StoryEditorOCM
Ostaloperica i luka

Predmeti s pet olimpijada: trofejna šibenska obitelj Bukić uručila vrijednu donaciju Hrvatskom športskom muzeju

Piše Šibenski.hr
14. kolovoza 2024. - 16:26

Vaterpolisti su okrunili nastupe hrvatskog izaslanstva na Olimpijskim igrama u Parizu, osiguravši srebrnu medalju nakon poraza u finalu na dan zatvaranja Igara. Bez obzira na vrijednost odličja koje ne sjaji jednako kao zlatno, naši vaterpolisti su igrama, srčanošću i borbenošću ponovno dokazali da su najtrofejniji momčadski sport u Hrvatskoj. S tri najveća natjecanja u jedva pola godine izabranici Ivice Tucka donijeli su tri medalje, što mogu samo oni najviše klase. Učinili su ponosnima cijelu zemlju, a naročito svoje roditelje. Nekoliko sjajnih ‘barakuda‘ iz 2024. potomci su igrača koji su u svoje vrijeme bili superiorni u bazenima. Jedan od njih je i Šibenčanin Perica Bukić, višestruki olimpijski i svjetski prvak, čiji sin Luka sjajno nastavlja obiteljsku vaterpolsku slavu.

Znajući kako je Hrvatski športski muzej centralno mjesto na kojem će isticanje najvećih uspjeha djelovati i na buduće generacije sportaša koji će možda htjeti njihovim putem, Perica i Luka predali su ustanovi dio rekvizita i opreme s velikih vaterpolskih smotri na kojima su sudjelovali. Vrijedan zbir od 20 memorabilija obuhvaća kapice, šlape, gaćice, lopte, torbe, akreditacije i iskaznice koje su otac i sin Bukić skupili kroz 40 godina, od Olimpijskih igara 1984. u Los Angelesu do Svjetskog prvenstva 2024. u Dohi.

"Otvorenje prvog stalnog postava HŠM je zaista sjajan projekt i odlična ideja i jako je važno da su svi sportovi zastupljeni, pa naravno i vaterpolo. Napokon možemo dobiti i svoj kutak hrvatskog sporta koji se uistinu ima čime podičiti. Jako će mi biti drago da će u Muzeju biti i nešto od opreme i dokumentacije mene i mog sina", kazao je Perica Bukić prilikom predaje donacije ravnateljici Muzeja Daniri Bilić. Primopredaja je izvršena baš u vrijeme Olimpijskih igara u Parizu kad smo svi bili uz naše vaterpoliste, želeći im dobar plasman koji se i dogodio.

"Najveća svjetska natjecanja kruna su rada i truda svakoga sportaša. Tome smo posvetili velik dio svojeg života i naravno da se svim uspjesima i rezultatima ponosimo. Osobno sam imao sreću igrati u velikim i jakim momčadima u čak pet finala i po dvaput bio svjetski i olimpijski prvak i jednom olimpijski viceprvak", zaključio je Perica Bukić, član Međunarodne kuće slavnih vodenih sportova i otac Luke Bukića, člana aktualnih svjetskih prvaka i europskih i olimpijskih viceprvaka.

Otvorenje prvoga stalnog postava Hrvatskoga športskog muzeja za javnost planira se krajem ove godine. U prostoru u središtu Zagreba bit će prikazan povijesni razvoj hrvatskog sporta i najveći uspjesi unazad 150 godina do danas.

Posebno mjesto zauzimaju najvrijedniji rezultati koje su hrvatski sportaši i sportašice postigli na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama od neovisnosti RH. Specifičnost postava je modularnost i izmjenjivost, jer se prilagođava karakteru sporta koji u realnom vremenu donosi mjerljive rezultate. Tako će se naći mjesta i za uspjehe naših sportaša i sportašica na netom zatvorenim Igrama XXXIII. Olimpijade.

04. rujan 2024 01:18