđenje „OSVITA“ su: Drago i Marijo Zorica, Jerko Vučak, Dalibor Perak, Marko Maglov, Ante Tanfara i Petar Tanfara koji je donio nakon dugog vremena prve medalje u klub.

Tijekom vremena OSVIT se stabilizira te sa mlađim naraštajem postiže zapažene rezultate.

Trenutačno u Šibeniku djeluju tri karate kluba.

19. travanj 2024 21:13