StoryEditorOCM
OstaloBRODOGRADITELJEVIH 70

Premijerom dokumentarnog filma obilježen je veliki jubilej kluba s otoka Murtera - ‘Prvu loptu za vaterpolo kupili smo u Zagrebu, u dućanu ‘Borova‘. I bila je malo jajasta!‘

Piše Borislav Juras
Snimila Tonka Lokas/Cropix
31. kolovoza 2023. - 17:14

– Svima nama treba biti uvijek na umu da klub mora biti na prvom mjestu, jer klub je neprolazna i vječna institucija, a svi ostali – predsjednici, tajnici, članovi uprave, treneri i igrači – samo su dragocjeni i neophodni prolaznici i osobe koje u klub ugrađuju svoje osobnosti i potencijale za njegov prosperitet – misao je Vlatka Jadrešića otisnuta na početku njegove knjige objavljene u prigodi obilježavanja 50 godina utemeljenja vaterpola u Betini. Tada predsjednik kluba, Vlatko 20 godina kasnije nije među živima.

Kao i svih iz prve generacije betinskih vaterpolista, i njega su se klupski kolege sjetili na velikoj svečanosti usred mjesta, prigodnoj skupštini Brodograditelja, uz 70. obljetnicu kluba (koji okuplja i plivače, a imao je i prvi ženski vaterpolski sastav u Hrvatskoj).

Prilagoditi se momčadi

Svi iz početne generacije dobili su zahvalnice. Polovina od njih posthumno (Ratko Žurić, Stajko Paškvalin, Vlatko Jadrešić, Hrvoje Kokić, Vjeko Mikuličin, Vlado Paškvalin, Miloš Mikuličin, Vlado Kapov, Ratko Kapov, Stajko Bilić, Milan Mikin, Ivo Marušić i Hinko Bulat), a ostali su "debelo" u devetom desetljeću života (Boris Žurić, Jakov Balin, Branko Sladić, Dragan Jakovčev, Bruno Girin, Rajko Magazin, Dragulo Bokan, Ivica Jakovčev, Smiljan Jadrešić, Đenko Žurić, Đenko Šandrić, Ivica Sladić i Darko Bosna).

Glavni dio programa, na prostoru ispred Muzeja betinske drvene brodogradnje, bila je premijera dokumentarnog filma "Brodograditeljevih 70", u režiji Arsena Oremovića i produkciji zagrebačkog Interfilma. Bio je to jednosatni prikaz rada, uspjeha i svega što je klub (pro)živio u svojih 70 godina, s naglaskom na počecima i generaciji koja je postavila temelje vaterpola u Betini.

Jedna od zanimljivosti je priča Borisa Žurića o tome kako je u dućanu Borova u Zagrebu kupio prvu loptu, uz dodatak da je "bila malo jajasta, ali se moglo s njom".

Ivica Tucak, aktualni izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, na početku svoje trenerske karijere bio je u Brodograditelju i, dobivši otkaz prije kraja sezone, otkrio je da se trener treba prilagoditi mentalitetu momčadi.

Kako su najavili iz kluba, široj javnosti ovaj film vjerojatno neće biti dostupan do kraja godine. Izbornik Tucak bio je među nekoliko stotina ljudi koji su pogledali premijeru dokumentarca. Tom su prigodom u Betinu stigli i neki od čelnika Saveza, poput dopredsjednika Perice Bukića i tajnika Ivana Milakovića, a slavljenicima je u ime Hrvatskog olimpijskog odbora čestitao Hrvoje Balen, direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini.

Zagrebačka pojačanja

Nisu izostali ni brojni bivši igrači, pogotovo oni sa zagrebačkih adresa, koji su dugo bili oslonci betinskog vaterpola. Dvostruki zlatni olimpijac Tomislav Paškvalin je, baš ispred obiteljske kuće Paškvalin (gdje je prikazan film), također održao prigodni govor.

Nakon utakmice domaće djece i Brodarice, neki su i revijalno zaigrali u okršaju veterana Brodograditelja i "ostatka svita". Druženje se poslije filma nastavilo uz prigodnu zakusku u restoranu "Na moru" i pjesmu Olivera Jakovčeva Berekina, koji je član Brodograditelja više od pola stoljeća, a od 1998. godine i klupski tajnik.

06. svibanj 2024 19:57