StoryEditorOCM
OstaloZAVRŠENA DRUGOLIGAŠKA JESEN

Solarisu vrh, ali i nemiran ‘zimski san’; ‘Za očuvanje prvog mjesta, trebaju nam pojačanja‘

Piše Dražen Gudić
22. listopada 2022. - 14:32
Bocarski dom na Podvezici. Zavrsnica Final Four Prvenstva Hrvatske za bocare. BK Vargon i BK Pula bocal u finalu.Matija Djanjesic/Hanza Media

Za dvije šibenske momčadi istog imena, ali iz različitih sportova, nakon nastupa minule nedjelje vrijedi isti zaključak – Solarisu remi i vrh. U oba slučaja, vaterpolskom i boćarskom, postoji famozni – ali! Krajem zadnje utakmice vaterpolista na turniru LEN Euro Cupa u Solunu, Vice Erak dobio je najtežu moguću kaznu (isključenje s pravom zamjene nakon četiri minute), što vjerojatno nosi i dodatne sankcije (zabranu igranja) za početak novog turnira u Šapcu.

Boćarski “ali” vezan je uz remi, ispuštenu priliku Solarisa za pobjedu i značajniju bodovnu prednost u odnosu na splitsku Nadu. Nakon međusobnih 12:12 u svojoj dvorani, šibenska momčad je, treću sezonu zaredom, jesen okončala na prvome mjestu, ali sa samo bodom više (17:16) pred najvećim rivalom za vrh u drugoligaškoj skupini Srednja Dalmacija. U izbijačkim disciplinama Solaris je stekao prednost, poveo je s 10:6 pred završne, klasične igre. Pokazalo se da nije bilo dovoljno. Izgubili su na tri od četiri staze, dva od tri para. Jedan je potonuo nakon prinudne zamjene u ranoj fazi. Posebno je bolan bio gubitak drugoga, u kojem je, kontra najlošijih karika Nade, igrala ove sezone nepobjediva kombinacija (Skejo – Vukšić). Gosti su u zadnju minutu ušli s vodstvom od 10:2. Solarisov je par na isteku vremena čak imao teoretsku šansu za 10:10, vrijednih ukupne pobjede od 13:11. No završilo je s 8:10...

”Na početku sezone prihvatio bih ovakvo stanje. Sada mi je, naravno, žao. Imali smo priliku stvoriti ozbiljniju prednost za proljeće. S Nadom se ponovio stari problem. Naša dvorana svima dopušta da igraju dobro, što nije slučaj kad se igra na vanjskim terenima. I dalje nam je glavni cilj biti među prve četiri momčadi, ostati u ovoj ligi, koja će doživjeti velike promjene, dogodine će biti znatno jača. Ako želimo očuvati prvo mjesto, trebat će više raditi, trenirati, a idealno bi nam došlo i osvježenje momčadi s jednim mladim igračem”, veli Joso Bašić, voditelj Solarisa 2015.

Šibenik 2020 (slobodni u zadnjem jesenskom kolu), druga momčad iz iste dvorane, jesen je završila na diobi trećega mjesta (12 bodova). Kijevo je osvojilo veliki bod na Braču, zaostatak od 12:2 sa Supetrom “poništili” su do konačnih 12:12! Time su došli do sedmog boda i šestog mjesta.

”Taj rezultat ligu pred proljeće praktički dijeli u tri skupine. Neovisno o trenutnom bodovnom stanju, mi, Nada i Debeljak izdvajamo se u borbi za prvo mjesto. Supetar, Šibenik i Kijevo u borbi su za opstanak, a ostale tri momčadi teško mogu do tog cilja”, Bašićeva je procjena.

Prvenstvo se nastavlja sredinom travnja.

25. travanj 2024 01:54