StoryEditorOCM
OstaloSportske nade na MDF-u

Počinje teniski turnir Festival djeteta na kojem su nastupili Ivanišević, Hingis i Seleš

Piše šibenski.hr
21. lipnja 2019. - 16:12

Tradicionalni međunarodni teniski turnir za djecu do 10 godina Festival djeteta bit će održan ovog vikenda, 22. i 23. svibnja, na teniskim terenima na Šubićevcu u Šibeniku. Riječ je o teniskom turniru koji organizira teniski klub Šubićevac te se održava pod okriljem 59. Međunarodnog dječjeg festivala. Na turniru su svojedobno igrala poznata svjetska imena poput Gorana Ivaniševića, Martine Hingis ili Monike Seleš, a organizatori najavljuju i dolazak Svjetskog prvenstva na Šubićevac.

U međuvremenu, na teniskom turniru Festival djeteta koji počinje sutra, očekuje se stotinjak djece iz cijele regije. 'Prijave su u tijeku, a traju do 8.30 sati sutra ujutro. Broj sudionika uvijek se utrostruči na sam dan početka turnira. Govorim to poučeni iskustvom ranijih godina kad smo imali i natjecatelje iz Italije, Nizozemske pa čak i Grčke', istaknuo je Neven Nakić, potpredsjednik teniskog kluba Šubićevac.

Turnir za djecu do 10 godine, dakle, počinje sutra, a igra se posebnom lopticom kako bi mogli igrati i mlađi. Sustav natjecanja je specifičan jer curice i dječaci imaju svoj turnir, a igra se posebnom, zelenom lopticom koja je laganija od uobičajene žute s kojim igraju seniori i starija djeca. Zelenu lopticu je lakše pogoditi pa na turniru mogu igrati i djeca od osam i devet godina. Igra se u grupama od tri, četiri sudionika i svatko igra sa svakim. Igra se jedan set od četiri gema. I to je jedna od specifičnosti koja izdvaja šibenski teniski turnir Festival djeteta od ostalih.

Naime, ovo je jedan od rijetkih turnira za djecu mlađu od 12 godina jer se najčešće organiziraju profesionalni turniru za djecu od 12 godina i stariju.

''Smisao Festivala je dolazak djece u Šibeniku i da svi budu zadovoljni i s osmijehom na licu, a to je poveznica s teniskim turnirom jer i mi kao organizatori želimo da djeca s osmijehom izlaze na teren. Mi se maksimalno trudimo uz suradnju s MDF-om i potencijal je ogroman. Djeci smo osigurali mnogo toga što drugi turniri nemaju pa će naša djeca dobiti majicu, piće, prehranu, fantastičnu nagradu za pobjednike među dječacima i djevojčicama, a tu je i potpora MDF-a za se djeca međusobno druže, uživaju u predstavama', kazao je Nakić na predstavljanju programa teniskog turnira koji počinje sutra, a koji je svojedobno uživao i potporu Walta Disneyja koji je, pak, turniru poslao donaciju od 600 Pen teniskih loptica.

Njegova slavna prošlost, atraktivna sadašnjost zalog su za budućnost ovog iznimnog sportskog događanja u okviru MDF-a koji uživa podršku Hrvatske turističke zajednice.

'Nikad neću zaboraviti kad je nastupao Goran Ivanišević. Već se tada kod njega vidio taj njegov pobjednički duh i već tada je nemilice razbijao rekete', prisjetio se Ivica Kostanić, predsjednik teniskog kluba sa Šubićevca koji bi uskoro trebao biti i natkriven na radost brojne djece koja svoj talent bruse upravo tamo.

Štoviše, Kostanić je najavio i veliki podvig u povodu 60. obljetnice Međunarodnog dječjeg festivala koja se obilježava iduću godinu. 'Mi ćemo nastojati dovesti Svjetsko prvenstvo. Ne možemo obećati, ali se možemo potruditi u čast te velike obljetnice', kazao je Kostanić.

Dodajmo da je sportski aspekt važan dio Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, a pozdravlja ga i ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Jakov Bilić.

'Kao ljudi koji prate djecu i rade s djecom, uz kulturološki aspekt odgoja djece, što nam je na prvom mjestu, zbog razvoja svakog djeteta, važna nam je i sportska strana Festivala te smo veoma ponosni zbog turnira na Šubićevcu', kazao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i prvi čovjek MDF-a, Jakov Bilić.

Službeno otvorenje teniskog turnira Festival djeteta na Šubićevcu je sutra, a u programu otvorenja nastupit će ženska klapa Gimnazijalke.

20. travanj 2024 00:23