StoryEditor
Ostalokakav podvig!

Trenirala je četiri puta dnevno, promijenila je telefonski broj kako bi se izolirala i spremila za Tokio, a sada ima zlatnu medalju oko vrata

Piše Hina
26. srpnja 2021. - 16:43
AFP

Nakon što je u karijeri nekoliko puta na velikim natjecanjima u zadnjim sekundama ostajala bez medalja, hrvatska taekwondašica Matea Jelić sve je naplatila osvojivši zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Tokiju.

Jelić je do najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog taekwondoa stigla pobjedivši u kategorijo do 67 kg Britanku Lauren Williams sa 25-21 premda je 15 sekundi prije kraja gubila sa 15-21.

Ovo je peta medalja za Hrvatsku u taekwondou i prvo zlato nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu (2008), Lucije Zaninović u Londonu (2012), te Tonija Kanaeta u Tokiju.

Članica splitskog TK Marjana je na putu do zlata pobijedila Haićanku Lauren Lee sa 22-2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli sa 30-9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson sa rezultatom 15-4.

U finalu je odmjerila snage protiv protiv Britanke Lauren Williams. Bio je to dvoboj dvije posljednje europske prvakinje u ovoj kategoriji, Jelić je bila zlatna u Sofiji ove godine, a Williams prije tri godine u Kazanu.

Jelić ima samo 23 godine, no iza nje je niz medalja na velikim natjecanjima. Aktualna je europska prvakinja, bila je i svjetska juniorska prvakinja, osvojila je zlato i na Mediteranskim igrama, te slavila na Grand Prix turnirima.

image
AFP

Kako je priznala iza nje su bile najteže pripreme u karijeri. Trenirala je četiri puta dnevno. Čak je promijenila telefonski broj kako bi se izolirala i maksimalno koncentrirala za Tokio.

Mlada Kninjanka je ovim rezultatom naplatila sve poraze u posljednjim sekundama u karijeri, te niz ozljeda koje su je pratile.

Naime, na europskom prvenstvu u Kazanju (2018), te svjetskim prvenstvima u korejskom Mujuu (2017) i Manchesteru (2019) gubila je borbe za odličja u zadnjim sekundama.

Iza nje je i drama s hrvatskog juniorskog prvenstva 2013. u Rijeci kada je doživjela tešku ozljedu. Naime, završila je u bolnici gdje su joj ustanovili unutarnje krvarenje zbog čega je završila na dvije operacije. Nakon toga je uslijedio višemjesečni oporavak u kojem je skoro izgubila nadu za sportom.

No već iduće godine je postala svjetska juniorska prvakinja najavivši blistavu karijeru koju je potvrdila olimpijskim zlatom u Tokiju.

item - id = 1115439
related id = 0 -> 1125401
related id = 1 -> 1125440
21. rujan 2021 01:40