StoryEditorOCM
Ostalomemorijalni bongo kup

Skradin domaćin trke u čast prerano preminulog mađarskog vozača: oboren rekord staze, nastupilo 40 ‘monstruma‘ na kotačima

Piše Josip Ćaleta Car
30. rujna 2021. - 19:25

Skradin je proteklog vikenda ponovno bio centar automobilističkog svijeta. Nakon odlično organizirane nagrade Grada Skradina, vrijedni članovi AK Mihovil Šibenik organizirali su prvi memorijal koji budi uspomene na prerano preminulog mađarskog vozača Istvana Kavecza.

Više od četrdeset iznimno jakih vozila jurila su skradinskom stazom, a postavljen je i novi rekord staze. Domagoj Pereković zaljubljenik u ovu stazu odvozio je utrku u vremenu 1.36,890 i tako postao najbrži vozač koji se do sada vozio ovom stazom. Inače na utrci koja je vožena pod imenom “Hill Climb Monsters Bongo kup“ nastupili su pravi monstrumi od vozila, pa su gledatelji imali prigodu vidjeti i crnogorskog asa Vasilija Jakšića koji je nastupio sa svojim Mitsubishijem od 428 KS, kao i Slovenca Mateja Grudnika sa Renault Cliom od 500 KS. Sama utrka na odlično pripremljenoj stazi protekla je bez i jednoga incidenta.

Oduševljenje stazom

Vozači su bili oduševljeni idejom o održavanju ove trke, koja će prema svemu sudeći postati tradicionalna.

- Ovo je stvarno doživljaj voziti se po ovakvoj stazi u ovakvom ambijentu. Uživam doći u Skradin, a posebice što smo danas evocirali uspomene na našeg Bonga, istaknuo je Pereković. Uz vozače koji su se natjecali u brdsko brzinskoj disciplini, nastupili su i vozači u driftu, koji su izazvali oduševljenje svojim vozačkim sposobnostima.

image
Srđan Babić/AK Mihovil Šibenik

- Mislim da smo uspjeli i da je ovo najbolja promocija automobilizma, ali i skradinske staze koja je postala poznata u Europi. Odličan odaziv tjera nas da idemo dalje, a već slijedeći vikend ponovno smo ovdje, u dahu je kazao najveći „krivac“ za ovo događanje Vlatko Mikulandra iz AK Mihovil.

Posebno svečano bilo je nakon trke kada je obitelj Kavetz upravo Vlatku Mikulandri poklonila prvi pehar kojega je Istavn Kavetsz osvojio na utrci u Skradinu kao ukupni pobjednik 2013 godine. Emocije su se razlile i samom stazom kada je nekadašnji svjetski prvak iz Japana u kartingu Norbert Nagy provezao Bongov BMW E92 i evocirao uspomene na tog vrhunskog vozača koji je u svojim najboljim danima bio član AK Dubrovnik. Kao što smo već spomenuli slijedeći vikend donosi utrku u auto slalomu, a trka je na rasporedu u nedjelju od 10 sati

17. travanj 2024 17:35