StoryEditorOCM
OstaloSPEKTAKULANO 15. IZDANJE NAJIZAZOVNIJE REGATE KRSTAŠA VODICE

Slavio 'Molo Longo' s vodičko-splitsko-riječkom posadom i skiperom Rajkom Kojundžićem ispred češkog maksi krstaša(FOTO)

Piše Ante Talijaš
11. studenog 2017. - 17:34


Kombinirana posada od 16 članova koja je nastupila za vodički Jedriličarski klub 'Tijat na 16-metarskom maksi krstašu 'Molo Longo'', sastavljena od Vodičana, Riječana i Splićana na čelu s riječkim skiperom Rajkom Kojundžićem iz kostrenskog JK 'Galeba' , pobjednici su 15. spektakularnog izdanja najizazovnije i najzahtjevnije hrvatske pučinske regate Vodice – Komorica – Jabuka – Blitvenica – Vodice.



Nakon noćnog starta u petak navečer u 21 sat, 'Molo Longo' doplovio je do cilja ispred vodičkoga porta u subotu u 13 sati i 19 minuta. Ili, rutu regate dugu 110 nautičkih milja odjedrio je za 16 sati i 19 minuta. Do velike pobjede 'Molo Longo' došao je s deset minuta prednosti ispred drugoplasiranog češkog 20-metarskog krstaša 'Sport One' s kormilarom Jiri Kolanekom.

U ovih 15 godina, bila je ovo jedna od najuzbudljivijih i oko pitanja pobjednika najneizvijesnija regata. Jedrilo se po umjerenom levantu od četiri do pet čvorova, a dvije milje prije cilja vodećem 'Molo Longu', veći češki maksi krstaš primaknuo se do same krme, da bi hrvatski brod uspio umijećem skipera uhvatiti reful vjetra, odmaći Česima i slavljenički ući u cilj.



- Pobijedio sam na ovoj regati prije 12 godina na krstašu 'Kometi', ali ovo mi je ipak daleko slađa pobjeda. Izborena je u jakoj konkurenciji, u nadmetanju s većim i objektivnom bržim češkim brodom. Česi su bolje otvorili regatu, tako da smo na okretištu kod Jabuke za njima zaostajali 15-ak minuta. No, uz dobar odabir rute i hvatanja vjetra, uspjeli smo ih prestići između Jabuke i Blitvenice te u napetoj završnici sačuvati prednost. Svi momci iz posade dali su sve od sebe iskazavši uigranost premda su se prvi puta zajedno okupili – kazao nam je na vodičkoj rivi skiper pobjednika Rajko Kojundžić.

Uz članove JK 'Splita', JK 'Zente', JK 'Galeba' iz Kostrene, u posadi je bio zlatni olimpijac Igor Marenić, te Stanko Birin i Vlado Moćan iz domaćeg 'Tijata.

Inače, ovogodišnje 15. izdanje ove najzahtjevnije i najizazovnije pučinske regate pod sloganom 'Zagrizi Jabuku' duge 110 nautičkih milja, okupilo je rekordnih 106 brodova od postajanja regata koja je prije 15 godina startala sa samo 15 plovila.

Na ovogodišnjih 106 krstaša okupilo se oko 1500 adrenalinskih zaljubljenika u jedrenje iz Hrvatske, Slovenije, Poljske, Slovačke, Češke, Austrije, Švicarske, Italije, Mađarske, Finske Norveške, Švedske, Njemačke, Španjolske, Belgije, Rusije, Ukrajine te iz SAD-a i Kanade.


















 

19. travanj 2024 22:57