StoryEditorOCM
OstaloGLAVA U BALUNU

Šibenski bokun splitskog zlata - uz Tucka i Bukiće, tu su i Jure Marelja i bivši šibenski vratar (i šibenskog zeta) Zoran Bajić

Piše Ivo Mikuličin
17. rujna 2022. - 19:17
Sin i otac, Luka i Perica Bukić slave hrvatsko zlato Vladimir Dugandžić/Hanza MediaVladimir Dugandzic/Hanza Media

Lipi je šibenski bokun splitskog (vaterpolskog) zlata, osvojenoga minulog vikenda u neviđenoj atmosferi Spaladium Arene. U danima kad se bilo teško odlučiti što je impresivnije. Igra hrvatskih "barakuda" u bazenu, neviđena euforija u gledalištu ili ushićenje, pomiješano s lijepim uspomenama u susretima vaterpolista različitih generacija i hrvatskih zvijezda u raznim sportovima u VIP-loži. Kad ste na istom mjestu mogli pričati sa Sandrom i Goranom Suknom, Ivicom Šurjakom i Tončom Gabrićem, Ivanom Balićem i Igorom Milanovićem. Da ne govorimo o legendarnom vrataru zagrebačke Mladosti Karlu Stipaniću Đingu, čija su sjećanja poletjela do daleke 1964. godine, kad se reprezentacija bivše države za Olmmpijske igre u Tokiju pripremala upravo u šibenskoj Crnici.

Upisano u povijest

Ako se vratimo šibenskom bokunu u splitskom zlatu, kako preskočiti činjenicu da je "vječni" i legendarni Perica Bukić usporedo spajao rasute kockice u dobar vaterpolski mozaik i diplomatsku borbu za financijsko i organizacijsko pokriće natjecanja, koje će svojom atmosferom ostati zauvijek upamćeno u povijesti svjetskog vaterpola!?

Koliko je opaski i glasnih sumnji morao progutati Šibenčanin Ivica Tucak, koji je sa 14 osvojih medalja zaslužio epitet najuspješnijeg hrvatskog izbornika!? U velikog stratega nije se sumnjalo diljem Dalmacije, već, nažalost, i u njegovu rodnom Šibeniku. Kako zaboraviti jednu ljetnu prepirku s proslavljenim šibenskim sportašima, koju je prekinuo kondicijski trener vaterpolske reprezentacije Hrvatske Pero Kuterovac riječima: - Tucak se po originalnim taktičkim zamislima može komotno staviti u bok Ratku Rudiću, najboljem vaterpolskom stručnjaku svih vremena.

Nisu samo lokal-patriotski razlozi prevladali kod Tucka, kad je birao prve suradnike. Aktualnog trenera Solarisa Juru Marelju i bivšeg šibenskog vratara (i šibenskog zeta) Zorana Bajića. Izbornik je vjerovao ne samo u njihovu privrženost, već i dobra zapažanja i stručnost u trenucima kad se od mladih i dijelom "otpisanih" igrača kovalo splitsko zlato. Za one, koji imaju selektivno pamćenje, vrijedi istaknuti statističke podatke kako je od sastava, koji je osvojio svjetsko zlato u Budimpešti, hrvatskom izborniku nedostajalo čak 11 igrača, a da je momčad, koja je lani nastupila na Olimpijskim igrama u Tokiju, napustilo 8 prokušanih (Joković, Bušlje…).

Andrijini pogotci

U takvoj konstelaciji snaga bitnu ulogu u bazenu dobio je Šibenčanin Andrija Bašić, koji je nekim sjajnim pogocima u važnim trenucima utakmica s Francuskom i Mađarskom držao momčad iznad vode. Zašto mi, Šibenčani, ne možemo svojim smatrati i Luku Bukića, sina proslavljenog Perice, koji lucidnim proigravanjima, iskakanjem u obrani i udarcima s krila silno podsjeća na svog oca!?

- Mom je Luki to što je moj sin nemali uteg oko noge, kad krenu sumnje da je protežiran - otvorio nam se u jednom trenutku legendarni Perica, koji je makar na zagrebačkoj adresi ostao silno vjeran matičnom Solarisu.

A da mnogi vjeruju kako se u šibenskoj Crnici u zadnjih nekoliko sezona odvijaju samo pozitivni procesi govori i prijateljska ćakula s Davidom Burburanom, nekad sjajnim riječkim vaterpolistom, a danas stručnim komentatorom na HRT-u.

- Ja sam silno sretan što će moj sin Noa iduće sezone nositi kapicu šibenskog Solarisa. Riječ je o sredini, koja na pravi način gura i promovira mlade hrvatske vaterpoliste - kazivao nam je Burburan u atmosferi silne (hrvatske) sreće, kad su "barakude" u polufinalu nadmašile Talijane.

26. rujan 2023 07:19