StoryEditorOCM
Ostaloamerički nogomet na šubićevcu

Šibenik dobio svoju sportsku ‘ultru‘: ovaj ljetni događaj dobro će napuniti gradsku blagajnu

Piše Ivo Mikuličin
10. veljače 2024. - 18:54

Kako zaboraviti Osme mediteranske igre, koje su u ljeto 1979. godine dijelom održane u Šibeniku (veslanje, kajak, nogomet, odbojka), kad je ondašnji šibenski gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora šibenskog dijela MIS-a, inženjer Vinko Guberina, pri forsiranju zamisli o uređenju veslačke staze (i hangara) u Zatonu nerijetko posezao za tezom kako "turizam i sport na šibenskom području moraju ruku pod ruku"?

Da ta Vinkova teza nije bila bez osnove, svojski su se potrudili veslači odavno zaboravljenog DDR-a (čitaj: Istočne Njemačke), koji je nestao rušenjem famoznog Berlinskog zida. Zimske pripreme u Zatonu godinama su bile neizbježna navada istočnonjemačkih veslača, te solidna zarada šibenskim hotelijerima u izvansezonskom razdoblju. Što kriti da veslačku stazu u Zatonu gotovo idealnim za zimske pripreme smatraju i legendarna braća Martin i Valent Sinković, kad smo posegnuli za sportskom ćakulom tijekom njihovih priprema na Peručkom jezeru.

Suprotna mišljenja

Na priču o "neizbježnoj vezi turizma i sporta", uspomenu na pokojnog zakletog Šibenčanina, inženjera Guberinu, i zimske pripreme veslača u Zatonu, Skradinu i Prokljanskom jezeru (ne)posredno nas je podsjetila konferencija za novinare koju je predsjednik (i vlasnik) HNK-a Šibenik Željko Karajica, kao direktor Europske lige američkog nogometa, organizirao u hotelima "Amadria" (čitaj: Solaris).

Ima, doduše, suprotnih mišljenja, poput uvaženog novinarskog splitskog kolege Ede Pezzija, koji je najavljenu šibensku utakmicu južnoameričkog nogometa Madrid Bravos – Hamburg Devils nazvao "nepotrebnom ekshibicijom". Takvim nas je stavom nehotice podsjetio na splitsku "Ultru", koja po nepisanom pravilu ostavlja loše tragove na ruiniranim travnjacima, ali itekako puni turističku blagajnu Dioklecijanova grada.

– Moja kći Tereza sa suprugom je nazočila utakmici američkog nogometa u San Franciscu te je, iako nije sklona tom sportu, bila naprosto oduševljena cijelim spektaklom, u kojemu je sportsko nadmetanje tek dio svojevrsnog happeninga. Što se tome ima dodati ako kažem da je dan prije utakmice održan koncert ultrapopularne Madonne – kazivao nam je fetivi Šibečanin Milan Jakšić Bimbo, koji je ostavio više nego "pristojan" trag u stolnom tenisu i košarci.

Ne vjerujemo, doduše, da će Madonna prije šibenske utakmice američkog nogometa, najavljene za 24. kolovoza, stići na Šubićevac, ali nema pametnog razloga da sumnjamo u spektakularna tri dana koje je najavio već spomenuti Karajica.

– Sve će početi atraktivnim glazbenim koncertom, kojemu će se jamačno radovati mlađi Šibenčani. Istodobno, očekujem nemali broj gostiju iz Španjolske i Njemačke. Dapače, uvjeren sam da bi cijeli spektakl mogao privući do 10 tisuća gledatelja – kratak i jasan bio je Karajica.

Nevjerni Tome

Nazočnim novinarima nije pobjegla ni misao Karajice u kojoj je hotelsku kuću "Amadria"(Solaris) nazvao poslovnim partnerima. Dapače, vratio nas je u vrijeme kad je bivši direktor Hrvatske turističke zajednice, dubrovački gospar Niko Bulić, unatoč nemalom broju nevjernih Toma, organizirao "Hrvatske noći" u Španjolskoj i pribaltičkim zemljama, pa je to rezultiralo dolascima Španjolaca na dalmatinsku obalu, te izravnom zrakoplovnom linijom Tallinn (Estonija) – Dubrovnik. Ako na najavljeni spektakl američkog nogometa na Šubićevcu gledamo kroz tu prizmu, teško se možemo oteti dojmu kako će nogometna "ultra" biti jedna od najjeftinijih promocija šibenskog (i dalmatinskog) turizma.

26. travanj 2024 05:43