StoryEditor
OstaloODBOJKA

Šibenčanke nakon prve sezone: Toni Skelin na Meterizama ‘kleše‘ buduće reprezentativke?!

Piše Borislav Juras
7. travnja 2020. - 09:40
Odbojkašice na pauziPrivatni album

 

 

 

Službena odluka čelnika nacionalnog saveza o prekidu sezone, „zatekla“ je odbojkašice Šibenika 91 na devetome mjestu ljestvice Prve B lige (jug). Tako su debitantsku sezonu u ovome rangu okončale sa šest pobjeda, ali i najmanje odigranih utakmica među konkurenticama (15, dok su ostali sastavi imali iza sebe 16 ili 17 nastupa). I taj učinak je bio dovoljan za zadovoljstvo trenera Tonija Skelina nastupom „šinjorina“, kako rado naziva svoje igračice.

- Jako sam zadovoljan jer su naše mlade cure prvi put imale priliku igrati odbojku na ovome nivou. Praktički nemamo seniorki, u sastavu je najviše kadetkinja i mlađih kadetkinja, a najstarijoj je 18 godina. Gotovo sve su ponikle u klupskoj školi, bave se odbojkom od tri do sedam godina. Iz Vodica nam je na dvojnu licencu došla Manuela Lasan Zorobabel, a iz kninske Mladosti je naša članica postala Anja Anić Bare, veli Toni, dopredsjednik kluba Šibenik 91. Iako još povremeno zaigra za odbojkaše, uz stalni posao nastavnika tjelesnog u osnovnoj školi Meterize (gdje cure uglavnom treniraju i igraju domaće utakmice), najviše je okupiran radom s mladim odbojkašicama. Iza njih su već tri seniorske sezone...

- S curama u klubu radimo punih sedam godina. U seniorsku smo odbojku ušli preko treće lige, lani igrali drugu, sad došli korak do elite. Ne bih izdvajao imenom bilo koju od njih. Nemam riječi zamjerke na njihov angažman, volju i motivaciju u odbojci.

Treniraju četiri do šest puta tjedno, u školi su uglavnom odlične učenice. Nemamo još reprezentativki, ali je dovoljno potencijala među njima da će uskoro i takav poziv doći u klub.

Nakon dva desetljeća prvoligaškoga staža odbojkaša, oni su se ‘spustili’ u drugu ligu. Znači li to da su cure sad postale prioritet u klubu?!

- Moj otac Paško je prije gotovo tri desetljeća krenuo s radom u odbojci. Dečki su prije 21 godine izborili pravo nastupa u prvoj ligi i tamo smo u kontinuitetu igrali do kraja prošle sezone. Klub je prije nekoliko godina napravio neke preinake u statutu, kako bi mogao i formalno okupljati cure. Gledamo ga kao cjelinu. Svaka sezona nosi nove generacije odbojkašica i odbojkaša, a na njima je da se svojim radom i zalaganjem izbore za jaču ligu. Trenutno nam je prioritet škola odbojke, odnosno oni najmlađi. Računajući sve uzraste, u klubu je oko 180 djece, a uz Paška i mene još s njima radi Antonija Živković Radnić, otkriva Skelin mlađi, koji je curama i više od trenera. Često u ulozi vozača, po potrebi psiholog i fizioterapeut...

Pet sastava

Uz Prvu B ligu, vodio ih je ove sezone, u regionalnim okvirima (Dalmacija i šibensko-zadarska skupina), do prvih mjesta u trećoj seniorskoj i ligi mlađih kadetkinja te zapaženih nastupa na turnirima u Ljubljani i Zagrebu. Vodit će ih i naredne sezone, možda čak i u gradskim derbijima, ako Šibenik, prvak Druge lige (jug) odluči zaigrati u Prvoj B ligi!

- Mi smo ove sezone, kao klub, imali ukupno pet sastava u natjecanju. Tako će biti i slijedeću sezonu. Gdje će igrati Šibenik, to je njihova stvar. Odnosi s njima su sasvim korektni. Moje je mišljenje da je dobro to što postoje dva kluba u gradu koji okupljaju odbojkašice, da cure imaju mogućnost izbora. Priče o mogućem ujedinjenju bih ostavio za neka druga vremena, kad to postane trend i u drugim sportovima.

Priče o korona virusu su aktualne, ne mogu se ostaviti za budućnost, ali bi itekako mogle utjecati na budućnost sporta, pa tako i Skelinova kluba!

- Sigurno će taj virus ostaviti traga u klubovima, čak bih rekao većega u onim većima. Konkretno, nas će financijski oštetiti, ali to nije najvažnija stvar na svijetu. U gradu nas ionako nisu i dosad previše podržavali. Naučili smo biti mađioničari, pa i taj manjak novca kompenzirati luđačkim radom. Dugo godina smo na proračunu grada i županije, ali u tretmanu marginalnog sporta. Njihove dotacije trenutno pokrivaju trećinu naših troškova. Neovisno o tome, sad nam je bitnije da naše cure i dečki, kao i njihove obitelji, ostanu živi i zdravi. Sve ovo će proći. Neke pouke ćemo iz ove nevolje izvući, dočekati novu sezonu i, vjerujem, biti spremni za nju, zaključio je Toni Skelin, trener odbojkašica Šibenika 91.

#ODBOJKA#TONI SKELIN

Izdvojeno

03. lipanj 2020 19:19