StoryEditorOCM
OstaloSVJETSKO PRVENSTVO

Vaterpolska vrsta nabrušena protiv Španjolske: ‘Tucku za rođendan poklonit ćeno pobjedu!‘

Piše Tonči Vlašić
7. veljače 2024. - 08:30

I dok Katar čeka novu nezaboravnu noć u pustinji, nada se kako će njegovi nogometaši protiv Irana izboriti finale Azijskog kupa, u isto vrijeme, u Dohi, na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu Hrvatska i Španjolska će odmjeriti snage po treći put ove godine na velikim natjecanjima.

Nećemo sad o tome kako je ovo prvo Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima u povijesti koje se održava u godini Olimpijskih igara, nećemo ni o tome kako smo protiv večerašnjeg suparnika igrali u Zagrebu finale Europskog prvenstva prije samo 22 dana (16. siječnja, a protiv Španjolske smo otvorili EP u Dubrovniku 4. siječnja), nećemo ni o tome što je ovo treće Svjetsko prvenstvo u niti 600 dana (Budimpešta je bila od 22. lipnja do 3. srpnja 2022., a Fukuoka od 14. do 30. srpnja prošle godine), te ni to kako se Olimpijske igre otvaraju u Parizu 26. srpnja, dakle, kako najbolje vaterpoliste svijeta čeka za manje od 150 dana novo veliko natjecanje nakon što se oproste od Katara i Dohe.

- Mi moramo biti i u Parizu – rekao je uoči Dohe Ivica Tucak, naš trofejni izbornik, koji je nakon olimpijskog zlata u Londonu preuzeo kormilo od najtrofejnijeg u povijesti ovog sporta, Ratka Rudića.

Put do trona

Legendarni brk je Hrvatsku odveo do trona na tri najveća natjecanja, svjetskog zlato je uzeo u Melbourneu 2007., europsko u Zagrebu 2010., a olimpijsko u Londonu 2012. godine. Tucak je u Budimpešti 2017. odveo naše do svjetskog zlata, u Splitu 2022. i do europskog. Bio je u finalu Olimpijskih igara u Riju 2016., ali nije uspio skočiti na najveću stepenicu pobjedničkog postolja.

image

Felipe Perrone Rocha i Konstantin Harkov

Damir Krajac/Cropix

- Što je razlika u odnosu na utakmice protiv Hrvatske u siječnju? Španjolska je napokon prvak Europe, prvi put u povijesti, a što je Hrvatska uspjela prije nas učiniti dva puta. Kako smo mi dobili finale u Zagrebu, tako smo mi, a ne Hrvatska osigurali prije Svjetskog prvenstva nastup na Olimpijskim igrama – riječi su kapetana Španjolske Felipe Perronea, hrvatskog zeta, koji planira karijeru zaključiti u Parizu na Olimpijskim igrama.

Bio je sa Španjolskom svjetski prvak u Budimpešti 2022., sad je u Dubrovniku i Zagrebu uzeo europsko zlato.

- Nemam olimpijsku medalju. To mi fali, ali ja želim i novo zlato na SP-u – kaže Perrone, koji će 27. veljače proslaviti 38. rođendan. I kad smo već kod rođendana, dan nakon reprize finala EP-a, u četvrtak, 8. veljače, rođendan je našem izborniku Ivici Tucku.

- Nadam se kako će naš izbornik poklon od nas dobiti nekoliko sati prije rođendana - poželio je Marko Bijač, hrvatska hobotnica, vratar koji je okrunjen za najboljeg na zadnja dva Europska prvenstva. Podigao je trofej u Spaladium Areni, podigao je i na Savi. Bijač je za vrijeme EP-a slavio rođendan, bilo je to u četvrtfinalu protiv Grčke. Rencu Posinkoviću, treneru vratara, 4. siječnja je bio 60. rođendan, a tad smo igrali sa Španjolkom u Gružu i pobijedili.

Osigurati Pariz

Pobjedom protiv Španjolske naši bi trebali osigurati nastup u Parizu, ostvariti glavni cilj, a onda krenuti po svoju osmu medalju na Svjetskim prvenstvima. Što je još razlika u odnosu na oglede u Dubrovniku i Zagrebu prošli mjesec? Tucak nema na raspolaganju Luku Bukića i drugog vratara Tonija Popadića, zdravstvene tegobe su ih skinule s popisa za Dohu (Ivan Krapić i Mate Anić su zauzeli mjesta među 15). I španjolski izbornik David Martín ima dvije promjene u sastavu. Oporavio se od ozljede Martin Famera, šaka je bila problem, zbog nje je jedan od najboljih braniča propustio EP, a novo ime je Fran Valera (otpali su Alberto Barros i Biel Gomila).

image

Felipe Perrone Rocha i Konstantin Harkov.

Damir Krajac/Cropix

- Mi smo teret – izboriti Olimpijske igre – skinuli s naših ramena, ali isti cilj, kao i na EP-u, imamo i u Dohi, imat ćemo i u Parizu. Pobijediti i uživati – kaže David Martin, koji se 2. siječnja, na svoj 47. rođendan, oprostio od majke, koja je preminula prvog dana (n)ove godine. Potom je s reprezentacijom krenuo na EP. Povijesno zlato za španjolski vaterpolo, prvo s EP-a, posvetio je baš majci. Novi ogled protiv Hrvatske ne smatra ključnim.

Val dobrih igara

- Ono što nas čeka u drugom tjednu je važno, i nama, i Hrvatskoj – istaknuo je Martin.

- Hrvatska je baš dobro izgledala protiv Australije – pohvalio je igru naše reprezentacije i Perrone. Bijač, kao i ostali reprezentativci, prezadovoljan prikazanim na startu, ali i na EP-u unatoč porazu u finalu.

- Na valu tih dobrih igara ove godine očekujem kako ćemo u Dohi imati priliku ostvariti novi dobar rezultat - kaže naš vratar, koji je debi na SP-u imao 2013. u Barceloni. Od tad nije propustio niti jedno. Ovo mu je sedmo, kao i izborniku Tucku. Sa sva četiri u prethodnom desetljeću se vratio s medaljom.

Hrvatska i Španjolska igraju od 17 sati po hrvatskom vremenu (HTV2). 

SKUPINA ‘A‘

1. kolo: Južna Afrika – Španjolska 5:21, Hrvatska – Australija 13:8.

Poredak:

1. Španjolska 3 boda (21:5), 2. Hrvatska 3 boda (13:8), 3. Australija bez boda (8:13), 4. Juža Afrika bez boda (5:21).

Raspored, danas:

11.30: Australija – Južna Afrika,

17.00: Španjolska – Hrvatska;

petak, 9. veljače:

11.30 sati: Australija – Španjolska

15.30 sati: Južna Afrika – Hrvatska.

Pobjednik skupine ide izravno u četvrtfinale, drugi i treći razigravaju za mjesto među osam. Skupina ‘A‘ se u osmini finala križa sa skupinom ‘B‘ u kojoj su Grčka, Brazil, Kina i Francuska. U skupini ‘C‘ su Srbija, Crna Gora, Japan i SAD, a u ‘D‘ Kazahstan, Rumunjska, Italija i Mađarska.

25. travanj 2024 21:51