StoryEditorOCM
OstaloNAJSJAJNIJE ODLIČJE

Splićanin i veteran u kraljevskoj klasi ‘finn‘ Milan Vujasinović dojedrio do europskog zlata za "Val"

Piše PIŠE SANDRA BARČOT
SNIMILI ROBERT DEAVEUS
VLADIMIR DUGANDŽIĆ/Hanza Media
18. rujna 2020. - 12:37
Split, 160515 Europsko prvenstvo u klasi Finn na regatnom polju Brackog kanala. Na fotografiji: Milan Vujasinovic (Hrvatska).Vladimir Dugandzic/Cropix

Premda je jedini od tri hrvatska jedriličara, upravo on uzeo medalju i to najsjajnije odličje na Europskom prvenstvu za klasu "finn”, Milan Vujasinović nam skromno kazuje kako mu to i nije neki osobni veliki uspjeh!

"Friški” član šibenskog jedriličarskog klub "Val”, naime u poljskom Gdyniu, dojedrio je do naslova prvaka Starog kontinenta u kraljevskoj klasi "finn” i to u konkureciji Mastera, odnosno onih iskusnijih kormilara veterana...
– Premda ove godine punim 40 godina, baš se i ne osjećam tako staro da dobijem kolajnu među starijom konkurencijom finaca, jer od kada sam prvi put sjeo u brod, nisam prestao s jedrenjem. Dapače borim se i za vizu za odlazak na Olimpijske igre, koje su zbog korona-pandemije prebačene dogodine, u ljeto 2021. godine – kazuje nam sada šibenski jedriličar po boji kluba, no rođeni Splićanin koji minule dvije godine živi u španjolskoj Valenciji.

Nikad prestao aktivno jedriti


Pa nam iznosi impresije s netom okončanog europskog nadmetanja "finaca", gdje je jedrilo nešto više od 70 jedriličara. Naime, pandemija i ovo novo-normalno, uzrokovalo je da na prvenstvu Europe, gdje u pravilu jedre i kormilari sa drugih kontinenata kako bi među najboljih Europljanima brusili forme za OI, sada u Poljskoj doputuje tek po jedan jedriličar iz Novog Zelanda, Meksika, Venezuele i Argentine.
– Regata u Poljskoj je bila poprilično teška jer je puhao jako promjenljivi vjetar s velikim oscilacijama u jačini i smjeru, uz povremene pljuskove pa se na momente ne bi vidjela ni bova od orce. Završio sam na 13 mjestu ukupno, što ja smatram za prosječan rezultat, ali s obzirom na to da nisam mogao trenirati puna tri mjeseca, jer živim u Španjolskoj a svi znamo što se tijekom pandemije događalo u toj zemlji, ovaj plasman je OK rezultat... Što se tiče veteranske titule, zapravo se i ne smatram veteranom jer nikad nisam stao aktivno jedriti, no ipak zbog godina eto dosegao sam i tu kategoriju – kroz osmijeh nam zbori Milan kojeg odavno u jedriličarskom svijetu prepoznaju po nadimku – Dugi!
A Dugoga smo telefonski dobili u Kielu, gdje je odmah iz Poljske otputovao na novu regati - Kieler Woche.
U jedrenju je više od 25 godina, od čega puna dva desetljeća jedri u olimpijskim klasama.
– Negdje 1994. godine sam počeo sam jedriti u splitskom klubu Zenta u klasi "optimist” kao i svi početnici, te nakon toga ubrzo u klasi "Europa”. U Zenti sam bio tri godine ali sam i dalje ostao u odličnim odnosima i drago mi je da sam tamo počeo jedriti. Pa sam 1998. godine prešao u JK Labud gdje sam u dvojcu, u klasi "470” jedrio kao flokista kormilaru Elko Mrduljašu, poznatom Crnom. Jedrili smo zajedno do 2000-te godine. Nakon toga sam kratko jedrio u "laser radialu”, te od 2002. sam sjeo u olimpijsku klasu „laser”. Od boljih rezultata mogu izdvojiti 4. i 5. mjesto na Europskom prvenstvu „laseraša”, te sam više puta bio među deset najboljih na svjetskim prvenstvima. A imam i nekoliko medalja sa regata Svjetskog kupa – niže nam brojčane podatke i svoj jedriličarski život po godinama i brojkama, Milan, pa rezimira sa regatavanjem u klasi "finn”, kako joj tepaju – kraljevskoj klasi.'

Demantirao ekipu iz 'Labuda'


–- Od 2013. godine sam sjeo u klasu "finn" i to u novom klubu JK Splitu. Prebacio sam se iz JK "Labuda", jer su smatrali u Upravi kluba kako klasa "finn" nije za mene.
Pa ih je sve Dugi odmah i demantirao!
– Iste godine sam bio četvrti na Svjetskom prvenstvu, uzeo onu "drvenu” medalju. A par godina kasnije osvojio sam broncu, bio treći na Europskom prvenstvu "finaca". Još sam na par regata, na prvenstvima svijeta i Europe, imao plasman u finalnoj skupini, među deset najboljih.
Da bi početkom ove godine, zbog neslaganja s predsjednikom JK Splita, odlučio napustiti i taj splitski klub!
– Sad jedrim za JK "Val" - Šibenik i evo me odmah s prvom i to zlatnom medaljom, za moj novi sportski kolektiv – zbori nam dalje ovaj iskusni jedriličar, pa dodaje:
– Nema specijalnog razloga zašto sam se pridružio Šibenčanima, Samo sam nazvao Tea Piasevolia i zatražio pomoć od JK Vala da me podrže i odluka je bila jednoglasna. Drago mi je da sam došao u klub, iako već i u nekim godinama starosti!
Ističe Dugi kako u klubu vlada dobra atmosfera, te kako imaju i odličnu, talentiranu ekipu mladih laseraša, koji bi uz predan rad, podršku kluba i Hrvatskog jedriličarskog saveze, mogli doći do vrhunskih rezultata.
– Osobno sam im i ja uvijek na raspolaganju ako trebaju moju pomoć – naglašava Milan Vujasinović, koji itekako zna što za natjecatelja znači imati dobrog trenera.

Nada se još boljim uspjesima


Stručnjaka koji ćete pratiti na moru tijekom treninga, te na putovanjima za vrijeme regata.
– Gotovo nikad otkako jedrim u klasi finn nisam imao trenera za stalno sa mnom, što mi dosta otežava napredak, a još ovo korona vrijeme koje me je spriječilo u treniranju. Međutim moj kondicijski trener Domagoj Burica je sa mnom već preko 15 godina, te Dragan Nedović s kojim sam radio psihološki dio i prošlih godina me je pratio čak i na more, pa je ovo zlato i njihov uspjeh. Uz njih se sad i uključio Teo Piasevoli koji je i bio sa mnom u Poljskoj, pa se nadam kako ćemo ostati tim i za dogodine. Nadam se još boljim uspjesima iako svima nama plan za budućnost trenutno „kroje” svjetski moćnici. Ovisi o njima koliko će nas pustiti živjeti normalno ili nenormalno, odnosno novo-normalno. Jer je sad gotovo nemoguće znati hoće li uopće biti olimpijade i drugih regata. Svjetsko prvenstvo za ovu godinu je otkazano, a SP za 2021. koje će bit u Porto u Portugalu, bi ujedno trebala biti i regata kvalifikacija za OI koje su znači prebačena za dogodine. Ako se bude moglo trenirati i regatavati, moj plan bi bio izboriti mjesto na Olimpijskim igrama!
No ne odustaje od kormila i broda, jer kako se kaže – jedriti se mora!

16. travanj 2024 20:30