StoryEditorOCM
OstaloRogoznica

Počelo Europsko prvenstvo jedriličara s joystickom u ruci: Flota jedrilica od metra tukla 'rogozničko' more

Piše Vedrana Stočić
9. travnja 2018. - 11:17

U Rogoznici je pod pokroviteljstvom Općine Rogoznica i rogozničke Turističke zajednice proteklog vikenda svečano otvoreno Europsko prvenstvo jedriličara u klasi International One Metre (IOM) ili skraćeno "jedan metar", a u nedjelju ujutro otvoreno je prvo regatno polje i male jedrilice upravljane radiovalovima zaplovile su rogozničkom valom.

Natjecanje će trajati do 13. travnja, a generalni ili zlatni sponzor ove sportske manifestacije je Marina "Frapa". Nastupaju jedriličari modelari iz čak 18 zemalja, njih 76, a Hrvatsku će predstavljati devet reprezentativaca: Marko Matić, Robert Grubišić, Robert Matulja, Ante Kovačević, Boris Bakotić, Paolo Mavričić, Vedran Vesanović i aktualni svjetski prvak i modelar, član JK "Zenta" iz Splita Zvonko Jelačić. Našu reprezentaciju zaključuje ime najzaslužnije što se ovaj atraktivni sportski događaj odvija baš u Rogoznici, a to je Hrvoje Duvančić, član šibenskog JK "Val" i rogoznički zet.


'Val' je zaslužio biti domaćin


Domaćinstvo Europskog prvenstva šibenski JK "Val" nije dobio tek tako. Već punih 12 godina u Rogoznici se u siječnju održava regata jedrilica IOM klase, ujedno i službeno prvenstvo Hrvatske. Na regati nastupaju predstavnici gotovo svih europskih zemalja. Njihova pozitivna iskustva i konstantno vraćanje na rogozničku regatu ponukalo je vodstvo krovne organizacije ove klase da JK "Valu" i Rogoznici ponudi domaćinstvo za ovogodišnje Europsko prvenstvo.

- Njihova odluka podržana je od europskih modelara. Prvi put za jedno Europsko prvenstvo modela sva raspoloživa mjesta bila su popunjena već u prvom krugu prijava. Tako će u Rogoznici nastupiti predstavnici 18 različitih zemalja. Većina njih je, naravno, iz Europe, ali određen broj mjesta je rezerviran i za predstavnike s drugih kontinenata. Ovaj put ta mjesta popunili su predstavnici Japana, Tajlanda i SAD-a, kaže nam Hrvoje Duvančić.

Sa zanimanjem će se pratiti nastup i Zvonka Jelačića, aktualnog svjetskog prvaka. Jelačić je svjetsku titulu osvojio čak dva puta, međutim na zadnjem Prvenstvu Hrvatske u Rogoznici, u siječnju ove godine, bio je tek četvrti, prvo mjesto pripalo je Anti Kovačeviću, inače njegovom mentoru i čovjeku koji ga je uveo u svijet modelarstva.

- Jedrim cijeli život, a Ante Kovačević upoznao me s jedrilicama modelima. Budući da sam po obrazovanju inženjer brodogradnje, logičan je slijed što se bavim dizajnom i modeliranjem jedrilica, sva polja u IOM klasi sam pokrio. Na mojim jedrilicama ovih dana jedrit će brojni natjecatelji ovog Europskog prvenstva: primjerice Šveđani, Japanci i drugi - kaže nam svjetski prvak Zvonko Jelačić.


Skupa radost


Jedrenje s joystickom u ruci nije nimalo jeftino. Vrhunskim modelima cijena je oko 3000 eura, a flota malih jedrilica od jednog metra koje će ovih dana "tući" rogozničko more prelazi vrijednost od 200 tisuća eura.

Inače, do 13. travnja jedrit će se svaki dan. Prvi start bit će u 10 ujutro, a zadnji u 18 sati. Jedrit će se na "štap kurs" i navigaciju koja je gledateljima i najzanimljivija, jer je regatno polje čitava rogoznička uvala. Ova klasa nema ograničenja, jedri se po svim smjerovima i jačini vjetra, jedni neprijatelj na moru im je bonaca. Regate malih jedrilica koje se bore s uzburkanim morem jedna je od najljepših rogozničkih razglednica, pa nije stoga čudno što je svake godine sve popularnija i gledanija.


Sandra Jakelić:
Odličan početak sezone

- Nismo mogli poželjeti bolji početak ovogodišnje turističke sezone, rekla je, otvarajući natjecanje, rogoznička načelnica Sandra Jakelić.
Pored hotelskih kapaciteta u Marini Frapa popunjeni su i brojni rogoznički apartmani. Neki natjecatelji došli su s obiteljima i zakupili su smještaj za čak dva tjedna. Kada se uzme u obzir broj natjecatelja, suci, serviseri i obitelji, rogoznička Turistička zajednica mogla bi u sedam natjecateljskih dana ostvariti više od 1500 noćenja. Turistička godina počela je odlično, prema podacima Turističke zajednice u prva tri zimska mjeseca zabilježeno je 24 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju.

19. travanj 2024 09:23