StoryEditorOCM
OstaloUpisani na svjetsku jedriličarsku kartu

S posljednjim danom svibnja u Šibeniku počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju po ORC-u, prvo svjetsko prvenstvo u nekom sportu u povijesti ovoga grada uopće!

2. svibnja 2019. - 16:08

S posljednjim danom svibnja u Šibeniku počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju po ORC-u, prvo svjetsko prvenstvo u nekom sportu u povijesti ovoga grada uopće!

Time se na najvišoj razini ostvaruju namjere da Šibenik postane grad jedrenja. Po svemu što se događa u posljednih nekoliko godina grad je već upisan u jedriličarsku kartu mediteranskog bazena i kontinentalne Europe. Poslije lipnja ove godine bit će upisan i na svjetskoj jedriličarskoj karti.

Na konferenciji za novinare predstavili su ga ljudi iz trolista zaslužnih što jedrenje, napokon, ulazi na široka vrata u Šibenik: gradonačelnik Šibenika Željko Burić, predstavnik D-Marin i njezin CEO Burak Baykan te predsjednik JK Val Marin Paić i dopredsjednik kluba odnosno direktor regate i međunarodni jedriličarski sudac Denis Marinov.

Presicu je nazočnošću „ojačao“ i državni tajnik za turizam Tonči Glavina koji je boravak u Šibeniku iskoristio i za sudjelovanje u predstavljanju regate. Jasno je, naime, da je svaki sportski događaj, a osobito onaj vezan uz more kao naš najvažniji turistički resurs, u opsegu zanimanja državne administracije vezane uz tu gospodarsku granu.

Gradonačelnik Burić govorio je o atraktivnosti šibenskog akvatorija, rijetko pogodnoj upravo za jedriličarski sport odnosno jedrenje kao takvo. Zadovoljstvo što D- Marin može biti snažan čimbenik u razvoju toga sporta i napose Svjetskog prvenstva izrazio je i Burak Bykan a naposljetku i prvi čovjek JK Kluba Val, Marin Paić. Jasno je, kaže, da mali jedriličarski klub sam po sebi ne bi mogao organizirati ovako velik doghađaj:

-Bez angažmana Dogus Grupe odnosno D- Marin, i angažmana Grada Šibenika, jasno je da bi ovakav projekt bio neostvariv. Mogli smo samo sanjati da grad Šibenik kroz jednan ovakav projekt postane centar svjetskog jedrenja. Slažem se s gospodinom Baykanom: otkad se u ova događanja uključila D- Marin, Šibenik je dobio snažan zamah, motivacija je snažnija iz godine u godinu i sve nas je to dovelo evo- do Svjetskog prvenstva! U grad će se steći oko 1500 jedriličara, odnosno 130 posada, što je do sada zaista neviđen jedriličarski spektakl. Primjereno tome organizirat ćemo razne sadržaje u gradu, s njima ćemo prezentirati sve naše zanimljivosti i vrednote, no o tome će biti riječi u ovim završnim danima koji nam predstoje.

Što Svjetsko prvenstvo u sportskom smislu donosi i znači objasio je direktor regate i dopredsjednik JK Val, međunarodni regatni sudac Denis Marinov Bili:

-Dakle, stiže 130 posada a mi smo već sad u prilici da moramno odbijati prijave za drugu i treću grupu, oni su već probili limite! To su grupe brodova B i C, jasno, po ORC premjeru, ali relativno manjih, recimo u prosjeku do 9 do 13 metara. Treća, A grupa, to su veliki i brzi brodovi, od 14 do 17 metara, njih je i u svjetu relativno malo, tako da tu nismo imali problema. Prvo smo se ograničili na 50 brodova u grupi a onda smo zbog iznimnog interesa broj u te dvije grupe manjih povćali na 55.
Nažalost, tako velike regate ne mogu se održavati u luci, premda će se njihova nazočnost itekako osjetiti. Pola posada bit će vezano na rivi, a pola u D- Marine. Odatle će isplovljavati, i tu će uplovljavati.

Sportski dio prvenstva, dakle nakon otvorenja i svih protokolarnih i praktičnih priprema, trajat će 6 dana.
Prvog dana jedrenja 3. lipnja svi će brodovi startati negdje po južnoj punti Zlarina, na dugu, 36 satnu nevigaciju. Ovisno o vremenskim uvjetima ruta će biti ili prema Šolti, ili prema Vrgadi, ili prema Blitvenici. U iduća dva dana grupe će se razdvojiti, jedno polje jedrenja po štapu bit će Murtersko more, a drugo po jugu od Zlarina. Dan kasnije, a to je već petak 7. lipnja, organizira se 12 satna navigacija, i završno u subotu štap.

-Dolazi nam 19 nacija a među njima bar pedesetak talijanskih posada. Zato što je njima transfer najjednostavniji. Svjetska prvenstva po ORCU su vrlo komplicirana baš zbog transfera brodova. Mnogi morem ne mogu a drigi prijevozi su preskupi. Zato se prvenstva organiziraju u različitim dijelovima svijeta kako bi svi imali priliku i kako bi se najpravednije svi pokrili. Prošlo je Svjetsko prvenstvo bilo na sjeveru Europe, ovo sad je na jugu odnosno kod nas, a iduće će biti, po prvi put, u Americi.

Dio brodova bit će smješten u D-Marine, a dio na gradskoj rivi. Grad će se potruditi za sve organizirati niz atrakcija, u Muzeju grada Šibenika bit će otvorena izložba fotografija o Šibeniku kao jedriličarskoj destinaciji, bit će tu i regatni klub. Veliki party uz početak regata bit će na tvrđavi sv. Mihovila, zatvaranje u D- Marine.

-Sprema se još puno toga na trgovima i ulicama, na rivi, bit će tu sadržaja i kulturnih, i ekoloških, i promidžbenih za naš kraj u svakom smislu- rekao je predsjednik JK Val Marin Paić.

A čega će sve biti na Svjetskom prvenstvu po ORCU, saznavat ćemo u danima posljednjih priprema, kroz još tjedan- dva svibnja...

25. travanj 2024 07:37