StoryEditorOCM
OstaloVaterpolo

Šibenčanin na klupi "barakuda" uoči četvrtfinala Europskog prvenstva: Baš smo moćni, vjerujem u borbu za medalju

22. srpnja 2018. - 12:20

Kupili su naši sjajnom igrom protiv Grčke mir do utorka.

Ova nedjelja im zbog toga nije radna. Danas će samo gledati, posebno ogled između Rumunjske i Crne Gore. Tko tu bude bolji bit će suparnik našima u četvrtfinalu.

- Crna Gora suparnik u četvrtfinalu, zar ne izborniče? – odmah u glavu, te nakon toga pitanje, budući smo se čuli nakon što je reprezentacija u subotu prijepodne, prije treninga, analizirala snimku: Jeste li to već gledali utakmice Crne Gore ili ste pobjedu protiv Grčke?

- I jedno, i drugo. Da, imamo dovoljno materijala o Crnoj Gori. Na papiru je Crna Gora veliki favorit protiv Rumunjske. Počeli smo se pripremati za taj ogled, ali treba ipak pričekati da se odigraju utakmice osmine finala. Kao nikad prije na ovom Europskom prvenstvu su se reprezentacije iz takozvane ‘druge jakosne skupine’ približile reprezentacijama iz prvog razreda. Njemačka je odigrala 4:4 protiv Mađarske, Francuska dođe minut i pol prije kraja na pogodak razlike protiv Crne Gore, pa u našoj skupini Nizozemska je bila opasnija i protiv nas, i protiv Grčke, daleko bolja u odnosu na neke prethodne oglede na prethodnim natjecanjima - rekao je naš izbornik Ivica Tucak, te dodao:

- Bili smo moćni. Jako koncentrirani u obrani, rasplivani, s dobrim protokom lopte, odličnim centrima, sve ono što smo dogovorili to smo u bazenu i odigrali. Ovo smo željeli i za to smo se pripremali.

Nakon što je pogledao snimku pobjede protiv Grčke, je li imao što dodati ili oduzeti u toj svojoj izjavi?
- Bili smo rasplivani i razigrani. Dva pogotka smo postigli iz kontre, Garcia i Vukičević.
Koncentrirani u obrani. U obrani baš jaki i moćni, i iz te odlične obrane bilo je lakše igrati u napadu. Ali, da se razumijemo, bilo je i stvari koje treba popraviti. Vezali smo tri igrača više bez pogotka. Još neke stvari nisu bile dobre. Međutim, sve skupa, bilo je, ponavljam, vrlo, vrlo dobro, ali, kažem, ima još prostora za napredak. Nema nikakve euforije. Za nas tek u utorak, kad igramo četvrtfinale, počinje ono pravo – govori nam Tucak, potom o četvrtfinalu, bez obzira tko bio s druge strane.

- Trebam li naglasiti koliko je teška četvrtfinalna utakmica. Ali, mi imamo iskustva igranja tih utakmica. Pazite, ako ćemo igrati s Crnom Gorom u četvrtfinalu, ponavljam, očekujem da će ona dobiti Rumunjsku, bit će to treće četvrtfinale protiv njih u zadnjih nekoliko godina. Dobili smo ih u Kazanju na SP-u 2015. godine, zatim smo ih dobili u Riju 2016. na Olimpijskim igrama. Uz dužno poštovanje koje imam prema Crnoj Gori, kvalitetniji smo te očekujem novi uspjeh. S igrom koju smo prikazali protiv Grčke, a očekujem da budemo još bolji, možemo ostvariti prvi cilj, a on se zna. Igrati za medalju na svakom prvenstvu.

Nakon što su dobili Grčku, Tucak je sa suradnicima te igračima zauzeo mjesto na tribinama te pogledao ogled između Španjolske i Crne Gore, koji je odlučivao tko će biti prvi, a tko drugi u skupini ‘B’. Na kraju 7:7 te je domaćin izborio četvrtfinale zahvaljujući boljoj pogodak razlici, a Crna Gora je otišla u osminu finala, i to na Rumunjsku.

- U niti jednom trenutku nisam promislio kako bi bilo bolje da prva u skupini bude Španjolska, odnosno da prva bude Crna Gora. To me ne zanima. Ne zanima me previše suparnik, već mi je na prvom mjestu da mi budemo odlični, a kad smo mi odlični, zna se koliko možemo. Neka tada drugi razmišljaju o nama.

Hrvatska nema problema s ozljedama u Barceloni. Skupinu je prošla bez ogrebotine.
- Hvala Bogu, sve je u najboljem redu.

Potom je sam želio nešto istaknuti.
- Zbog suludog kalendara, kako klupskog, tako i reprezentativnog, tek protiv Nizozemske u prvoj utakmici na EP-u u Barceloni smo prvi put ovo ljeto bili kompletni. Znate da nisam vodio na završnicu Svjetske lige najjači sastav. Lončara i Macana sam odmarao, Joković je bio ozlijeđen. Nakon tog turnira sam odmarao Vrlića, Garciju i Bušlju. Sve smo podredili EP-u i sad smo u Barceloni upravo onakvi kakvi smo željeli biti. Fizički smo baš spremni. Koliko moćni, vidjelo se u skupini, prvenstveno u najvažnijoj utakmici protiv Grčke. Ponavljam, jaki smo, želimo biti još jači, te neka drugi zbog toga razbijaju glavu – pun je samopouzdanja naš izbornik

20. travanj 2024 03:14