StoryEditorOCM
OstaloPOBIJEDILI BONACU NAKON 23 SATA JEDRENJA

Slovenski maksi krstaš 'Clean Sport One' pobjednik je regate 'Jabuka' ispred 'Molo Longa' vodičkog Tijata; Veliko slavlje i za Ivicu Kostelića

Piše Ante Talijaš
12. studenog 2018. - 15:37

Unatoč bonaci i vrlo slabom vjetru okončano je 16. izdanje popularne regate Vodice – Jabuka – Vodice u dužini 110 nautičkih milja, koja je startala u petak navečer u 22 sata i okupila rekordnih 112 brodova iz Hrvatske sa 1200 zaljubljenika u adrenalinsko jedrenje iz 20 država svijeta.

Do velike pobjede dojedrio je 22-metarski maksi krstaš 'Clean Sport One' slovenskog kluba 'Morska Vidra' iz Ljubljane i sa skiperom Marjanom Kočilom. Slovenci su kroz cilj ispred vodičke luke prošli u subotu navečer u 21 sat i tri minute ili nakon malo više od 23 sata jedrenja.

Iza Slovenaca s 13 minuta zaostatka do drugo mjesta dojedrili su lanjski pobjednici – maksi krstaš 'Molo Longo Tuttatrieste' pod zastavom vodičkog 'Tijata' s riječkim skiperom Rajkom Kujundžićem i posadom sastavljenom od Vodičana i Splićana.

Treća kroz cilj prošla je posada slovenske 16-metarske jedrilice Generali skipera Sama Zvana i posadom iz JK 'Mariborčanke! Fenomenalni plasman na regati ostvario je naš proslavljeni skijaš i olimpijac Ivica Kostelić.

Na vlastitoj jedrilici "Croatia Full Of Life Ola" (Hrvatska puna života) i tročlanom posadom Kostelić je u vodičku luku uplovio u 22 sata i 13 minuta, dojedrivši do šestog mjesta ukupnog poretka regate, ali i do pobjede u kategoriji jedrilica dužine 12 metara. Njegovo šesto mjesto u ukupnom poretku veliki je uspjeh s obzirom da je njegova jedrilica znatno manja od velikog broja ostalih sudionika.

Zbog manjka vjetra, jedrenje se oteglo na tri dana jer su zadnje jedrilice uplovile u Vodice u u nedjelju oko 10 sati. Unatoč svemu od 112 jedrilica, kroz cilj je prošlo čak 103 sudionika regate. A svečano i veselo bilo je na dodjeli pehara u hotelu Olympia.

-Hvala vam ljudi, svi ste vi pobjednici, a i mi organizatori skupa s vama – pozdravio je sve sudionike na svečanom ručku i dodjeli pehara u hotelu Olympia predsjednik vodičkog JK 'Tijata' Stanko Skočić.

Skiper pobjednika maksi krstaša 'Clean Sport One' Marjan Kočila nije krio suze radosnice nakon što je podignuo pobjednički pehar i veliki prijelazni pehar 'Jabuke' zajedno s posadom od 20 članova.

-Ovo mi je jedan od najsretnijih dan u životu. Bio mi je ovo jubilarni deseti put nastup na regati i pobijedio sam. Odista bila je ovo zbog bonaca zahtjevna regata i puno je truda uloženo. Na okretištu kod Jabuke za vodećima zaostajali smo sat i pol vremena. Ali nakon Jabuke odabrali smo najsavršeniju rutu pogodili smo definitivno najbolji kut prema Blitvenici. Zapuhalo je nešto juga, poguralo nas, a nakon Žirja pravovremeno smo uhvatili dašak burina. U svemu je presudilo je velika želja za pobjedom. – sjao je od sreće Marjan Kočila, koji živi u Kočevju,

Legendarni hrvatski sportaš Ivica Kostelić nije skrivao zadovoljstvo što je u svom drugom nastupu na 'Jabuci' ostvario visok plasman, a posebno se radovao tituli pobjednika u svojoj grupi.

-Regata je bila vrlo zanimljiva, iako nije bilo vjetra i nisi bili dobri uvjeti onakvi kakvo bi trebali za našu jedrilicu od 12 metara. Ipak okrenuli smo Jabuku kao treći, bilo je puno duela, ono stopostotno pravo jedrenje. Nakon Jabuke, neki su otišli sjevernije i uhvatili vjetar. Među njima i ovaj veliki brod koji je na kraju pobijedio. Treba u jedrenju imati dosta sreće kao i u svemu, vjetar je i ovaj put podijelio karte – kazao nam je Ivica Kostelić koji je na svojoj jedrilici nastupio pod zastavom JK 'Marina Kaštela, a posadu su mu činili njegovi prijatelji olimpijac Ivan Kljaković Gašpić, Ivan Holjar, Vjeko Tomić i Tomislav Krišto, fotoreporter Hanza Medie.

Još jednom vrhunski odrađenom 'Jabukom' sretan je bio Stanko Skočić, predsjednik Tijata i direktor regate od njezina početka.

-Uz zahvalu svim sudionicama koji su redom iskazali svoje veliko zadovoljstvo vrhunskom organizacijom i prepuni dobrih dojmova iz Vodica i s regate se vraćaju svojim kućama i obiteljima, moram pohvaliti sve članove mog 'Tijata' koji su odradili lavovski posao, kao i suce Denisa Marinova Biloga, doajena regate Branku Ramešu, Balda Morožina i ostale. Jabuka je najpopularnija jadranska pučinska regata, ne samo kod nas, nego u cijelom svijetu, tako će i ostati dok ja budem živ i na čelu Tijata – zaključio je Stanko Skočić.


 


 

Slovenski jedriličar imao napad epilepsije

Organizatori iz JK Tijata posebno su zadovoljni činjenicom da je na regati sve proteklo u redu što se tiče sigurnosti brodova u ljudi. Nakon što je u suboto u ranim jutarnjim satima stigla dojava da je jedan 49-godišnji član posade slovenske jedrilice Zara zadobio epileptični napadaj brzo se reagiralo. Iz Vodica je velikom brzinom krenuo je gliser-gumne+jak do mjesta jedrilice, a ona se nalazila na gotovo 25 milja od Vodica, točnije na pola puta do Jabuke. Gumenjakom u kojemu su bili 'tijataši' Goran Crljenak i Toni Trcera, slovenski jedriličar je zbrinut i predan ekipi Hitne pomoći u Vodicama. On se nakon svega osjeća dobro i nije želio otići u bolnicu.


24. travanj 2024 00:37