StoryEditorOCM
OstaloCRNO-BIJELI SVIJET

Šibenski šahisti imali su aktivne blagdane: Grgurević, Močić i ‘neka nova dica’ s medaljama

Piše Borislav Juras
8. siječnja 2023. - 11:01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šahisti ne odustaju od lijepe tradicije organiziranja božićnih natjecanja, svojevrsnog oproštaja od godine. Na Baldekinu, u prostorijama Šahovskog kluba Šibenik, priređeni su turniri u ubrzanom šahu (tempo deset minuta plus pet sekundi po potezu) za mlade te jedan otvoreni, za sve zainteresirane. Dok je dosta starijih izostalo, mladi su bili kao nikad brojni, okupilo ih se 20 u tri dobne kategorije.

Prvu nagradu među 22 sudionika (zaigrala je i jedna žena) otvorenog turnira je osvojio majstorski kandidat Boris Grgurević. On je ostvario šest bodova, pet pobjeda i dva remija u sedam odigranih partija. Ugodno je iznenađenje drugo mjesto mladog Jurice Matošina. Po pet bodova su imala i dva znatno starija igrača, Srećko Truta i Marko Klarić.

Juniorska nagrada

Pola boda manje su osvojili Miro Tesla i Stipe Lacmanović, predsjednik i tajnik drugoligaša Šibenika. Ivano Močić, dječak koji je taman napunio deset godina, završio je, sa četiri boda, na sedmom mjestu. Pritom je dobio nagradu za najboljeg juniora (iako je po dobi još daleko od te kategorije). Najuspješniji kadet je Leon Vlainić (tri i pol poena). Nagrađeno je pet prvoplasiranih, a Grgurević je dobio i pobjednički pokal.

Branka Vlaića, voditelja šibenske šahovske škole, oduševio je velik odaziv na turnire mladih, ali i gotovo povijesni rezultat jedne djevojčice. Marija Dobra je do zadnjega kola bila u prilici osvojiti turnir za mlađe osnovce (djeca do četvrtog razreda osnovne škole), što bi bio prvi trijumf neke šahistice na turniru u Šibeniku. U zadnjem kolu ju je zaustavio Matej Vukičević, pa su njih dvoje i Stipe Macura imali po tri poena iz četiri partije i u dodatnom razigravanju odlučili o poretku na vrhu. Tu je Macura dobio obje partije i zlatnu medalju, Marija je druga, a Matej treći. Igrali su još Petar Šandić i Sunčica Vlašić.

Među starijim osnovcima (djeca od petog do osmog razreda) je nastupilo sedam dječaka, a dominirala su neka nova imena. Ukupni pobjednik je Franko Peran (pet i pol poena iz šest partija). Filip Đikić je osvojio četiri poena, a Luka Silov je treći s tri i pol poena, a toliko su ih zaslužili još Bepo Đaković (jedini remizirao s Peranom) i Šime Jadreško.

- Osim vrijednih djevojčica, imamo u školi šaha i neke nove talente među dječacima. Oni su se baš iskazali na turniru starijih osnovaca. Igrom i radom na šahu, kad stigne, Franko napreduje naočigled. Filip će, iako je tek nedavno naučio šah, uskoro postati ozbiljan suparnik starijim igračima, a i Luka igra sve bolje.

image

Ivano Močić s gradonačelnikom Željkom Burićem
Nikša
Stipaničev
/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Da bi bio zanimljiviji turnir srednjoškolaca, Močić je igrao u njihovoj konkurenciji. Osim dva remija, nisu ga uspjeli zaustaviti. Vješto je kažnjavao njihove pogreške i stigao do zlatne medalje na kraju godine koju će pamtiti i po zlatu, tituli kadetskog prvaka Hrvatske za uzrast do 11 godina - istakao je Branko Vlaić.

Močić je osvojio sedam bodova iz osam partija u dvobojima sa srednjoškolcima. Drugi je u toj kategoriji bio Josip Friedrich (pet bodova), treći njegov brat Ivan (četiri boda), a po tri boda su skupili Roberto Žaja, Niko Rudan i Petar Šparada.

Šahovski savez Šibensko-kninske županije je bio organizator ovih turnira, a igrači Šibenika i Primoštena su još nastupili i na brzopoteznom turniru u Zadru.

U momčadskom poretku, Šibeniku (Branko Vlaić, Mario Malenica, Miro Tesla i Tomislav Zorić) je pripalo treće mjesto, a Primošten (Srećko Truta, Damir Gracin, Goran Grozdanić i Goran Kozić) je bio peti. Najbolji pojedinačni učinak (18 bodova iz 23 partije), dovoljan za četvrto mjesto u poretku, imao je Gracin. Malenica (15 bodova) je bio šesti, a Vlaić (13) sedmi.

20. travanj 2024 14:06