StoryEditorOCM
Ostalomlađi kadeti

Solarisovoj dici bronca u Crnici! Luka Škugor proglašen za najboljeg vratara prvenstva Hrvatske

Piše Borislav Juras
14. travnja 2022. - 10:15

Ono što su, po mnogima, zaslužili još minulog ljeta na Korčuli, dječaci Solarisa su dočekali na svome bazenu, u Crnici. Osvojili su treće mjesto i dobili brončane medalje na vaterpolskom prvenstvu Hrvatske za mlađe kadete (uzrast do 13 godina)!

Takvi uspjesi šibenskih mladih vaterpolista zadnjih godina i nisu običaj (uz izuzetak zlata u Kupu Hrvatske 2020. za istu dobnu kategoriju), pa ovaj ima dodatnu težinu. Baš kao i činjenica da su učenici trenera Bruna Sabionija na turniru prikazali napadački najaktivniju, najprivlačniju igru.

Ipak, to im nije bilo dovoljno u dvoboju s vršnjacima splitskog Jadrana (poraz 13:8) i u polufinalu kontra kasnijih prvaka, dječaka Medveščaka (izgubili 14:11). Sve ostale utakmice su uvjerljivo dobili, Juga (10:4) i korčulanski KPK (15:10) u skupini, Opatiju (17:9) u četvrtfinalu te Mladost (13:7) u dvoboju za treće mjesto.

- Upravo je bronca ono što smo realno i zaslužili. Jadran nas je nadmudrio, a Medveščak je fizikalijama dominantan u odnosu na sve ostale. S ovom generacijom smo Edi Brkić i ja počeli raditi prije tri godine, i brzo se vidjelo da ta djeca imaju ono nešto, X faktor. Jedva čekaju doći na trening, vole i žele raditi, svojim zalaganjem naprosto i nas trenere tjeraju da ih pratimo i usmjerimo na pravi put. U generaciji je njih 17 ili 18, od kojih čak dvije trećine imaju predispozicije da se i fizikalijama razviju u dvometraše - ističe Bruno Sabioni, trener mlađih kadeta Solarisa i koordinator za sve mlađe dobne kategorije u klubu.

image

Treneri Sabioni i Seferović s igračima

VK Solaris

Prepoznatljiv 'rukopis'

U igrama te djece, primjetan je njegov "rukopis", stil igre po kojemu je i sam bio prepoznatljiv. Izuzev Luke Škugora, zbog nagrade za najboljeg vratara prvenstva, pojedince još nema potrebe isticati.

- Luka nije dobio tu nagradu slučajno, zaslužio ju je svojim nastupima i obranama, a zanimljivo je da imamo u generaciji, što je prava rijetkost, još dvojicu dječaka sličnih razvojnih perspektiva. Nas je na putu do ovog rezultata krasila kolektivna igra, u svakoj utakmici je iskočio neki drugi pojedinac, sva djeca su dala svoj doprinos osvajanju medalje.

Sreća je da ih u generaciji imamo puno čiji su roditelji iz vaterpolskog svijeta, pa imaju njihovu žicu i radnu kulturu. Svi oni su ovim trećim mjestom samo zagrebali ispod površine. Čeka ih još puno rada, a na nama trenerima je da ih pratimo i sačuvamo. Povratkom Brkića i Zeljka, kompletirali smo trenerski kadar, imamo i dvojicu koji rade s vratarima, svi smo tu s namjerom da ostanemo duže vrijeme i maksimalno se posvetimo razvoju mladih igrača. Ne pamtim kad je klub u kontinuitetu bio ovoliko stabilan. Uz zdravu atmosferu, za nekoliko godina bi se i kroz seniorsku momčad trebali vidjeti učinci rada s mladima - naglasio je Sabioni.

On i Denis Seferović su vodili mlađe kadete Solarisa na ovome prvenstvu, a brončane medalje su osvojili: Luka Škugor, Petar Gović (ukupno dva pogotka na turniru), Ivan Luša (1), Roko Mašić (2), Lovre Gović (2), Patrik Kundid (8), Vito Di Liddo (14), Vigo Brkić (13), Andrija Radnić (3), Luka Tucak (4), Vito Cvitan (8), Šimun Škugor (2), Andrija Bujas (13), Bruno Komesarović i Josip Bračanov (2).

23. travanj 2024 19:06