StoryEditorOCM
Ostalounosne karijere

Oni su tvornice novca: donosimo top 10 najbolje plaćenih hrvatskih sportaša

4. srpnja 2019. - 18:21

Sport je, znamo svi, odavno postao tvornica milijuna. Čak i u “marginalnim”’ sportovima danas se vrte sve veće cifre, a prelazak Bojana Bogdanovića, jednog od najboljih hrvatskih košarkaša, u Utah Jazz za rekordan iznos ugovora nekog hrvatskog sportaša nagnao nas je da napišemo tekst o Hrvatima koji su tijekom igračke karijere zaradili najviše. Iako bi većina na prvu pomislila da na vrhu moraju biti nogometaši, lista će vas iznenaditi. Prve dvije pozicije zauzeli su – košarkaši.

1. BOJAN BOGDANOVIĆ (košarka) 110 MILIJUNA DOLARA

Četvrti klub u njegovoj karijeri prometnuo je Bogdanovića u najplaćenijega hrvatskog sportaša. I u ovom trenutku, ali i svih vremena. U dosadašnjoj karijeri zaradio je između 35 i 40 milijuna dolara, a novi mu ugovor jamči novih 73 milijuna, koje će zaraditi u sljedeće četiri sezone.

Bogdanović se nakon Reala, Cibone i Fenerbahčea otisnuo “preko bare” i polako gradivši svoje ime kroz Brooklyn Netse i Washington Wizardse konačno dočekao eksploziju i potvrdu svog talenta u posljednjoj sezoni u kojoj je branio boje Indiana Pacersa. Sav naporan rad došao je na naplatu te će barem na neko vrijeme zasjesti na listu najplaćenijih hrvatskih sportaša svih vremena.

2. TONI KUKOČ (košarka) 85 MILIJUNA DOLARA

Dugi je niz godina prvo mjesto najplaćenijih hrvatskih sportaša držao Toni Kukoč. Splićanin je svoje bogatstvo stekao, baš kao i Bogdanović, igrajući u NBA ligi. Trostruki prvak Europe s Jugoplastikom i POP 84 te trostruki NBA prvak s Chicago Bullsima, u karijeri je zaradio otprilike 85 milijuna dolara igravši za Jugoplastiku, Benetton, Chicago, Philadelphiju 76erse, Atlanta Hawkse i Milwaukee Buckse.

Treba svakako napomenuti da su zarade u NBA ligi kada je Kukoč igrao bile kudikamo manje nego što su danas, salary cap bio je puno niži, a kada bismo u našu računicu uveli stopu inflacije, Kukoč bi prešao Bogdanovića u zaradi. Ipak, time se u ovome tekstu nećemo baviti, tako da Kukoča smještamo na drugo mjesto.

3. LUKA MODRIĆ (nogomet) 75 MILIJUNA DOLARA

Stižemo konačno i do prvog nogometaša na našoj listi. Još uvijek najbolji nogometaš svijeta Luka Modrić nalazi se na trećoj poziciji. S obzirom na to da je još uvijek aktivan sportaš s ugovorom u Real Madridu, procijenjenim na osam milijuna eura po sezoni, sigurno je da će najkasnije za dvije godine izbiti na drugo mjesto, a vrlo vjerojatno će probiti i granicu od 100 milijuna dolara.

Trofejnu karijeru Modrić je odradio u Zrinjskom, zaprešićkom Interu, Dinamu, Tottenhamu, a posljednjih sedam sezona zarađuje u ponajvećem svjetskom nogometnom klubu. U bogatoj karijeri osvojio je sve moguće individualne nagrade i potvrdio da je ponajbolji hrvatski nogometaš svih vremena, a posljednje je godine bio i u konkurenciji za nagradu Laureus koja se dodjeljuje najboljem sportašu svijeta.

4. DARIJO SRNA (nogomet) 65 MILIJUNA DOLARA

Četvrti na listi je odnedavno neaktivni Darijo Srna, Metkovac, koji još uvijek drži rekord po broju nastupa u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji sa 134 utakmice. Igrajući za Hajduk, Šahtar i Cagliari zaradio je oko 65 milijuna eura.
Legenda kluba iz Donjecka, dugogodišnji kapetan Hrvatske i Šahtara kod Rinata Ahmetova, vlasnika kluba, uživa status božanstva, a to je potvrđeno i prije nepuna dva tjedna kada je objavivši kraj karijere odmah preuzeo funkciju pomoćnika Luisa Castra, trenera prve momčadi aktualnoga ukrajinskog prvaka.

5. IVAN RAKITIĆ (nogomet) 55 MILIJUNA DOLARA

Popis nastavljamo s još jednim nogometašem. Hrvat rođen u Švicarskoj visoko je plasiran, a s obzirom da mu je tek 31 i da je pred njim još nekoliko sezona vrhunskog nogometa, sigurno je da će napredovati na listi, a bude li sreće i dobrih pregovaračkih vještina, nije nerealno da će i Rakitić probiti cifru od 100 milijuna dolara zarađenih u karijeri.

Ovaj vrtoglavi iznos zaradio je igravši za Basel, Schalke, Sevillu i veliku Barcelonu, a o njegovoj kvaliteti svjedoči da je u Andaluziji dogurao do statusa kapetana, a u Kataloniji, u šampionskoj momčadi Barcelone, već je dugo neizostavan dio udarne postave.

6. IVICA OLIĆ (nogomet) 50 MILIJUNA DOLARA

Slavonska lola i aktualni pomoćnik izbornika nogometne reprezentacije Zlatka Dalića smjestio se na šesto mjesto hrvatskih sportaša s najvećom zaradom u karijeri. Marsonia, Zagreb, Dinamo, CSKA iz Moskve, Hamburg, Wolfsburg i Bayern isplatili su našem bivšem nogometašu ukupno oko 50 milijuna dolara.

Sjajnu karijeru okrunio je osvajanjem Kupa UEFA-e s CSKA-om, a isti uspjeh nije ponovio u Ligi prvaka. U finalima je, naime, dva puta poražen sa svojim Bayernom, a posebno je, zasigurno, bio bolan onaj na domaćem terenu kada je nakon raspucavanja slavio Chelsea.

7. MARIO MANDŽUKIĆ (nogomet) 45 MILIJUNA DOLARA

Olićev bivši partner iz napada reprezentacije, sugrađanin i prijatelj Mario Mandžukić nalazi se na sedmome mjestu. Osim grada i prijateljstva veže ih i čak pet klubova čije su boje obojica branili.

Marsonia, Zagreb, Dinamo, Bayern i Wolfsburg imali su priliku uživati u majstorijama obojice, a Mandžukić je osim navedenih oduševljavao i navijače Atletica iz Madrida, a posljednjih nekoliko godina stvara status ikone u jednom od najvećih svjetskih klubova, torinskom Juventusu gdje je i zamjenik kapetana. Svoj će račun svakako još podebljati jer je i pred njim još nekoliko sezona u kojima bi mogao zarađivati pozamašne cifre.

8. VEDRAN ĆORLUKA (nogomet) 45 MILIJUNA DOLARA

Evo nam i šestog nogometaša na listi. Kapetan moskovskog Lokomotiva u glavnom je gradu Rusije stekao kultni status, a dobre igre omogućile su mu i bogate ugovore gdje god da je igrao.

Dinamo, Manchester City, Tottenham i Bayer Leverkusen skupo su plaćali usluge našeg pouzdanog reprezentativca koji je zaradio oko 45 milijuna dolara u svojoj karijeri, a baš kao i neki navedeni prije njega taj će iznos i podebljati.

9. DINO RAĐA (košarka) 43 MILIJUNA DOLARA

Treći, i za sada posljednji, košarkaš na našoj listi je Dino Rađa. Član Kuće slavnih, dvostruki prvak Europe s Jugoplastikom bogatstvo je zaradio igravši u Boston Celticsima, rimskom Il Messaggeru te najjačim grčkim klubovima.

Vrhunsku karijeru završio je donijevši svom matičnom Splitu za sada zadnji naslov prvaka, a nakon toga se okušao i kao košarkaški dužnosnik. Trenutačno je desna ruka Stojka Vrankovića u Hrvatskom košarkaškom savezu.

10. MATEO KOVAČIĆ (nogomet) 33 MILIJUNA DOLARA

Najmlađi na našoj listi je Mateo Kovačić. Iako mu je tek 25 godina, Kovačić već šest godina igra u eliti pa je tako od 2013. do danas igrao za milanski Inter, Real i Chelsea i pritom osvojio tri naslova klupskog prvaka Europe s Madrižanima te Europa ligu s londonskim klubom.

Pred Kovačićem je još desetak godina vrhunskog nogometa pa smo sigurni da će se u dogledno vrijeme približiti samom vrhu liste. 


Bokšić, Čilić, Ivanišević...

Alen Bokšić u karijeri je zaradio 31 milijun dolara, ali bi se, baš kao i kod Kukoča, njegovo bogatstvo mjerilo još više kada bismo uključili stopu inflacije. Nakon njega na listi su dvojica tenisača.

Marin Čilić zaradio je nešto manje od 27 milijuna dolara, ali će njegova zarada još rasti jer se ne planira ostaviti tenisa tako skoro. Odmah do njega je Goran Ivanišević, njegov bivši trener, koji je zaradio malo više od 25 milijuna dolara.

Šarić, Vlašić, Ćorić...

Dario Šarić jedan je od onih koji bi uskoro mogao dobiti ugovor kojim će osigurati sebe i svojih 10 generacija.

Među onima koji će zaraditi basnoslovne cifre, ako bude sreće i ne bude ozljeda, mlade su zvijezde hrvatske nogometne reprezentacije Josip Brekalo i Nikola Vlašić koji već sada igraju za milijunske cifre u svojim klubovima. Pridružit će im se i Borna Ćorić kojem su tek 22 godine, a već je zaradio respektabilnih sedam milijuna dolara.

23. travanj 2024 19:03