StoryEditorOCM
Ostalomelbourne

Sudac presudio u korist Novaka Đokovića. Međutim, nije gotovo, Ministarstvo i dalje može poništiti ovakvu odluku

Piše SN, Hina
10. siječnja 2022. - 07:25

Odluka o poništavanju Đokovićeve vize je nevažeća odlučio je jutros Federalni sud u Melbourneu nakon saslušanja koje je trajalo više od sedam sati.

Sudac Anthony Kelly dao je za pravo prvom tenisaču svijeta, čiji je najveći argument bila nedosljednost državnih vlasti oko izdavanja, a potom poništavanja iste vize na ulasku u zemlju. Kelly je presudio da nije bilo valjanog razloga zbog kojeg bi službenici granične kontrole zabranili Đokoviću ulazak u Australiju te naložio njegovo puštanje iz imigracijskog pritvora u roku od 30 minuta. Osim toga, australska vlada dužna je Đokoviću nadoknaditi sve troškove koji su nastali proteklih dana pišu - Sportske novosti.

Drama bi, međutim, mogla imati još nastavaka jer je Christopher Tran, odvjetnik koji je u ovom slučaju zastupao državu, najavio da ministar imigracija Alex Hawke "zadržava osobno pravo" da naloži Đokovićevu deportaciju idućim avionom.

TIJEK SUĐENJA

7.25 - Sudac Kelly je presudio da Đoković mora biti pušten na slobodu u roku od 30 minuta po izricanju presude, kao i da mu se vrati putovnica, kao i svi osobni predmeti.

7.20 - Sudac Kelly presudio je u korist Novaka Đokovića koji smjesta mora biti pušten. Međutim, saga nije gotova i Ministarstvo i dalje može poništiti ovakvu odluku suda o vizi najboljeg tenisača svijeta. Dakle, saga će imati novo poglavlje.

6.55 - Ulozi su jako visoki za Novaka Đokovića. Ukoliko mu viza na kraju bude poništena, tada se neće moći vratiti u Australiju sljedeće tri godine.

6.45 - Suđenje bi se trebalo nastaviti u 7h po srednjeeuropskom vremenu. Kako je Đokoviću produljen rok za zabranu deportacije do 10h, do tada bi trebala biti donijeta presuda ili će se rok morati opet pomicati.

6.02 - Nova pauza, ovoga puta u trajanju od pola sata.

6.00 - Đoković je krenuo prema zgradi suda u pratnji odvjetnika i policije, a privremeno mu je produžen boravak u Australiji koji je službeno isticao u 6.00. Sudac mu je produžio boravak do 10.00 i ujedno inzistira da se pojavi na suđenju.

5.55 - Započela je treća i posljednja faza suđenja nakon koje bi trebalo uslijediti konačno izricanje presude.

5.45 - U ovim trenucima tužitelj odgovara na argumente Đokovićevih zastupnika, a prema nekim informacijama iz Australije postoji čak šansa da danas ne padne konačna odluka o cijelom slučaju.

5.15 - Nakon kratke pauze za ručak saslušanje obiju strana pred sucem se nastavilo.

4.30 - Sudac Kelly je naredio da se Đoković premjesti iz imigracijskog hotela Park u kojem je proveo prethodnih pet dana. Neki nagađaju da je najbolji tenisač svijeta već napustio hotel na 'stražnja vrata'.

02:30 - Prema posljednjim informacijama završilo je izlaganje Đokovićevih odvjetnika, a nakon pauze bi riječ trebalo dobiti tužilaštvo.

02:00 - Izgleda kako je sudac Kelly trenutačno više naklonjen Đokoviću i pokazuje suosjećanje s njegovom argumentacijom i slaže se s tvrdnjom da je Novak dao sve od sebe da vlastima na aerodromu pruži ono što su htjeli.

01:55 - Sudac Kelly: U slučaju delegata, je li vaš klijent izjavio da želi odgoditi razgovor za 8.30 i da je delegat to odbio?

Đokovićev odvjetnik: Delegat je u zračnoj luci ispitivao Novaka i unaprijed donio odluku o ukidanju vize. Želio je nagovoriti Novaka da što prije odustane i da je to najbolje za njega, iako je Novak prethodno želio razgovarati sa svojim odvjetnicima, agentima i organizatorima turnira.

Da je delegat bio neutralan prema odluci o Novakovoj vizi, ustvrdio je odvjetnik Wood, a delegat bi značio da bi dobio dodatne informacije koje je Đoković ponudio za ispravnu odluku.

01:45 - Odvjetnik Wood: Nakon svih potrebnih dokumenata koje je Đoković predao, svaka razumna osoba bi shvatila da ima pravo ući u Australiju.

01.40 - Iz svega ovoga vidim da je gospodin Đoković predao sve tražene dokaze i podatke, recite mi što je još morao učiniti? - upitao je sudac odvjetnike.

01:34 - Odvjetnik Wood je kazao da propisi u Australiji zahtjevaju od putnika da se izjasne da li su cijepljeni, necijepljeni ili imaju medicinsko izuzeće.

- Jednostavno se traži izjašnjenje u koju od tri kategorije putnik pripada. Ne traži se od putnika da predoči dokaze za to. Važeći propisi kažu da pojedinac može predočiti dokaze koje je izdao liječnik. "Može", a i ne "mora". Đoković se izjasnio u koju kategoriju pripada. Nije morao predočiti dokaze, iako je on to učinio.

01:20 - Odvjetnici Novaka Đokovića pokušavaju iznijeti argument da se u slučaju zapravo miješaju dva različita dokumenta i da bi sud trebao popustiti. Osim toga odvjetnik Nick Wood rekao je da dužnosnici nisu poštovali proceduru na način na koji bi se ona trebala voditi te je optužio vladu Australije za potpuni nedostatak dokaza.

00.50 -U samom uvodu riječ su dobili odvjetnici Novaka Đokovića koji se pozivaju na pravednost u odluci suda.

Sudac Anthony Kelly u jednom im je trenutku poručio:

- Morat ćete se vratiti u prošlo stoljeće, mrzim akronime, ne podržavam to, rekao je Kelly jer nije imao najjasnije objašnjenje odvjetnika.

0:40 - BBC i pojedini drugi mediji javljaju kako je suđenje počelo, ali bez prijenosa uživo kako se očekivalo. Australci navodno rade na rješavanju problema s padom servera, ali nema informacija kada bi sve moglo proraditi.

00:10 - Suđenje kasni zbog tehničkih problema. Također treba reći kako će bi u sudnici zbog koronavirusa i trenutačnog stanja s pandemijom trebao biti samo sudac. Odvjetnici i sam Novak Đoković bi se trebali javiti putem videolinka.

----------

Na australskom Federalnom sudu u ponedjeljak je počelo ročište o žalbi srpskog tenisača Novaka Đokovića na zabranu ulaska u Australiju, zbog čega, ako sud potvrdi odluku vlasti, ne bi mogao nastupiti na teniskom turniru Australian Open.

Zbog tehničkih poteškoća, početak saslušanja kasnio je oko pola sata, pa je započelo oko 0,40 sati po srednjoeuropskom vremenu, a procjenjuje se da će saslušanje trajati satima.

Kako je najavljeno, izlaganje Đokovićevih advokata trajat će dva sata, zatim će slijediti stanka, a presuda o tome može li Đoković ući u Australiju mogla bi biti donijeta ujutro oko 7 sati po srednjeuropskom vremenu, premda britanska agencija BBC piše da nema jamstva da će odluka biti donijeta u ponedjeljak.

Od kada je prošloga tjedna sletio u Australiju, najbolji tenisač svijeta je u pritvoru s imigrantima u hotelu u Melbourneu, jer mu je odbijena viza za ulazak u Australiju.

Podnio je žalbu na tu odluku i sud odlučuje o tome hoće li mu ipak biti odobrena viza za ulazak u Australiju ili će biti deportiran.

U središtu današnjeg slučaja, piše BBC, bit će postupci graničnih službenika po kojima je ukinuta Đokovićeva viza.

Australske granične snage (ABF) ukinule su Đokovićevu vizu u zračnoj luci po nacionalnim zakonima, koji omogućuju vlastima da otkažu nečiju vizu ako ta osoba predstavlja rizik za zdravlje i sigurnost australske zajednice.

ABF je odlučio da Đoković, budući da nije cijepljen, predstavlja takvu prijetnju.

Međutim, Đokovićevi odvjetnici tvrde da on predstavlja minimalan rizik, s obzirom da je već imao covid, čime je smanjio rizik od ponovne zaraze i prenošenja na druge.

Australija je već zahvaćena valom omikrona i bilježi preko 90.000 slučajeva dnevno. Đokovićev ulazak gotovo da ne čini nikakvu razliku, istaknuli su njegovi odvjetnici u sudskim dokumentima.

Ako sud potvrdi odluku vlasti, Đoković neće moći nastupiti na Australian Openu i tako će mu biti onemogućeno da pokuša 10. put osvojiti taj turnir.

18. travanj 2024 05:44