StoryEditorOCM
OstaloJedrenje

Predstavljamo tri šibenske posade na ORC Svjetskom prvenstvu: Družba 'Striborova', Popova 'Dama' i tajnovita 'Angela X'

31. svibnja 2019. - 11:49

Već dugo šibenski jedriličari jedre na ORC regatama, štoviše, bilježe i vrlo dobre rezultate. U Šibeniku je nekih 4-5 jedrilica s ORC premijerom, no natječu se uglavnom tri - iste tri koje će nastupiti na Svjetskom prvenstvu "u svom dvorištu“ - kako kaže kormilarka Ana Gojčeta.

Pa onda i počnimo s kormilarkom Gojčeta. To je dijete koje je počelo i odraslo u "Valu". Danas joj je jedrenje život, Ana Gojčeta sigurno je najaktivnija i najuspješnija šibenska jedriličarka i mlada poslovna žena u tom sportu. Svojevremeno je vodila žensku ekipu "She Team", jednu od rijetkih ženskih posada u Hrvatskoj.

Na svom "Striboru", Grand Soleilu 40, sad ima kombiniranu posadu. Na "Striboru" će, na Svjetskom ORC prvenstvu, uz Anu Gojčetu jedriti Ana Lovrić, Alenka Alujević, Danijel Ukić, Ivan Holjar, Marijana Labura Bujas, Karlo Pokrajčić i - Katja Frua!

Zašto izdvajamo Katju Frua? Zato što je, poput Ane Gojčete, kao dijete prispjela u "Val". Nakon škole jedrenja, pa optimista pa lasera u JK "Val", Svjetsko prvenstvo će biti njezino prvo jedrenje na krstašu! Tu ju je, umjesto četiri konopa na njezinu laseru, dočekalo - "nekoliko kilometara" konopa!

Velika prilika

- Katju smo uzeli u posadu da joj damo priliku da vidi sve aspekte jedrenja. JK "Val“ nema krstaša, a netko ti mora dati priliku da iz malih olimpijskih klasa "uskočiš“ na krstaše. A zaslužila je jer se trudi! Imala je širom otvorene oči kad smo prvi put trenirali, u prvi mah je sve bilo novo i naizgled drugačije, no u osnovi isto: zna se kako i odakle puše i kako se ponaša brod, i di je prova, a di krma... U svakoj regati ima gušta, ali biti na startu s brodovima iz Svjetskog prvenstva, gdje jedre oni koji dobro znaju šta rade - e to je poseban osjećaj i sretni smo što nam se pružila prilika da to imamo takorekuć u svom dvorištu...

Recimo još da osim na regatama CRO ORC D-Marin Cupa, Anu Gojčetu se za timunom "Stribora" dade vidjeti na regatama po cijelom Jadranu. Kući se njezina posada redovito vraća s peharima. Lani su odnijeli generalnu pobjedu na CRO ORC Offshore Cupu, seriji dugih navigacijskih regata.

Druga ekipa je posada jedrilice "Ladies First". U "Valu" kažu - to je jedna od rijetkih situacija u kojoj vlasnik jedrilice nije i kormilar, rijetko ga se viđa i na regatama, no njegovi prijatelji imaju apsolutan pristup brodu i planiranju regata. Vlasnik je arhitekt Zoran Popović. Prošlih par godina uza sve bavio se ogromnim poslom podizanja novog šibenskog Hotela "Bellevue", i bilo bi pravo čudo da Pop negdje uspije naći i vremena za svoju "Ladies First"...

Popović je, međutim, član Izvršnog odbora Hrvatskog jedriličarskog saveza u drugom mandatu. Kormilar njegova broda je stari "valovac" Damir Desabota. Sa svojom posadom, i prije jedrenja na tom Firstu 34,7, Desabota je bio sudionik ORC regata s jedrilicom "Lulu", Duforom 34. Tada još nije bio organiziran CRO ORC Cup, ciklus koji se većinom jedri u Šibeniku uz JK "Val" kao glavnog organizatora, a D-Marin kao glavnog sponzora. Dado Desabota jedrio je sa svojom posadom za IMS ljestvicu i tu su, praktički, bili nedodirljivi. Dominacija je trajala sve dok se nije formirala grupa većih jedrilica u koju je "otplovila“ i Lulu, a Desabota prešao na "Ladies First". Najbolje rezultate postigao je 2017. kad se za ORC Cup javio neubičajeno velik broj brodova. Regata je podijeljena na grupu A i B, a Desabota s posadom osvojio naslov prvaka.

Legenda o Rapi

Tijekom svih tih godina u jednoj, pa drugoj jedrilici izmjenjivale su se posade. Na Svjetsko prvenstvo u rodnom gradu, Desabota izlazi s posadom: Marko Budiša, Marin Desabota, Ante Jušić, Krešimir Trklja, Luka Novaković, Tonči Radnić i Marijan Uroda.

I za kraj ostavljamo treću posadu, s posebnom pričom.
To je posada najtrofejnije šibenske jedrilice po ORCU, sad već legendarne "Anđela X", legendarnog i rano preminulog šibenskog jedriličara Branka Iljadice Rape. Branko je prvo jedrio na "Anđeli", malom Elan Express. Kad se počeo okretati ORCU, nabavlja Elan 333, "Anđelu 2". S njom snažno stupa na ORC scenu i bilježi divan niz rezultata. S "Anđelom X", iksom 37, moćnim bolidom renomiranog danskog proizvođača, bilježi najljepše i najvrjednije rezultate. Čak tri puta s posadom je osvajao naslov prvaka Hrvatske po ORCU: 2012., 2013., 2014. Četiri su puta pobjednici CRO ORC Cupa, iste te tri godine i još 2016. Nažalost, sve to prekinula je prerana Rapina smrt. JK "Val" posvetio mu je Kup Branka Iljadice Rape na Šibenskoj regati krstaša.

Za ovu prigodu, na timunu "Angele X" bit će "Valov" trener trofejnih laseraša i direktor uspješnog Wave Sailing Center koji je proizišao iz "Vala", Teo Piasevoli. Odavno je Teo bio među članovima "Angele 2", pa "Angele X", većina je u posadi i sada: vlasnik broda Marko Iljadica Rapo, Rapin sin, Simon Triva, Luka Piasevoli, Jakov Dabov, Juraj Radačić, Marko Bušac, Damir Vukić i Martin Petković. Da to dobro rade pokazali su na ovogodišnjoj Uskršnjoj regati s 3. mjestom u ukupnom plasmanu i pobjedom na nedavnom šibenskom ORC Cupu.

To će biti šibenske, odnosno "Valove" snage na Svjetskom prvenstvu u jedrenju po ORC-u.

Koliko se sad zna, iz Splita stiže sedam posada, po jedna iz Dubrovnika, Zadra, Rijeke, Pule, Biograda, Zagreba i Siska.

19. travanj 2024 22:41