StoryEditorOCM
Ostalopo četvrti put

Šibenski skijaši dvije noći držali kupreški snijeg ‘na aparatima‘ i na kraju postali prvaci Dalmacije u skijanju!

Piše Branimir Periša
14. veljače 2024. - 10:49

 -Opet smo mi Šibenčani prvaci Dalmacije, po četvrti put, uz jedno drugo i jedno treće mjesto u šest godina postojanja DALSKI, ili otvorenog prvenstva Dalmacije - sa zadovoljstvom javlja Vjeran Paić, suorganizator i predsjednik Ski kluba Šibenik o veleslalomskom natjecanju održanom na terenu Čajuša na Kupresu.

Osim bodovanja za DALSKI, utrka je istodobno i Otvoreno prvenstvo Šibensko-kninske županije. Tako su Šibenčani ponovno zauzeli pobjednički tron ispred Splićana koji su u dalmatinskim okvirima skijaška sila od kolina, ostavivši i Zadrane, također sa znatno dužom praksom na skijama. Sudjelovali su i skijaški klubovi iz BiH s natjecateljima iz Kupresa, Banja Luke i Kreševa.

- Natjecalo se više od 70 skijaša svih uzrasta, ali najviše mlađeg naraštaja. Oduševili su svojom hrabrošću i napretkom u vrlo teškim uvjetima - kaže Paić.

Izdvaja Morisa Macuru u kategoriji U21 koji je odvozio najbrže vrijeme kupreške staze. Premda nikad nije skijao u nekom od trenažnih modela, Macura ne bi puno zaostao za profesionalnim skijašima - tvrdi Paić dodajući na listu zapaženih natjecatelja Šimuna Skračića u kategoriji U12, koji je posebno iznenadio s vremenom vožnje ispred čitave kategorije U14.

image

Moris Macura na pobjedničkom mjestu, a ispod su Vjeran Paić (lijevo) i Toni Paponja, splitski predstavnik
 

/Ski klub Šibenik

- Pohvale idu i ostalim natjecateljima, a od Šibenčana su zapaženi Borna Bobek, Frane Skert, Nelu Paić, Eva Lokas, Mirta Antić, Sara Skert, Max Macura, Rina Šišara, te iz Bilica Ivana i Ratko Mikulandra. Ma koliko da su uvjeti bili teški i iscrpljujući, ponosni smo zbog natjecatelja, naročito onih mlađeg uzrasta. Utrku i treninge shvatili su ozbiljno, kao pravi sportaši - ne krije zadovoljstvo Paić.

image

Na tronu: Nela Paić, Eva Lokas i Mirta Antić
 

/Ski klub Šibenik

Bilo je naime predviđeno da se trka održi prošle nedjelje, 11. veljače, međutim, vozilo se dan prije zbog iznimno teških vremenskih uvjeta i nedostatka snijega.

- Zbog toga smo dva dana prije snijeg ‘držali na aparatima‘ polijevajuči stazu noću i posipajući velike količine soli. Da stvar bude gora i kiša je padala te je još više otežavala situaciju. No, bez obzira na iznimno „tešku stazu“ sa kombinacijom leda, nakupljenog toplog snijega, kiše i ponegdje malo trave, gotovo svi natjecatelji došli su do cilja.

Vjeran Paić sve pohvale upućuje cjelokupnoj organizaciji i ekipi koja je pokazala iznimno zalaganje, te posebno ističe velikog prijatelja šibenskih skijaša i proslavljenog skijaškog trenera Davora Komšića (Ski Klub Nordis, ocu naših olimpijaca Andree i Daria Komšića), te ekipu iz Ski kluba Striž Tomislavgrad, kao i domaćinima iz Adria ski.

image

Mlade snage Šibenika na skijama
 

/Ski klub Šibenik

Koliko god su uvjeti bili teški i iscrpljujući, toliko su Šibenčani bili ponosni na takmičare, posebno one mlađeg uzrasta, koji su utrku shvatili vrlo ozbiljno i od početka pristupili treninzima i ogledu staze.

- Ipak, premda smo jako zadovoljni rezultatima i činjenicom da smo utrku uspješno pripremili i održali unatoč brojnim preprekama, ostaje žal što nas nije poslužilo vrijeme da se okupi rekordni broj posjetitelja kako smo očekivali i što nije organizirana utrka na sanjkama, ski škola za početnike i naprednije, te na kraju svečana večera za sve Šibenčane. Tako je to bilo ranijih godina, ali po meni, izvukli smo maksimum od prevrtljive prirode na Kupresu - ocjenjuje Vjeran Paić.

– Moj cilj je bio da 100, 200 ili 300 mojih sugrađana nauči dobro rekreativno skijati i ponašati se na snijegu prema manirima i pravilima toga sporta. I to se dogodilo u zadnjih desetak godina – kaže Paić.

Mladi skijaši jednako su dobri kao i njihovi vršnjaci s kontinenta; za razliku od starijih naraštaja Šibenčana koji snijeg nisu mogli gledati niti na kartulini, ovim mlađima i mladima Blidinje i Kupres postali su zimski tinel, kao što im je ljetni dnevni boravak na Jadriji.

image

Šibenčani na Blidinju
 

/Ski klub Šibenik
26. travanj 2024 23:11