StoryEditorOCM
OstaloObjavljen reprezentativni sastav vaterpolista

Tucak izabrao 13 članova momčadi za Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u Južnoj Koreji

3. srpnja 2019. - 17:31

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak objavio je u srijedu popis 13 igrača koji će na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima koje će se od 14. do 27. srpnja održati u južnokorejskom Gwangju pokušati obraniti naslov svjetskih prvaka i izboriti plasman na OI u Tokiju.
Tucak je naglasio da mu je bilo najteže od 20 igrača koliko ih se okupilo na priprema u Šibeniku odabrati 13, ali da se on odlučio za: vratare Marka Bijača i Ivana Marcelića, braniče Andru Bušlju i Hrvoja Benića i Marka Macana, centre Luku Lončara i Josipa Vrlića te napadače Lorena Fatovića, Maru Jokovića, Javier Garcia, Antu Vukičevića, Lovru Miloša i Anđela Šetku.
"Imamo još jednu dilemu, odnosno mali problem vezan za Marka Macana koji je slomio šaku prije par tjedana i bit će inicijalno među 13 igrača, ali imamo pravo, s obzirom na medicinsku dokumentaciju, napraviti promjenu prije početka. Četrnaesti igrač koji će putovati s nama je Ivan Buljubašić.

Želim zahvaliti tom divnom momku i vrhunskom profesionalcu koji je obilježio zadnjih 10 godina hrvatskog vaterpola, a nije mu bilo teško otputovati i vidjeti kakva će biti situacija. To je dokaz kohezije u reprezentaciji jer nije lako primiti takvu odluku ", kazao je Tucak, navodeći da su ambicije na SP velike jer uz želju da se obrani naslov svjetskog prvaka važno je i izboriti "vizu" za Tokio 2020.  

Dopredsjednik i izvršni direktor HVS-a, Perica Bukić istaknuo je kako je odlazak na Svjetsko prvenstvo kruna sezone, a hrvatska izabrana vrsta na prethodnih šest je osvajala medalje, između ostaloga, i dvije zlatne.
"Nijedna reprezentacija u povijesti to nije uspjela postići. Medalja u Južnoj Koreji bila bi sedma uzastopna sa Svjetskih prvenstava. Prvi je cilj, naravno, obrana zlata, a napravit ćemo sve da dođemo do finala", kazao je Bukić.
Kapetan Barakuda Andro Bušlje, osvrnuo se na utakmicu u finalu Svjetske lige u Beogradu protiv Srbije, kazavši kako će svoju šansu za odlazak na Olimpijske igre osigurati u Koreji.

"Na Svjetskom se dijele dva mjesta za Tokio pa je prioritet ulazak u finale. Siguran sam da možemo i da imamo kvalitetu, a atmosfera u ekipi je vrhunska. Nadam se da ćemo se vratiti s dobrim rezultatima", kazao je kapetan Bušlje.
Vaterpolski turnir na rasporedu je od 14. do 27. srpnja, a prva utakmica za na rasporedu je  15. srpnja protiv Australije u 19,30 po hrvatskom vremenu. U drugom kolu hrvatski vaterpolisti igrat će protiv Amerikanaca 17. srpnja u 16,30 sati, a u posljednjem dvoboju grupne faze, 19. srpnja, čekat će ih Kazahstan u 3.30.
Prvoplasirane reprezentacije iz svake od četiri skupine izravno će se plasirati u četvrtfinale, a druga i treća reprezentacija iz svake skupine će igrati utakmice za plasman među osam najboljih. 
Dvoboji osmine finala na rasporedu su 21. srpnja, a četvrtfinala 23. srpnja.
Plasman na olimpijske igre osigurat će četiri prvoplasirane reprezentacije sa SP, a ukoliko među njima bude Srbija, koja je sudjelovanje na OI osvajanjem prvog mjesta u Svjetskoj ligi, onda će u Tokio putovati i petoplasirana momčad sa SP u Južnoj Koreji.  

18. travanj 2024 15:37