StoryEditor
OstaloUMRO JE MILIVOJ BORANIĆ MITA

U 91. godini u povijest je „zaveslao“ veslački izbornik i jedan od pionira šibenske košarke

Piše Ivo Mikuličin
14. travnja 2019. - 20:05

U 91. godini umro je Milivoj Boranić – Mita, jedan od najzaslužnijih sportskih djelatnika Krešimirova grada. Bio je veslački izbornik, tajnik SIZ-za fizičku kulturu, prvi operativac šibenskog dijela Osmih mediteranskih igara, jedan od pionira šibenske košarke…
Tužna vijest je bila, ruku na srce, očekivana. Još prije dvije godine imao je svoje omiljene šetnje Šubićevcem, svratio bi do kuglača, kojima je bio dugogodišnji predsjednik… A onda se povukao u tišini svog doma pod teretom godina i obiteljskih nedaća.

- Kako zaboraviti prve godine šibenske košarke, koje su iznjedrile i Branka Gojanovića – Lasicu, prvog šibenskog reprezentativca. I sve druge momke, koje su u grad veslanja i nogometna forsirali igru pod obručima – govorio nam je ne tako davno Mita.

Bio je trostruki veslački izbornik. Osim reprezentacije Jugoslavije, brinuo je i razvoju veslanja u Egiptu i Turskoj. No, šibenska je Krka bila i ostala njegova najveća ljubav.

- Mita je bio istinski veslački stručnjak i dobar čovjek – kazivali su nam šibenski veslački veterani, kad su doznali da se životni vijek njihova omiljena trenera približio kraju.

U zadnjem razgovoru za „Slobodnu Dalmaciju“ Boranić je lutao hrvatskim i svjetskim usporednicama, obnavljao sjećanja na svoj uspješni sportski i životni put. S posebnim osvrtom na šibenski dio Osmih mediteranskih igara.

- Šibenski volonteri nisu prije četrdesetak godina obnavljali ili gradili samo sportske objekte. Na Šubićevcu, Baldekinu, u Zatonu… Usporedo smo rješavali i komunalne probleme na Ražinama, Šubićevcu… U tome je posebno prednjačio inž. Vinko Guberina. Zato mi je silno žao što nije dočekao 40. obljetnicu MIS-a – kazivao nam je Milivoj Boranić.

U tim trenucima nije ni slutio da će ga vrlo skoro dočekati Vinkova sudbina. U povijest je „zaveslao“ veliki sportaš i izuzetno dobar čovjek Milivoj Boranić. Jedan od najvećih sportskih sinova ne samo Šibenika, već i Dalmacije i Hrvatske.

item - id = 598758
related id = 0 -> 1127872
related id = 1 -> 1127057
25. listopad 2021 00:53