StoryEditorOCM
Ostaloodabranih 13 igrača

Tucak i Barakude kreću u lov na osmu uzastopnu svjetsku medalju: ‘Konačnu sam odluku donio nakon dugačkog promišljanja‘

Piše Dean Bauer/SN
13. lipnja 2022. - 17:23

Poznato je s kojim ćemo kadrom za tjedan dana u Debrecenu, pa kasnije Budimpešti u pokušaj osvajanja i osme uzastopne medalje na svjetskim prvenstvima. Dosadašnjih sedam je apsolutni rekord u vaterpolskim razmjerima, nešto što nikad nikome nije pa ni približno uspjelo. No, ostavimo se sada rekorda i medalja. Ostavimo to za priču -  kamo sreće - za tri tjedna. Počevši od današnjeg dana.

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak na jutrošnjoj je konferenciji za novinare u Puli, gdje se momčad nalazi na treninzima zadnjih 10-ak dana, odabrao konačnih 13. Nije da se hvalimo, ali naša projekcija dan ranije se pokazala "u vlas" točnom. Možda i nije bilo tako teško, barem ne novinaru. Lako je to zapisati, ali treneru odrediti.

- Nikada nije, niti može biti lako. Najteži dio trenerskog posla. Najradije bi da ih mogu povesti svih 19 ili 20 - jučer će iz Pule izbornik.

image
Goran Šebelić/Cropix

Od 19 igrača koliko ih je imao na raspolaganju, za ovu su akciju "prekobrojni" ostali, poprilično očekivano treći vratar Jerko Jurlina (Mladost), zatim braniči Kristijan Milaković (Szolnok) i Matias Biljaka (Mladost), treći centar Lobro Paparić (Vouliagmeni), te iz vanjske linije Ivan Domagoj Zović (Szolnok) i Dario Rakovac (Mladost). U biti, od ove šestorice još su uvijek na raspolaganju za SP, zlu ne trebalo, Biljaka i Paparić.

Naime, prema pravilima FINA (Međunarodne organizacije vodenih sportova), svaka reprezentacija prijavljuje 13 igrača plus dvojicu zamjenski. Ta dvojica zamjenskih mogu "uletjeti" samo i jedino u jednom slučaju, da se netko od prvih 13 pokaže pozitivnim na koronavirus. Malo smo zaboravili na pandemiju, ali ona još uvijek postoji. Usput, i dalje stoji i ono "sjajno" pravilo FINA glede korone - ako neka reprezentacija ima više od 2 pozitivna, cijela se momčad suspendira s natjecanja. U redu, doista se toplo nadamo da o tomu nećemo trebati pisati niti jednom i za niti jednu momčad u Mađarskoj.

- Konačnu sam odluku donio nakon dugačkog promišljanja. Još od Podgorice i tamošnjih kvalifikacija za Svjetsku ligu prije mjesec dana. Odlučio sam se za ovakvu momčad, sastav koji je nešto brži, nešto mlađi i nadam se agresivniji. Imamo igrače koji mogu igrati i na desnoj strani i na beku, oni koji će da tako kažem "puniti" kvotu osobnih pogrešaka. Mislim da je to i na utakmici u Trstu prošlog petka protiv Italije izgledalo pristojno. Rasporedili smo osobne na dobar način. Ovo je jednostavno po meni nešto najidealnije što imamo - veli izbornik Tucak.

26. travanj 2024 23:05