StoryEditorOCM
OstaloSolaris na tri fronta

Sunčani zahtjevnu sezonu otvaraju europskom avanturom: Talijani sa šibenskim štihom apsolutni favoriti u Crnici, sa Španjolcima borba za drugi krug

Piše Krešimir Gulin
28. rujna 2021. - 12:04

Dugo toplo ljeto je iza vaterpolista Solarisa, barem što se tiče službenih utakmica. Naime, pred Sunčanima je vrlo intenzivna sezona u kojoj je nastupiti na tri fronta. Uvertira su sezonu je turnir prvog kruga Len Euro Cupa koji seod 30. rujna do 3. listopada igra u Šibeniku. Uz domaćina Solarisa na turniru sudjeluju talijanski Palermo, španjolski Sant Andreu, ruski Sturm i švicarski Carouge. Dvije prvoplasirane ekipe će u drugi krug, koji je na rasporedu već idućeg vikenda.

-Nastup u Len Euro Cupu je zaista dobar uvod u sezonu. Činjenica je da dugo nismo bili skupa i da su nam se trojica mladih igrača (Penava, Sirovec i Čondić Kadmenović) priključili nakon Svjetskog prvenstva u Pragu. Stoga će ovaj turnir poslužiti za procjenu našeg trenutačog stanja, ali i mogućnosti u nastavku sezone- kazao je Jure Marelja, trener Solarisa.

On je analizirao i protivnike Šibenčana:
- Švicarci su nam prvi suparnik, imaju par internacionalaca, ali su na amaterskoj razini i sasvim dohvatljvi protivnik. Španjolci su nam izravni konkurent za prolazak dalje. To je kvalitetna momčad koja u španjolskom prvenstvu zauzima pozicije slićne onima koje mi okupiramo u Hrvatskoj. Jaki jesu, ali vjerujem da ih možemo pobijediti. Rusi nisu konkurenti za prolazak skupine,dok je Palermo kvalitetom iznad sviju i glavni su favoriti za prvo mjesto-istaknuo je Marelja.

Dakle, u taboru Sunčanih očito ne misle ovaj turnir iskoristiti samo za uigravanje i hvatanje forme za domaće prvenstvo:
- Mi ćemo gađati formu da prođemo dalje, međutim neće se dogoditi nikakva tragedija i ako ispadnemo. Mi smo jako mlada momčad i većini igrača, a i meni kao treneru, ovo je prvo euroosko iskustvo- veli Marelja.

Inače, uprava Solarisa uspjela je zadržati na okupu manje- više istu momčad kao i prošle sezone. Svakako najveći nedostatak bit će odlazak centra Branimira Hercega u Mladost. Njega će pokušati odmijeniti mladi sidrun Borna Sirovec koji je pristigao iz Medveščaka. Član Solarisa više nije ni ljevoruki Dubrovčanin Luka Stahor. Umjesto njega, desnu stranu Solarisa u novoj sezoni osnažit će Petar Čondić Kadmenović pridošlica iz splitskog Jadrana. Dakle, Solaris se i ovog ljeta pokazao kao poželjna destinacija perspektivnim igračima, budući da su i Sirovec i Kadmenović Čondić članovi mlade reprezentacije Hrvatske.

Jedan od 'starosjedilaca' u Crnici je i napadač Antun Goreta:
- Mlada smo momčad koja trudom i radom može igrati zavidnu ulogu u hrvatskom vaterpolu. Vjerujem kako ćemo na kraju sezone moći ugroziti i puno jače suparnike. Što se tiče turnira Len Cupa ona nam dolazi u nezgodnom trenutku, jer smo kratko vrijeme skupa, ali unaprijed se nećemo predati-veli Goreta.

On je dugo igrao u Italiji, pa vrlo dobro poznaje momčad Palerma:
- Naši Šibenčani Vlahović i Bašić njihovi su glavni igrači, uz Amerikanca Irvinga koji pokriva desnu stranu. U svakom slučaju, vrlo kvaltetna momčad- istaknuo je Goreta.

Među vratnicama, s kapetanskom trakom, ostao je pouzdani Marin Šparada:
- Pred nama je teška sezona. Drago mi je što je momčad većinom ostala na okupu. Od novih igrača, Siroveca i Čondića Kadmenovića očekujemo da pomognu ekipi, ali i mi njima u razvoju- poručio je odlični golman Solarisa.

Odmah nakon što odigraju turnir Len Cupa, vaterpolisti Solarisa okreću se obvezama u prvenstvu Hrvatske. Naime, u srijedu gostuju u Zadru u prvom kolu. Inače, prvenstvo Hrvatske igra se po sličnom sustavu kao i lani. Poslije prvog kruga, liga se dijeli u dvije skupine po pet klubova. Ili, u Ligu za prvaka i Ligu za ostanak, nakon čega slijedi play off.

Što se ambicija Solarisa tiče, i one slu slične kao i prošle godine, Nedvojbeno, Sunčani bi trebali biti pri vrhu hrvatskog vaterpola. Jug i Jadran teško su dostižni, zagrebačka Mladost premda oslabljenja i dalje u svojim redovima ima vrlo dobrih igrača (Marcelić, Dašić, Biljaka, Lazić...). Dakle, Šibenčani će glavne konkurente imati u splitskom Mornaru i riječkom Primorju:

- Kada smo razgovarali o ciljevima u novoj sezoni mi nismo govorili o nekom konkretnom mjestu na tablici koje bismo morali zauzeti. Moj osobni cilj je da Solaris kao ekipa, ali svaki od igrača individualno idu naprijed. Naravno, u okviru svojih mogućnosti. Jasno, volio bih da nas u tom napretku poprati i rezultat- kazao je trener Solarisa.

Treće natjecanje u kojem će Sunčani igrati ove sezone je Regionalna liga, i to u elitnom razredu. Odlučeno je kako se neće igrati po klasičnom 'liga sustavu', već će biti organizirana tri turnira Predviđeni termini su.od 24. do 27. studenoga 2021., od 20. do 22. siječnja 2022. te od 17. do 19. veljače 2022.

Solaris je u skupini sa splitskim klubovima Jadranom i Mornarom, srpskim Radničkim i Crvenom Zvezdom te crnogorskim Primorcem.

25. travanj 2024 00:47