StoryEditorOCM
Ostaločeka nas spektakl

Perica Bukić jedva čeka Europsko vaterpolsko prvenstvo u Spaladium Areni: ‘Navijači će nas ponijeti do medalje u Splitu‘

Piše Ivo Mikuličin
8. kolovoza 2022. - 11:06

Obišao sam nedavno Spaladium Arenu i zadrhtao od uzbuđenja pri pomisli da će se predstojeće Europsko prvenstvo u vaterpolu u Splitu održati u gotovo idealnim uvjetima.

Sastavima i gledateljima neće smetati sunce, eventualna tropska vrućima, ali i moguće nevrijeme. S mogućnošću da se na tribinama u važnim utakmicama hrvatske reprezentacije nađe i desetak tisuća gledatelja. S nadom i željom da “barakude” uđu među četiri najbolje, u borbu za medalje – tako je počeo naš razgovor prvi operativac HVS-a, zagrebački Šibenčanin Perica Bukić.

Zadnji put je velika europska vaterpolska smotra u gradu pod Marjanom održana daleke 1981. Očito, bio je to dodatni motiv da Hrvatska kandidira Split za domaćina Europskog prvenstva.

- Mislim da je suvišno bilo koga uvjeravati kako je Split u punom smislu te riječi grad sporta i, dakako, vaterpola. Predsjednika Drnasina i mene su vukle i dodatne emocije. Sjećanje na ratne godine, kad je splitski Jadran, pojačan sa Šimencom i sa mnom, stigao do naslova prvaka Europe. Uostalom, raduje me činjenice da su se „Jadranaši“ ponovno vratili u hrvatski, pa i europski vrh. Računali smo i na blizinu Šibenika, Dubrovnika i Zadra, kao vaterpolskih gnijezda, pa i na to da će u Split stići neki stari sportski prijatelji iz susjednih zemalja, s kojima sam nekad dijelio dobro i zlo pod kapicom bivše države – pojašnjava Bukić.

Zagrebački Šibenčanin ne krije kako je splitska kandidatura bila olakšana razumijevanjem, na koje je našao u Splitu, pa i na razini države.

- Bivši gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara odmah je potpisao protokol o suradnji sa HVS-om oko organizacije Europskog prvenstva. Za aktualnog gradonačelnika Ivicu Puljka i njegove suradnike mogu, također, kazati da su i više nego korektni u dosadašnjim kontaktima. Jednaka ocjena vrijedi i za splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana. No, što kriti da je glavnu potporu, posebice na planu financija odigrao premijer Andrej Plenković!

Sa željom da predstojeće EP u vaterpolu bude velika fešta. Splitska i hrvatska. A da ne bih samo sipao hvalospjeve nevoljko ću priznati kako u pripremi velikog natjecanja nismo uspjeli jedino na medijskom planu, vezano na produkciju utakmica Europskog prvenstva. Iskreno, očekivali smo više razumijevanja i konkretniju pomoć od Hrvatske televizije – hvali i potencira probleme Perica.

Prvi operativac hrvatskog vaterpola nije bježao ni od realne procjene aktualnih dometa “barakuda”, koje su na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti pobijedile Srbiju, ali nisu stigle dalje od četvrtog mjesta. Da nije nastavljen niz, što govori o 11 hrvatskih medalje u zadnjih 15 godina na velikim natjecanjima.

- Odgovor na tu problematiku je kompleksan. Puno dublji od toga hoćemo li mi nadvisiti Srbe ili pasti pred Španjolcima. Mi, ruku na srce, trajemo u svjetskom vrhu zahvaljujući kvalitetnoj improvizaciji. A tako ne može ići u nedogled. Ne možeš ti „vječno“ pobjeđivati reprezentacije iz zemalja, gdje se godinama ulaže 10 puta više u vaterpolski sport nego u Hrvatskoj. Odakle ćeš crpiti nove talente ako je klupski sport, ne samo u vaterpolu, na rubu egzistencije!? Prošle je vrijeme, kad je bilo samo pitanje tko će slaviti u finalu, Hrvatska ili Srbija!?

- Silno su narasle Grčka i posebno Španjolska i Italija. Sve jača je i Francuska. I nova vaterpolska pravila forsiraju reprezentacije, koje imaju brže, agresivne plivače, a ne snažne i nešto sporije momke, na kojima je dosad počivala naša reprezentacija. Riječ je i o neizbježnoj smjeni generacija, koja je zadesila Srbiju i nas, a koja se upravo događa i Mađarima – drži Bukić.

image
Matija Djanješić/Cropix

Javna je tajna da upravo Bukić predvodi skupinu predstavnika pet hrvatskih sportskih saveza, koji njeguju kolektivne sportove, a koji nastoje da u razgovorima s premijerom Andrejom Plenkovićem poboljšaju položaj hrvatskog sporta u cjelini.

‘Novi Zakon o sportu riješit će većinu problema vrhunskih sporataša i pomoći mladima’

- Nužna je pomoć države da bi se dogodio pozitivni zaokret. Vlada je u posljednje vrijeme udvostručila sredstva, kojima se financira hrvatski sport, ali to još uvijek nije dovoljno. Nije riječ samo o želji za vrhunskim rezultatima. Riječ je o sredstvima, koja će se trošiti za mlade. Kao način borbe protiv pretilosti, ovisnosti o alkoholu i drogama, okupiranosti internetom i mobitelom… Možda sam prevelik optimist, ali intenzivirani razgovori s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom sporta Nikolinom Brnjac vode nas Novom zakonu o sportu, koji bi u budućnosti mogao riješiti većinu problema vrhunskih sportaša, ali još i važnije i mladih, željnih bavljenja sportom. Ta problematika je na zapadu odavno prepoznata i ulaganja u sport su se nemjerljivo povećala – optimist je naš sugovornik.

Perica Bukić se nije, neovisno o brojnim negativnim epitetima koji prate pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, libio pohvaliti njegovu brigu za sport, posebice najkvalitetnije klubove.

- Zagrebački sport je imao godišnje 170 milijuna kuna, dok je Bandić utemeljio poseban fond za europski priznate zagrebačke klubove nositelje kvalitete poput nogometaša Dinama, rukometaša Zagreba, košarkaša Cibone, odbojkaša i vaterpolista Mladosti. Fond, što je raspolagao sa tridesetak milijuna kuna i omogućavao kvalitetan hod najboljih klubova. Takva ili slična formula trebala bi vrijediti za sve hrvatske gradove. Danas su sredstva za sport u Zagrebu, nažalost, drastično umanjena – žali Bukić za Bandićevom formulom.

Zagrebački Šibenčanin nije samo prvi operativac hrvatskog vaterpola, već i predsjednik Upravnog odbora Regionalne vaterpolske lige, koji čine još Hrvati Mladen Drnasin i Željan Konsuo, po trojica predstavnika Srbije i Crne Gore, te jedan predstavnik Slovenije.

- Za razliku od nekih drugih sportova nama je Regionalna liga itekako dobro došla. Pritom čak i ne ciljam na naše najbolje klubove, Jug, Jadran i Mladost. Kod utemeljenja te lige bio sam silno uvjeren kako je ona gotovo idealna za riječko Primorje, splitski Mornar i šibenski Solaris. Klubove, koji predstavljaju zlatnu sredinu u hrvatskom vaterpolu, a koji su odavno prepoznati kao vrela perspektivnih igrača. Ne vjerujem da bi se, primjerice, ikad iz Šibenika otisnulo toliko igrača jednog ljeta u inozemstvo da nisu prepoznati u Regionalnoj ligi. A moju matičnu Crnicu je nedavno napustilo čak pet nadarenih igrača, koji su našli dobar devizni angažman u Francuskoj i Italiji – pojašnjava Bukić pozitivne vrijednosti natjecanja u Regionalnoj ligi.

I kad smo već dobili osjećaj kako naš sugovornik namjerno zaobilazi središnju temu, točnije ambicije Hrvatske na predstojećem prvenstvu Europe u Splitu, Perica Bukić se otvorio s malom zadrškom.

- Kako ne bih vjerovao u momke, koji rade izuzetno mukotrpno i disciplinirano po ovoj tropskoj vručini!? Mi nemamo vremena žaliti za Vukičevićem, Jokovićem ili za prerano umirovljenim Suknom. Uzdamo se u nove, mlade momke. U Žuvelu, Lazića, Burića i ostale. Nadu mi podgrijava i podatak da ovaj put, za razliku od Budimpešte, imamo šest tjedana za pripremu. Prije Mađarske smo, naime, odradili jedva dva tjedna. A to je premalo za sustavan rad, kojemu je sklon naš izbornik Ivica Tucak. Zato bih se vratio početku razgovora, gdje sam kazao kako bi se neizmjerno radovao borbi za medalje. S vjerom da će nam splitska publika u tome biti nemala pomoć – završio je Bukić.

Hrvati neće u bazen koji nosi ime ratnog zločinca

Nemali problem za novo natjecanje Regionalne lige predstavlja ime bazena u Kotoru „Zoran Gopčević“, kojega pamtimo kao vrhunskog vaterpolista, ali i jednog od čuvara zloglasnog logora u Morinju, u kojemu su 1991. godine mučeni Hrvati. Hrvatski klubovi neslužbeno odbijaju igrati u tom bazenu. Bukić se o tome nije htio izjašnjavati, no crnogorski izvori govore kako je na pomolu rješenje problema.

24. travanj 2024 03:51