StoryEditorOCM
Ostalozdravi temelji

Povratak Ante Papka i nova dvorana jamci primoštenskog boćarskog uzleta nakon ispadanja iz elitnog natjecanja

Piše Borislav Juras
19. rujna 2021. - 17:24
Klub ima sve uvjete da bude perjanica boćanja na ovim prostorima, možda i u cijeloj DalmacijiAnte Baranić/Cropix

- Više motiva je bilo za moj novi povratak u Primošten, u sredinu gdje sam rođen. Klub je napravio reset, kvalitetnu reorganizaciju, dobio novog predsjednika, imamo novu dvoranu, najbolju u Dalmaciji. Tu je mnoštvo mladih igrača kojima treba pomoć savjetima i igrom u prejakoj ligi, u kojoj je više ambicioznih klubova, punih reprezentativaca Crne Gore, BiH, pa i bivših hrvatskih igrača najvišeg ranga – otkriva Ante Papak, jedan od najboljih, najtrofejnijih hrvatskih boćara svih vremena, razloge novog povratka u svoj Primošten, momčad koja je ispala iz elitnog ranga.

Od ove subote, igraju u Prvoj B ligi (jug), tamo gdje je Ante bio minule sezone, kao član hvarskog Zlatnog otoka.

Među najmlađima

-  Imamo zdrave temelje, momčad koja je među najmlađima u Dalmaciji, ali s velikim potencijalom. Očekujem da ćemo biti dominantni u trkačkim disciplinama. Prvi nam je natjecateljski cilj ući među šest najboljih u ligi, bez stresa osigurati opstanak. Bude li moguće, i plasman među četiri najbolje momčadi. Pritom možda i dobiti simpatije drugih, pa za dvije do četiri godine, uz kvalitetan rad i podršku sredine u kojoj djelujemo, napraviti iskorak prema eliti“ – o natjecateljskim ciljevima će čovjek koji je iz Primoštena, preko Solarisa, davne 1997. godine otišao u Zrinjevac, osvojio gotovo sve u klupskoj i pojedinačnoj konkurenciji, u hrvatskim okvirima i međunarodnim natjecanjima.

Nakon dva desetljeća igranja na najvišem nivou i ozljede u Italiji, odlučio se za povratak, „povukao“ Primoštena iz županijske lige do hrvatske elite.

image
Ante Papak, jedan od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih boćara svih vremena
Ante Baranić/Cropix

Perjanica boćanja

Ovaj bi povratak mogao biti trajniji!

- Klub ima sve uvjete da bude perjanica boćanja na ovim prostorima, možda i u cijeloj Dalmaciji, regiji koja ipak zaostaje za dvama središtima sa sjevera Jadrana, riječkim i istarskim. Vjerujem u to. U suprotnom, ne bih se vraćao. Već sad imamo Petra Bajana, juniorskog reprezentativca Hrvatske.

Najvažnije je da on i kolege imaju volju napredovati, učiti, da su spremni ozbiljno trenirati. Još itekako računamo i na mladiće koji su sad izvan kluba, poput Perkova i Begića. Pratimo i mlade diljem županije, koji se često gube u klubovima punim starijih igrača. Izgradnja ove dvorane u Bratskom Docu trebala bi dodatno animirati mlade talente iz Primoštena i okolnih mjesta, da nam se priključe. Za par mjeseci, kad se dovrše neki detalji vezani za dvoranu, krenut ćemo i sa školom boćanja – jasan je Papak, voditelj i glavni igrački adut momčadi Primoštena.

Jurković gušta u Primoštenu
Ne samo logistički, kroz ulogu klupskog tajnika, Anti Papku će od velike pomoći biti Ivan Jurković, jedini koji još u momčadi ima bogato prvoligaško iskustvo. I on, nakon sumorne prošle sezone, s puno više optimizma gleda na primoštensku boćarsku budućnost.

"Gotovo da sam pobjegao iz šibenskog boćanja 2017. godine. Nakon par sezona u omiškoj Gorčini, došao sam u Primošten gdje je sad doista prava, opuštena, pozitivna atmosfera. Sve se rješava dogovorom, postoji uzajamno poštovanje i baš je gušt dolaziti na treninge“ – kazao je Jurković.

Mikelin: Formirat ćemo i ženski sastav!
Jedan od važnih čimbenika u stabilizaciji primoštenskog boćanja je i predsjednik Alen Mikelin. Nakon raskola i podjele na dva kluba, on je preuzeo Primošten prošlog ljeta.

"Igrački, organizacijski i financijski smo konsolidirali klub. Bitno je da imamo zatvorenu financijsku konstrukciju za sezonu koja je pred nama, baš kao i podrška koju imamo od općinskih čelnika. Oni su najzaslužniji što imamo funkcionalnu montažnu dvoranu sa šest staza, tribinama za stotinjak gledatelja, svlačionicama, klupskim i prostorijama za suce. Ona je u funkciji od svibnja i Gospe od Loreta. Ti preduvjeti, uz Antin povratak, uvelike će olakšati da se posvetimo dugoročnim ciljevima, vezanima za prvu momčad, ali i onima poput aktivnijeg rada s mlađim naraštajima i formiranja ženske sekcije“ – naglašava Mikelin.

16. travanj 2024 11:03