StoryEditorOCM
OstaloANA DESNICA

Šibenka odigrala važnu ulogu na Europskom prvenstvu: U dvije godine od nadarene odbojkašice do vaterpolske bitke s osvajačicom olimpijske medalje

Piše Borislav Juras
3. rujna 2021. - 10:13

Tijekom devet dana prvenstva Europe za vaterpolistice uzrasta do 17 godina, odnosno 63 odigrane utakmice, bazenima u Crnici je prodefiliralo 19 reprezentacija i gotovo 300 igračica. Prvakinje su postale Ruskinje. Sedmo mjesto Hrvatske je jedno od ugodnijih iznenađenja, dok je neugodno iznenađenje šesto mjesto Španjolske, inače dominantne u mlađim uzrastima. Nije im od pomoći bila ni Elena Ruiz Barril, cura koja je dva tjedna prije ovog prvenstva sa seniorskom reprezentacijom svoje zemlje osvojila olimpijsko srebro. I nije bila samo "navijačica", postigla je pogodak u finalu Olimpijade, dva u polufinalu. Očito, lakše joj je bilo do medalje u Tokiju nego u Crnici!

Španjolska je na šibenskome bazenu jedva (9:7), pred kraj turnira, nadmašila našu reprezentaciju. U hrvatskoj kapici su bile i tri domaće igračice (Goreta, Desnica, Marić), stasale baš u Crnici. Jedna od njih, Ana Desnica je još početkom 2019. godine važila za nadarenu odbojkašicu, a nedavno je u bazenu vodila bitku s osvajačicom olimpijske medalje!

– Kako ne igramo iste pozicije, nisam s njom imala duele. Ono što sam vidjela, nije djelovala nešto posebno moćno u vodi. Moguće da ju je iscrpila Olimpijada – dojam je šibenske cure koja će uskoro napuniti 16 godina.

Kad su njezine suigračice iz reprezentacije, prije dvije godine, u Rusiji osvojile šesto mjesto na U-15 prvenstvu Europe, Desnica je tek otkrivala tajne vaterpola, bila na prvome kampu u Varaždinu. Od prošlog ljeta je standardna na svim okupljanjima dosad najuspješnije generacije hrvatskih vaterpolistica.

"Par godina su me nagovarali"

– Priključila sam se ovoj reprezentaciji lani, baš negdje u ovo vrijeme. Prve su mi pripreme bile na Korčuli. Nakon toga smo se, na tjedan ili dva, okupljale svakih par mjeseci. Početkom srpnja su krenule udarne pripreme. Meni je ovo prvo ovakvo iskustvo, i ne mogu reći da sam zbog prvenstva izgubila ljeto. Nešto sam uložila, ali i puno dobila, napravila s curama vrhunski rezultat, stekla nova iskustva, fizičku snagu neophodnu za ovaj zahtjevan sport. Zbog epidemioloških mjera, s rivalkama smo najviše u kontaktu bile za vrijeme utakmica, a spojile smo se s mnogima i putem društvenih mreža – kaže Ana Desnica.

Ona nimalo ne dvoji da je pogodila prelaskom iz odbojke na vaterpolo, s Meteriza u Crnicu.
– Uz odabir srednje škole, to mi je jedna od najboljih odluka u životu. Par godina su me nagovarali, posebno trener Danko Jerković "Doktor". Najviše zbog njega i brata, koji još duže trenira, sam u vaterpolu. Obećala sam da ću doći samo na jedan trening. Ujutro su mi rekli da dođem i popodne, pa je tako sve ovo krenulo – kazuje nam Ana.

Ekspresno je svladala sve vaterpolske vještine i tehnike, zahvate bez lopte, plivanje, postala polivalentna igračica – prvi bek reprezentacije sposobna da igra i na poziciji sidrašice, izbori peterce i isključenja suparnica!
– Iako je iza mene šest godina odbojke, baš mi ide vaterpolo. Ne smeta mi što ima puno fizičkog kontakta, čak mi i najviše odgovara igrati na bekovskoj poziciji. Voljela bih još usavršiti plivanje, a na pripremama smo baš u tom dijelu puno radili – objašnjava Ana.

Sve bolja i sigurnija igra

Onaj tko je imao priliku zadnjih godina gledati utakmice hrvatske lige, vidio je naše vaterpolistice u neobično dobrom izdanju na prvenstvu Europe. Svakom utakmicom je njihova igra bila sve bolja, sigurnija, pa se čini da uporan, sustavan rad ipak može dati rezultate.

– Za razliku od naše lige, ovo nam je prvenstvo donijelo potrebu prilagođavanja i prepoznavanja različitih stilova igre suparnica. Poseban dojam je na mene ostavila grčka sidrašica koja me uspjela izbaciti s tri isključenja. Naši rezultati i igre daju nam dodatne motive za iduću godinu. Možda se tada s najboljima opet susretnemo na svjetskom juniorskom prvenstvu u Australiji, a najavljeno je i da će dosta cura iz ove generacije biti na seniorskim pripremama za prvenstvo Europe u Splitu – otkrila je Ana Desnica dok uživa u odmoru.

Koliko će joj potrajati taj predah od vaterpola, ovisi hoće li dobiti poziv da pojača Mladost u Bečeju, na klupskome turniru Dunav lige (u prvoj polovici rujna), koju je već igrala na proljeće.

25. travanj 2024 19:13