StoryEditor
OstaloRukometni kapitalac u Vodicama

Svjetska legenda upozorava na loše dvorane; Vlado Stenzel: Neću igrače pretvarati u - invalide

24. listopada 2018. - 16:03

Rukometaši Vodica uhvatili su pravog kapitalca. Ne, nije riječ o igračkom, nego trenerskom imenu svjetskoga glasa. Proslavljeni Vlado Stenzel postao je sportski savjetnik i koordinator za sve dobne kategorije u Rukometnom klubu Vodice. Samo za ilustraciju bogate trenerske karijere Vlade Stenzela, izdvojit ćemo kako je osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi u Münchenu 1972. godine s reprezentacijom Jugoslavije i titulu svjetskog prvaka sa Zapadnom Njemačkom 1978. godine.

– Nama je iznimna čast što imamo priliku angažirati takvu rukometnu veličinu kao što je Vlado Stenzel. Riječ je o čovjeku – rođenom pobjedniku – koji je u svakom klubu u kojem je radio ostvario uspjeh. Držim kako bi i puno jačim klubovima nego što su Vodice bila čast da u svojim redovima imaju takvog trenera. U našem klubu ima puno prostora za napredak i ovim angažmanom gospodina Stenzela želimo ići naprijed i dugoročno stvarati kvalitetniji i stabilniji klub – kazao je Mario Petrović, predsjednik RK Vodice.

Inače, Vodičani se trenutačno natječu u 2. HRL-jug. Međutim, osim seniora, RK Vodice imaju i četiri mlađe kategorije. Ili, u tijeku sezone odigraju više od 100 službenih utakmica. Lani su Vodičani igrali i 1. HRL-jug, skupinu koja obuhvaća klubove od Istre do Dubrovnika, što je bio najveći uspjeh u klupskoj povijesti. Vodice bi opet htjele u viši rang, no za to su, osim igračkih, potrebni i materijalni uvjeti. Drugim riječima, za igranje u višem rangu Vodičanima bi trebalo minimalno oko pola milijuna kuna, što je u ovom trenutku nedostižno.

 

 

Što je to natjeralo rukometnog velikana poput Vlade Stenzela da se skrasi u rukometno relativno malim Vodicama. Prije svega, Stenzel se u svojoj 84. godini, poslije gotovo četiri i pol desetljeća života u Njemačkoj, želio vratiti u Hrvatsku.

– Od 1. srpnja definitivno sam se vratio u svoju domovinu. Premda sam Zagrepčanin, uvijek mi se sviđala Dalmacija kako zbog mentaliteta, tako i zbog mora. Konačno, našao sam i kupio krasnu kuću u zaseoku Todorovići u zaleđu Skradina, gdje sam se preselio sa suprugom – kazuje Stenzel.

Kako je u zadnje vrijeme često boravio na šibenskom području, odmah se bacio u "skeniranje" rukometnih mogućnosti na ovom terenu. Lani je bio angažiran i u šibenskom Adriaticu.

– Tamo sam naišao na jednog mladog i vrlo ambicioznog čovjeka Ivana Nakića. Međutim, tražio sam od gradskih čelnika da se promijene najbanalnije stvari u dvorani na Meterizama gdje momci treniraju rukomet. To su podloga, tuševi i slične stvari. No, kada sam se vratio iz Njemačke, vidio sam da se ništa ni milimetra nije pomaknulo. Zbog toga sam se okrenuo gledati novu mogućnost i otkrio kako u Vodicama postoji potencijal za stvaranje vrhunske ekipe. To me je ponukalo da se sam javim da ću raditi. Kako sam znao da financijska situacija nije baš bajna, ponudio sam da ću raditi volonterski. Srećom, u Vodicama sam sreo kvalitetne ljude, a vidim da imaju i talentirane mlade igrače – ističe Stenzel.

On je uvjeren kako u Dalmaciji ima vrhunskih rukometnih talenata. Uostalom, to je i dokazao radeći u dva navrata kao savjetnik u Splitu.

– U prvom navratu trenirao sam Metličića i Balića. Jednom smo tukli Zagreb, a na Gripama je bilo 5000 ljudi. Drugi put kada sam došao, radio sam s Ivanom Sliškovićem. Ta tri igrača su dovoljan dokaz kakvih talenata ima na ovim prostorima. Ovo podneblje je sjajno za stvaranje vrhunskih sportaša – poručuje Stenzel.

Međutim, i u Vodicama se susreće s istim problemom kao i u Šibeniku. A to je nedostatak adekvatne sportske dvorane.
– To je točno. U dvorani u kojoj treniraju rukometaši Vodica ne može se izvoditi 30-40 posto rukometnih treninga. Primjerice, pod je pretvrd, pa se ne mogu raditi treninzi skočnosti. Zapravo mogu, ali kada bismo trenirali dulje vrijeme, onda bi igrači postali invalidi, a takav eksperiment ne bih provodio. Također, nema strunjača, pa ne možemo trenirati padove. A znate koliko su padovi u rukometu važni za pivotmene ili krila. Nažalost, bez dvorane nema ni vrhunskog sporta. Primjerice, mjesto u Njemačkoj veličine Skradina ima najmanje dvije kvalitetne dvorane – ističe proslavljeni trener.

A nedostatak prave dvorane Vodičane koči u još nizu planova. Primjerice, razvoja sportskog turizma, posebice s njemačkim klubovima koje bi Vlado Stenzel sa svojim poznanstvima lako mogao dovoditi na pripreme u Vodice tijekom cijele godine.

11. svibanj 2021 22:17