StoryEditorOCM
OstaloGLAVA U BALUNU

‘Od pomlađenog sastava uvijek moraš očekivati oscilacije u igri i rezultatima. To je put sazrijevanja u sportu ‘

Piše Ivo Mikuličin
22. listopada 2022. - 16:32

- Što kriti da sam poslije prvog poluvremena utakmice Alpe Adria Cupa vjerovao kako smo blizu izjednačenja rezultata, a u nastavku utakmice s Wiennom shvatio da smo još uvijek daleko od momčadi, koja bi iskustvom, ne samo talentom mogla nadigrati bečku “legiju stranaca”. No, i poslije tog neugodnog poraza i dalje sam uvjeren da ćemo biti bolji nego prošle sezone – odmjereno nam je zborio novi tajnik, a bivši dalekometni šuter Šibenke Domagoj Bašić. I ne samo odmjereno, već i proročanski. Šibenčani su u drugom ovosezonskoj prvoligaškoj utakmici jednostavno pregazili u gostima Goricu. Na način, koji naglašava perspektivu. U sudaru s Dinamom talentom su iskočili Srđan Brocić i Luka Skorić, dok su u Velikoj Gorici suparnike “gazili” Juraj Pleadin i još mlađi Antonio Klarin, koji se po broju pogodaka izjednačio s kapetanom Paićem. Istodobno, prve prvoligaške koševe ostvario je još mlađi Lukas Bobek.

- Od pomlađenog sastava uvijek moraš očekivati oscilacije u igri i rezultatima. To je put sazrijevanja u sportu – znali su nam govoriti Mirko Novosel, Tomislav Ivić i drugi vrhunski sportski stručnjaci.

Ako se vratimo Baldekinu teško je očekivati da će Brocić, Klarin, Skorić i Pleadin, a pogotovu Bobek iz kola u kolo ponavljati dobre partije, kakvim su se iskazali u premijeri s Dinamom i na gostovanju u Velikoj Gorici, gdje Šibenčani nisu slavili gotovo četiri godine. Otuda i dvojba je li bolje dopustiti da se razvijaju u sustavu toplo – hladno ili posegnuti za iskusnim plejmekerom, o čemu glasno razmišlja i predsjednik GKK Šibenka Ante Nakić!?

U Crnici su tu dvojbu, čini se, već riješili vjerom da sustavni, stručni i marljivi trening reprezentativnog trenera Jure Marelje može tijekom sezone itekako unaprijediti pojedince i momčad, koja, baš kao i Šibenka, vrvi od nadarenih i mladih igrača.

Poslije nesretnog poraza(8:9) sa splitskim Mornarom u prvom krugu Regionalne lige Solaris je ugodno iznenadio igrama i plasmanom u drugi krug natjecanja u LEN-kupu. Pobjedama su najizravnije utišali one, koji su unaprijed grintali u stilu “Što ćete putovati u Solun, te trošiti nemale novce, kad ste unaprijed osuđeni na propast”.

Topnici Solarisa nisu u grčkoj luci, da se razumijemo, potopili neke moćne vaterpolske brodove, ali daleko je od sumnje teza kako će nastup (i pobjede) u Solunu silno pomoći “sunčanima” u stjecanju toliko potrebnog (međunarodnog) iskustva i “pristojne” doze samopouzdanja.

Šteta je što na taj način ne možemo govoriti i o mladima na Šubićevcu. Đaković i Rak su, uz posuđene Grdića, Bolanču i Šupu, ruku na srce, nedovoljni argument za usporedbe sa Crnicom i Baldekinom. Iz više razloga.

- Nikad u desetljećima svog trajanja na Šubićevcu nisam svjedočio tako lošoj juniorskoj momčadi, koja je plod jednako loše selekcije i rada u još mlađim kategorijama – grmio je minulog ljeta veteran Ivo Šupe.

Novi šef nogometne škole Hrvoje Matijević najavljuje, suprotno tome, nešto bolje dane tvrdnjom da su “kadeti toliko nadareni da možemo očekivati njihov plasman u Prvu ligu”.

U minuloj su sezoni plasman među najbolje kadetske i pionirske sastave u Lijepoj našoj izborili, primjerice, momčići i dječaci Zadra, kluba. Nije vrag da se u zadarskim Stanovima ulaže više financijskih sredstava u rad s mladima nego na Šubićevcu!? Puno je logičnije kako rad s mladima u šibenskom prvoligašu valja do temelja reorganizirati, te stimulirati one trenere, od kojih nadareni “tići” mogu nešto naučiti, te stasati do prve momčadi.

25. travanj 2024 04:15