StoryEditorOCM
OstaloJoško Kreković

"Sunčani" plivaju prema tituli: donosimo razgovor s trenerom Solarisa uoči bitke za prvaka Regionalne A-2 lige

4. veljače 2019. - 11:59

Trener vaterpolista Solarisa Joško Kreković čovjek je koji u svojim istupima nikad neće ponuditi potpuno oduševljenje. Ili razočaranje. Kreković svaku riječ nekoliko puta odvaže prije nego je izusti. Drži se dobre, stare "ispeci, pa reci". U ćakulama s novinarima Joško zaista nema napadački gard.

A igra je šibenskih vaterpolista ogledalo njegova karaktera. Jedan od Krekovićevih vaterpolskih postulata glasi:
- Kad primiš malo, lako je dati gol više!

Zato nimalo ne čudi da je momčad Solarisa u prvom dijelu sezone Regionalne A-2 lige primila najmanje golova od sviju. Samo 73. Šibenčane je vaterpolski "catenaccio" doveo do prvog mjesta koje su pečatirali prošle subote pobjedom nad Koperom. Ipak, osam je primljenih golova Krekoviću dalo povod za (sitno) grintanje.

Nesreća u Budvi

- Ha, ne bi bilo loše da smo primili koji gol manje. Malo smo se opustili krajem utakmice - "bocnuo" je Kreković svoje igrače, makar je i njemu bilo jasno da je dvoboj s nejakim Slovencima bio tek "običan dan u uredu" za Vlahovića i društvo.

Nije, međutim, pokušavao sakriti radost što je Solaris kraj prvog dijela natjecanja dočekao s deset pobjeda i samo jednim porazom.

- U minulih jedanaest kola izgledali smo izuzetno dobro. Poraz u Budvi nije bio kiks, već splet nesretnih okolnosti. Meni je važno da smo se poslije toga opet digli. Da smo se dobro nosili sa stresom i ulogom favorita u svakoj utakmici. Zato smo tu, gdje jesmo - priča aktualni šibenski kormilar.

Solaris je već sada napravio golem iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Lani se Crnica tek u drugom dijelu natjecanja odvojila s dna, a sada su šibenski vaterpolisti glavni favoriti za ulazak u Prvu regionalnu ligu. I što je najvažnije, dojam je da se momčad pod Krekovićevim vodstvom u potpunosti uigrala sada, kad se "lomi" sezona.

- Strahovao sam da bi nas mjesec dana stanke oko Božića i Nove godine moglo poremetiti. No, reagirali smo odlično već protiv Niša. Posložili smo igru. Posebice obrambenu. A znate kakva je moja vaterpolska filozofija. Obrana iznosi sve - ponavlja trener Solarisa.

Komadina, 'faktor X'

Ako neka utakmica u dosadašnjem dijelu sezone oslikava Krekovićev Solaris, onda je to ona s Radničkim, glavnim konkurentom za plasman u regionalnu elitu. Šibenčani su u Crnici protiv Srba slavili s 5:3.

- Sva tri gola su nam dali s igračem više, a još smo ih uz to preplivali - prisjetio se Kreković.

Solaris je baš u toj utakmici prvi put testirao obranu s kontroliranim presingom, u kojemu su Andrija Vlahović i Ferdo Bušelić okidači za (ubojite) kontre.

- Tražili smo obranu, koja će nam najlakše "otvoriti" kontru. I pronašli smo je. To je sad to - ističe Kreković.

Splitski stručnjak nije htio posebno isticati ni jednog od svojih igrača, ali smo ga "navukli" da pohvali barem najstarijeg među njima. Neuništivog Andriju Komadinu.

- Puno nam znači njegovo iskustvo, znanje, status u bazenu. Njegova igra u obrani je presudna u dvobojima s momčadima, s kojima smo al pari. On je naš "faktor X" - kaže Kreković.

A kad nije želio posebno pričati o Vlahoviću, Šparadi i drugima, bilo je za pretpostaviti kakva će nas reakcija dočekati na pitanje o njegovu sinu Karlu. Svejedno smo pokušali:

- Neka o njemu pričaju oni koji su dolazili na utakmice i gledali ga – decidiran je bio tata Joško.

Navijači, gdje ste?

Zato, međutim, nije odbio razgovor o šibenskoj publici, s kojom je ove sezone nerijetko "komunicirao" na specifičan način - pogledom. Dojam je da su Solarisov pobjednički pohod trebale pratiti nešto popunjenije tribine Crnice.

- Mi igramo radi publike, a, iskreno, i ja sam mislio da će ih biti više. No, sada smo se navikli da bazen nije ispunjen, pa bi nas možda omelo kad bi se to u playoffu promijenilo - (polu)ozbiljno će Kreković.

A borba za prvaka Druge regionalne lige počinje za nešto više od jednog tjedna (9. veljače). Solaris će playoff otvoriti s dvije domaće utakmice (Vojvodina i Budva), a onda ih očekuju tri gostovanja (Radnički, Nais i Primorje).

- Ključno je dobiti drugu utakmicu protiv Budve. Sada će natjecanje biti puno izjednačenije u odnosu na prvi dio sezone. Vjerujem da će se i bodovi lakše prosipati. No, nadam se da se nama to neće događati - za kraj će trener Solarisa.


Prate nas i Splićani
S obzirom da narančaste boje Solarisa brane i trojica Splićana (otac i sin Kreković, te Ferdinand Bušelić), logično je da i splitski prijatelji vaterpola sa zanimanjem prate zbivanja u Crnici.
- Splićani nas prate i podržavaju. Shvatio sam to i po komentarima na društvenim mrežama. Vidim da je i mojim sugrađanima drago da se šibenski vaterpolo diže - kaže stariji Kreković.

22. travanj 2024 10:43